PSD l-a scăpat a doua oară pe Dan Şova de cătuşe. Iohannis: E din ce în ce mai greu de lucrat cu această majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova FOTO Mediafax
Dan Şova FOTO Mediafax

Majoritatea PSD s-a impus din nou în Senat şi l-a scăpat pentru a doua oară pe Dan Şova de arest preventiv. Liberalii au anunţat că vor contesta hotărârea la Curtea Constituţională.

UPDATE Dan Şova, după vot: "Nu vreau să calific votul Senatului. Vă spun o singură propoziţie şi sper să mă înţelegeţi: Îmi doresc, aşa cum am cerut şi instanţei supreme, să trimită dosarul în instanţă ca să ne lămurim, să terminăm cu toate discuţiile astea politicianiste".

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a publicat un scurt text pe Facebook, în care susţine că este "din ce în ce mai greu de lucrat cu această majoritate".

"Constat, din păcate, că prin votul dat astăzi în Senat, Parlamentul perseverează în a obstrucţiona procesele din justiţie, apelând la tertipuri procedurale. Atunci când este vorba de statul de drept, este din ce în ce mai greu de lucrat cu acest Parlament şi această majoritate", a scris Iohannis pe Facebook.

UPDATE Cererea DNA de arestare preventivă a fost respinsă cu 72 de voturi „împotrivă“ şi 66 „pentru“. Votul a fost secret, cu bile.

UPDATE Crin Antonescu este absent.

UPDATE Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este prezent în sală, însă nu prezidează şedinţa. I-a cedat atribuţiile lui Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele PSD al Senatului. 

UPDATE Senatorii PNL îl îndemană pe colegul lor, Marinică Dincă, să voteze cu bilele la vedere: „Hai, Marinică, arată bilele! Să se vadă!“

UPDATE A început votul. Dan Şova numără din priviri parlamentarii din sală.

UPDATE Votul va fi reluat.

UPDATE Mai mulţi senatori PNL au luat cuvântul şi au ceut reintereptarea votului, nu reluarea lui. 

UPDATE Senatorul PNL Tudor Barbu: Votul este valid şi este în favoarea încuviinţării. Veţi fi preşedintele de şedinţă care comite o ilegalitate. CCR nu a luat în discuţie votul, ci reformularea hotărârii de după acel vot valid. 

Cristian Dumitrescu, preşedintele de şedinţăn a supus la vot ordinea de zi a şedinţei, care a fost aprobată cu 112 voturi pentru, un vot împotrivă şi trei abţineri. Punctul doi pe ordinea de zi era formulat astfel: „aprobarea cererii de încuviinţare a arestării preventive pentru senatorul PSD Dan Şova“. Astfel, liberalii au căzut în capcana PSD: acum vor trebui să voteze din nou cererea ministrului Justiţiei. Nu mai pot să ceară reinterpretarea votului. 

Preşedintele Comisiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc: Cererea Parchetului a primit un vot. Nu putem relua un vot dacă acesta nu a fost contestat. Comisia Juridica astazi nu a reusit sa adune voturile necesare pentru a veni cu o propunere de hotarare. Biroul permanent a constat votul. Cititi acel proiect de hotarare, daca acela se voteaza. Proiectul de hotărâre - dacă votul este în favoare s-a decis ridicare imunităţii. Depinde de decizia plenului. Hotararea depinte de votul respectiv. Nu putem adoptaşsi o hotarare si votul pentru încuviinţare.

UPDATE A început votul. PSD şi-a mobilizat senatorii pentru a-l salva din nou pe Şova de arest. 

UPDATE Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului:  Biroul Permanent a decis luarea în discuţie, dezbaterea şi votul privind cererea Ministerului de Justiţie de încuviinţare a arestării senatorului PSD Dan Şova. 

Decizia conducerii Senatului vine după ce, dimineaţă, Comisia Juridică din Senat nu a putut stabili dacă votul dat deja în luna martie în cazul Dan Şova trebuie reluat sau doar reinterpretat, aşa cum a cerut Curtea Constituţională. Astfel, liberalii au venit la şedinţa Comisiei Juridice cu un proiect de hotărâre prin care se cerea încuviinţarea arestării preventive pentru Dan Şova, ca urmare a votului dat deja în luna martie. Practic, PNL a propus reinterpretarea votului, aşa cum a cerut CCR. Numai că propunerea PNL a fost blocată de PSD. PNL are cinci senatori în Comisia Juridică, iar PSD tot cinci. UDMR mai are un reprezentant, care ar fi putut înclina balanţa într-o parte sau alta. Dar senatorul maghiar Pataki Csaba a lipsit de la şedinţă. Astfel, propunerea PNL nu a întrunit majoritate de voturi. „Proiectul de hotărâre propus de noi nu a putut fi adoptat, pentru că n-am avut majoritate. Dar nici nu a fost respins, pentru că a fost egalitate, cinci la cinci. Aşa că decizia o va lua Biroul Permanent“, a  spus, pentru „Adevărul“, preşedintele Comsiei Juridice, liberalul Cătălin Boboc.


Biroul Permanent al Senatului ( conducerea Senatului) s-a reunit de la ora 13. 00 pentru a decide dacă acceptă propunerea PNL sau nu. „Noi am trimis Biroului Permanent proiectul pe care l-am dezbătut azi“, a mai spus Boboc. Însă în Biroul Permanent al Senatului tot PSD are majoritate şi, foarte probabil, va respinge propunerea PNL de arestare preventivă a lui Dan Şova. „ În Biroul Permanent PSD are nouă oameni, iar noi, PNL, avem doar patru. Deci PSD poate să facă ce vrea. Ei oricum fac ce vor invocând de fiecare dată majoritatea“, mai spune Boboc.

Ce se va întâmpla în continuare? „ Eu, unul, nu ştiu ce să vă spun ceva sigur. Taotul depinde de PSD şi de domnul Tăriceanu. Domnul Tăriceanu va propune, probabil, ca decizia finală în cazul Şova să o ia plenul Senatului. Cum PSD are majoritate, vor ignora votul deja dat în luna martie şi vor propune, probabil, un proiect de respingere a arestării preventive şi apoi îl vor supune la vot. Însă, repet, PSD are majoritate şi Dan Şova va fi scăpat“, spune Boboc.

Tăriceanu vrea alt vot

Conducerea Senatului a anunţat săptămâna trecută, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, că a decis ca senatorii să reia votul în privinţa cererii DNA de reţinere şi arestare a senatorului PSD Dan Şova, salvat de arest în baza unui articol declarat neconstituţional.

Practic, Senatul ar urma să dea un nou vot pe baza aceleiaşi cereri DNA asupra căreia senatorii au dat deja un vot în 25 martie. Atunci, votul  a fost în defavoarea lui Şova (79 pentru arestare, 67 „împotrivă“ şi cinci abţineri), însă PSD a invocat atunci faptul că nu a fost majoritate absolută, adică majoritatea rezultată din numărul total al senatorilor, nu al celor prezenţi.

Tăriceanu a dispus trimiterea „dosarului Şova“ către senatorii jurişti, care ar trebui să formuleze până astăzi, din nou, un răspuns la cererea DNA. 

De altfel, Tăriceanu a spus clar că, indiferent dacă senatorii jurişti ajung la o concluzie, plenul Senatului urmează să tranşeze oricum cazul Şova. „Dacă avem din partea Comisiei juridice o propunere articulată, care a primit votul în Comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate s-o aprobe sau poate s-o respingă. Dacă Comisia nu ajunge la nicio propunere, pentru că nu pot să întrunească votul majoritar, atunci în plen încep discuţiile, vin propunerile din partea liderilor grupurilor parlamentare sau a celorlalţi senatori şi se supun acelea la vot“, a declarat Tăriceanu.

Raportul de forţe al Comisiei juridice din Senat este în favoarea PSD, diferenţa între putere şi Opoziţie fiind de un singur membru. Înaintea votului din 25 martie în cazul Şova, PNL avea majoritate, graţie votului venit din partea lui Mihai Neagu, fost senator UNPR, trecut între timp în tabăra lui Mircea Geoană, şi a adoptat un raport de încuviinţare a cererii DNA în cazul Şova. Între timp, însă, PSD a avut grijă să-l înlocuiască pe Mihai Neagu cu Pavel Marian, iar acum are majoritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite