Procedura de extrădare a fostului preşedinte al CJ Neamţ, Ionel Arsene, a fost suspendată de o instanță italiană

0
Publicat:

Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment extrădarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, după ce avocaţii acestuia au sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane și degradante.

Ionel Arsene. Foto: Arhiva Adevărul
Ionel Arsene. Foto: Arhiva Adevărul

Anunţul suspendării procedurii de extrădare a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a a fost făcut pe o rețea de socializare (Facebook) de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

"Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale. Experţii numiţi de instanţă vor face expertiza solicitată de avocaţi (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situaţia sa medicală. Statul român a aşteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obţin rezultatele expertizei şi sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deţinuţii, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecţiune. Această întâmplare mă face să fiu şi mai determinată în eforturile pe care Ministerul Justiţiei, împreună cu alte autorităţi, le va face pentru a întoarce în ţară orice fugar, indiferent de numele lui, indiferent în ce ţară se află", a scris Alina Gorghiu pe pagina sa de Facebook.  

Recent, într-un articol în presa italiană, avocaţii fostului preşedinte de CJ atrăgeau atenţia asupra riscului de suicid în cazul lui Arsene.

La începutul lunii noiembrie, Curtea de Casaţie din Italia a decis, definitiv, predarea lui Ionel Arsene autorităţilor din România pentru executarea pedepsei de 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru trafic de influenţă. 

Arsene a fost condamnat în martie 2023, definitiv, însă acesta plecase din România. Ulterior, s-a predat în Italia, ţară aleasă de mai multe persoane cu probleme penale din România pentru regimul blând de executare a pedepsei. Autorităţile de acolo au acceptat, dupa mai bine de 8 luni cererea de extrădare. 

În primă instanţă, Arsene fusese condamnat la o pedeapsă de peste 8 ani de detenţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite