PSD îşi încearcă norocul la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul condus de Mircea Geoană a cerut anularea turului al doilea al alegerilor, dar specialiştii consideră că demersul partidului are şanse mici de reuşită. Contestaţia social-democraţilor a ajuns, ieri, la Curte. BEC a respins deja solicitarea înaintată de BESVS şi susţinută de PSD de renumărare a voturilor din străinătate la Bucureşti.

UPDATE: BEC respinge solicitarea ca voturile din străinătate să fie renumărate la Bucureşti

Biroul Electoral Central (BEC) a respins solicitarea Biroului electoral pentru secţiile de vot din străinătate de renumărare a voturilor din diaspora la Bucureşti, potrivit preşedintele BESVS, Sorin Vasilescu.

"Noi (Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate - BESVS, n.r.) am cerut BEC o derogare ca să se renumere la noi voturile din străinătate. Azi-dimineaţă ni s-a comunicat telefonic că BEC a respins cererea", a spus judecătorul Sorin Vasilescu, preşedintele BESVS, adăugând că nu cunoaşte motivarea deciziei BEC.

UPDATE PSD vrea renumărarea voturilor din străinătate la Bucureşti

Partidul Social Democrat cere Biroului Electoral Central (BEC) să dea curs solicitării Biroului Electoral pentru secţiile de votare din străinătate ca renumărarea voturilor înregistrate în diaspora să se facă la Bucureşti, pentru o mai multă transparenţă. Reprezentanţii Partidului Democrat Liberal s-a pronunţat împotriva renumărăriui acestor voturi la Bucureşti.

Documentul a fost înregistrat, ieri, la Curte, după ce a fost depus de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, şi de senatorul jurist Dan Şova. Dragnea a afirmat că operaţiunea de fraudare a prezidenţialelor a fost fără precedent în România.

„Cu excepţia faptului că nu s-a dat cu creta pe umăr, seamănă foarte mult cu alegerile realizate de sovietici în '56", a opinat el. Referindu-se la proporţiile neregulilor sesizate, Dan Şova s-a arătat convins că social-democraţii vor putea demonstra fraudarea a peste 200.000 de voturi ( n. r. de aproape trei ori diferenţa de voturi existentă între Băsescu şi Geoană).

PSD va arăta şi că fraudarea s-a făcut numai din direcţia PDL, a mai spus Şova. Probele în favoarea contestaţiei, despre care PSD spune că sunt încărcate în „camioane", vor fi aduse azi la Curte.

Neregulile reclamate de PSD cuprind „toate metodele de fraudare posibile", după cum au concluzionat mai mulţi „grei" ai partidului. Fostul ministru de Interne Dan Nica a estimat la 130.000 voturile fraudate, susţinând că fraudarea a avut un „caracter naţional, sistematic şi premeditat".

El a dat ca exemplu voturile exprimate de persoane decedate, voturile valide declarate nule, folosirea de CNP-uri false şi procesele-verbale falsificate. Nica a menţionat şi votul care ar fi fost exercitat de generalul Ion Marin, deşi acesta a decedat în 2006.

„Alegerile au fost câştigate de mine şi de cei care au crezut în mine", a declarat, ieri, Mircea Geoană, liderul PSD, adăugând că democraţia din România este în pericol. El l-a acuzat pe Traian Băsescu că vrea să instaureze o republică de tipul Belarus, iar mandatul său este bazat pe „fraudă, minciună şi manipulare".

Dovezi decisive

„În momentul în care se formuleză acuze şi se solicită anularea alegerilor este nevoie de dovezi prin care să se demonstreze că votul a fost fraudat într-o manieră decisivă, ca număr şi intenţie de vot. PSD trebuie să demonstreze clar că fraudarea a dus la schimbarea ierarhiei", explică profesorul de drept Ioan Stanomir.

El susţine că o decizie a Curţii Constituţionale de anulare a scrutinului trebuie fundamentată juridic, iar în cazul în care există probe că şi PSD a fraudat alegerile, o astfel de hotărâre nu poate fi luată. „Decizia Curţii Constituţionale în această problemă este definitivă şi irevocabilă", a încheiat Stanomir.

Şi politologul Cristian Pârvulescu crede că şansele de reuşită ale social-democraţilor sunt reduse. „În cazul suspiciunilor de vot multiplu, PSD ar trebui să demonstreze şi faptul că aceste voturi s-au dus către Traian Băsescu", crede acesta.

Pârvulescu consideră că există fraude care pot fi uşor dovedite, precum modificarea proceselor-verbale de numărare a voturilor sau anularea unor voturi valide. De partea cealaltă, fraude greu de probat sunt presiunile făcute de primari asupra electoratului sau oferirea de pachete electorale.

Curtea va da o decizie în câteva zile

„Trebuie să se demonstreze că voturile exprimate nu au fost centralizate corect. Pentru anularea alegerilor prezidenţiale, social-democraţii trebuie să facă dovada că toate cele 70.000 de voturi care au făcut diferenţa între cei doi candidaţi la Preşedinţie au fost alterate", afirmă şi Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC.

Zoltan Puskas, judecător la Curtea Constituţională, a precizat că legea nu obligă Curtea să soluţioneze contestaţia PSD până la un anumit termen, dar, din experienţa sa, decizia va fi luată în câteva zile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite