PSD rescrie sentinţa lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD, în frunte cu Victor Ponta, susţin că Liviu Dragnea a fost condamnat pentru că a îndemnat lumea să iasă la vot. Decizia instanţei spune cu totul altceva

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoare cu suspendare pentru fraude la referendumul din 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Imediat, un cor de bocitoare format din capii PSD din întreaga ţară a început să-l jelească pe Dragnea, încercând, printr-un clasic exerciţiu de manipulare, să învelească faptele penale săvârşite de Dragnea în false argumente politice.

Primul care a luat cuvântul a fost chiar preşedintele PSD, Victor Ponta. „Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul - practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor. Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar“, a spus Ponta, abordând din nou sloganul anti-Băsescu, o temă pe care PSD şi-a construit întreaga politică în ultimii ani.

Mesajul de la centru a fost rostogolit imediat prin ţară. Prima, ca de obicei,  a fost Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei. „Trăim vremuri mizerabile, în care legea, de cele mai multe ori proastă, duce la interpretări halucinante! Un cetăţean care a îndemnat populaţia să nu iasă la vot, deşi legea interzice împiedicarea, prin orice mijloace, deci inclusiv declaraţii, să împiedici exercitarea cuiva a dreptului la vot şi care avea interesul direct şi personal să îşi păstreze funcţia de preşedinte, a ordonat să se faca dosar penal unui alt cetăţean care a chemat populaţia să iasă la vot. Şi s-a reuşit chiar o condamnare. De către o instanţă a statului de drept!“, a clamat primarul Craiovei.

Ponta şi Olguţa Vasilescu au ignorat complet argumentele juridice, îmbrăţişând încă o dată lozincile populiste. Procurorii DNA au arătat în rechizitoriu cum Dragnea a creat un sistem informatic piramidal, prin care, cu ajutorul primarilor din teritoriu, punea presiune pe alegători şi făcea campanie electorală chiar în ziua votului, fapt ce constituie infracţiune. Iată câteva dintre mesajele pe care le trimitea Dragnea (coordonatorul campaniei USL în 2012) către oamenii săi de încredere: „Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot“. „Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL“. „Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei acasă şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV (n.r - secţia de votare)!“. „Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ «Deşteaptă-te române»“. Practic, Liviu Dragnea, prin mecanismul de fraudare creat, presa alegătorii să iasă la vot, indiferent de opţiunea lor, pentru că miza votului era îndeplinirea pragului de prezenţă de 50% plus unu. Iar decizia instanţei a confirmat fraudele orchestrate de Liviu Dragnea în vara anului 2012.

Victor Ponta, absolvent de Drept, a înţeles din decizia instanţei că partidele nu vor mai putea face campanie electorală. „O să facem la anul campanie stând toţi închişi în case, ne închidem şi telefoanele ca nu cumva să ne sune cineva, dar cum votează oamenii ? După ce, dacă noi stăm toţi închişi în case ?“, s-a întrebat, ironic, Ponta.

Răspunsul îl găseşte în legea electorală, care spune limpede: campania electorală se întinde pe parcursul a 30 de zile şi încetează cu o zi înaintea scrutinului. De fapt, marea problemă  a partidelor va fi să renunţe la presiunile făcute asupra electoratului, la autocarele cu votanţi şi la mita dată în ziua scrutinului. Practic, decizia de vineri a instanţei poate fi privită, mai degrabă, ca un pansament democratic aplicat peste o rană veche de 25 de ani. Cam ce a spus Ponta, numai că mult mai patetic, a spus şi Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD: „Cel mai mare câştig obţinut de români la Revoluţie a fost dreptul de a alege liber, de a candida şi de a decide prin vot cine să conducă şi cine să plece. De aceea, sentinţa de astăzi în cazul lui Liviu Dragnea pune, în mod clar, sub semnul întrebării acest drept fundamental pentru democraţie, obţinut în decembrie `89, cu jertfe omeneşti“.

Amintirile îi răscolesc
Victor Ponta nu a ratat ocazia să le amintească liberalilor că şi ei sunt parte a condamnării lui Dragnea. „Acum se confirmă că la conducerea PNL au rămas doar laşi şi impostori! Nu cumva în 2012, PNL (alături de Dragnea şi tot ‪‎USL‬) a iniţiat, votat şi promovat suspendarea lui Băsescu şi Referendumul pentru demitere? Nu cumva liderii PNL au făcut campanie cot la cot cu noi îndemnând oamenii să vină la vot? Nu cumva aţi ajuns toţi în Parlament pe spinarea celor 7,4 milioane de români? E clar că nu mai există liberali în conducerea PNL - doar pedelişti vopsiţi! Să vă fie ruşine!“, a scris Ponta pe Facebook, amintind exact ce s-a întâmplat în urmpă cu trei ani: PSD şi PNL au încercat să ia puterea, dar au eşuat. Declaraţia a cam încurcat-o pe Alina Gorghiu, care, în 2012, era pe scenă alături de Victor Ponta.  „În 2012, eu şi PNL credeam sincer că Preşedintele de atunci era toxic pentru România. Din păcate, stăteam alături de un om la fel de perfid ca Traian Băsescu, care în câteva luni intra descălţat la Cotroceni pentru a semna acorduri de coabitare“, a ripostat Gorghiu.

Baronii îl vor în continuare strateg

În urma sentinţei, Liviu Dragnea şi-a anunţat, ferm, demisia din Guvern, însă a fentat plecarea din partid. „Luni îmi voi depune mandatul pe masa Biroului Permanent“, a spus Dragnea. Aceste cuvinte reprezintă definiţia laşităţii. Dragnea şi-a îmbrăcat demisia în forma depunerii mandatului, ceea ce înseamnă că partidul va decide dacă îl lasă sau nu să plece. Iar partidul a oferit deja calea de urmat. „Liviu Dragnea a demonstrat cu prisosinţă că iubeşte şi că îi este devotat Partidului Social Democrat, căruia i-a dedicat zile şi nopţi atât în campanie, cât şi în mod obişnuit. L-am cunoscut pe domnul Dragnea pe vremea când eram jurnalist, însă de adevărata sa capacitate de muncă mi-am dat seama abia atunci când am lucrat cot la cot cu domnia sa, într-o perioadă extrem de tensionată, aşa cum sunt campaniile electorale“, a spus Gabriela Firea, uşor sentimentală.  În plus, liderii social-democraţi din mai multe judeţe i-au cerut lui  Victor Ponta să refuze demisia lui Liviu Dragnea. Claudiu Manda (PSD Dolj), Ioan Mang (PSD Bihor), Gabriel Zetea (PSD Maramureş) şi Paul Stănescu (PSD Olt) au susţinut că sentinţa în cazul lui Dragnea este un atac la adresa democraţiei, iar partidul are nevoie de preşedintele său executiv pentru viitoarele bătălii electorale.

Posibili succesori
Premierul Victor Ponta a declarat, după demisia lui Dragnea, că va discuta cu liderul executiv al PSD despre posibilul său succesor la Ministerul Dezvoltării. „O să discut cu Liviu, care ştie cel mai bine toate proiectele pe care le avem. O să fie un coleg de-al nostru, pe care îl stabilim împreună“, a spus Ponta. Potrivit unor surse politice, premierul Victor Ponta sau ministrul Muncii, Rovana Plumb, ar putea ocupa interimar postul vacantat de Dragnea. O altă variantă ar fi şi Sevil Shhaideh, secretar de stat din Ministerul Dezvoltării, propulsat în Guvern de Nicuşor Constantinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite