Preşedintele Iohannis a avut întrevederi cu nouă ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare
0Preşedintele Klaus Iohannis a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, nouă ambasadori străini, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a primit, cu acest prilej, pe ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Han Chunlin, ambasadorul Regatului Thailandei în România, Dao Vibulpanich, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Do Duc Thanh, ambasadorul Republicii Irak în România, Bakir Ahmed Aziz Aziz, ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, ambasadorul Republicii Peru în România, Gustavo Antonio Otero Zapata, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România, Sultan Mohamed Majed Al Ali şi pe ambasadorul Regatului Danemarca în România, Uffe A. Balslev, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, relatează Agerpres.
Preşedintele Iohannis a transmis noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens, precizează sursa citată.
Şeful statului a reiterat, la întrevederea cu ambasadorul Ucrainei, Ihor Prokopchuk, mesajul de sprijin ferm al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi a evocat întrevederea avută la 16 iunie 2022, la Kiev, cu preşedintele Volodâmâr Zelenski şi impresia puternică în urma vizitei la Irpin.
De asemenea, Iohannis a menţionat sprijinul consistent pe care România va continua să îl acorde statului vecin, inclusiv în privinţa refugiaţilor ucraineni, arătând că peste 2 milioane de cetăţeni ucraineni au intrat în ţara noastră.
El a menţionat şi sprijinul România în plan european, în contextul acordării Ucrainei a statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi a evidenţiat deschiderea ţării noastre de a participa în procesul de reconstrucţie.
Ambasadorul Ihor Prokopchuk a transmis recunoştinţa autorităţilor de la Kiev pentru sprijinul acordat, pentru solidaritatea faţă de poporul ucrainean.
La întrevederea cu ambasadorul Republicii Populare Chineze, Han Chunlin, şeful statului a evidenţiat celebrarea a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între cele două ţări, un obiectiv comun fiind dinamizarea schimburilor economice.
Totodată, Iohannis a transmis un mesaj privind cooperarea pragmatică dintre cele două state, bazată pe respectul reciproc şi înţelegerea intereselor fiecărei părţi şi a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea relaţiilor UE - China "în cadrul agreat la nivel european şi bazat pe un set de principii şi valori comune pentru Uniune", mai menţionează sursa citată.
La rândul său, ambasadorul Han Chunlin a arătat că, pe durata îndeplinirii mandatului la Bucureşti, obiectivul său este susţinerea consolidării relaţiilor bilaterale româno-chineze, plecând de la premisele favorabile tradiţionale.
Cu prilejul discuţiilor cu ambasadorul Regatului Thailandei, Dao Vibulpanich, preşedintele Iohannis a susţinut importanţa consolidării dialogului politico-diplomatic, având în vedere că în 2023 se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale şi a pledat în favoarea extinderii cooperării economice şi creşterii volumului schimburilor comerciale.
De asemenea, şeful statului a susţinut intensificarea colaborării în domeniul educaţiei, IT, securitate cibernetică şi alte domenii de interes comun.
Ambasadorul Regatului Thailandei a subliniat interesul pentru promovarea cooperării cu România şi a mulţumit pentru sprijinul important pe care ţara noastră l-a acordat în procesul de evacuare a cetăţenilor thailandezi din Ucraina.
În discuţiile cu ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam, Do Duc Thanh, preşedintele s-a referit la legăturile politice, culturale şi educaţionale puternice dintre cele două state.
El a arătat că relaţiile economice şi comerciale încă nu au atins potenţialul maxim, exprimând deschiderea autorităţilor române de valorificare a perspectivelor economice oferite de intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb (ALS) UE - Vietnam şi interesul pentru dezvoltarea în continuare a cooperării în domeniul educaţiei, culturii şi al relaţiilor interumane.
Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam a confirmat angajamentul autorităţilor de la Hanoi în direcţia avansării relaţiilor româno-vietnameze în domeniile de interes comun.
La întrevederea cu ambasadorul Republicii Irak, Bakir Ahmed Aziz Aziz, şeful statului a evidenţiat consolidarea dialogului politico-diplomatic, menţionând importanţa securităţii şi stabilităţii interne din Irak şi reamintind rolul ţării noastre în acordarea de asistenţă instituţiilor irakiene, în vederea stabilizării şi reconstrucţiei acestei ţări.
Ambasadorul irakian a exprimat interesul autorităţilor de la Bagdad pentru intensificarea dialogului în domeniile politic şi economic.
Preşedintele a mai menţionat, la discuţiile cu ambasadorul Statului Israel, Reuven Azar, dorinţa de a consolida în continuare relaţiile politico-diplomatice şi în plan sectorial şi interesul pentru atragerea de noi investiţii israeliene în România, în sectoare precum energia, agricultura, sănătatea şi apărarea.
Ambasadorul israelian a exprimat angajamentul său de a contribui la adâncirea şi extinderea relaţiilor bilaterale în multiple domenii, cu accent pe dezvoltarea de noi proiecte de cooperare în domeniile de interes comun şi care să răspundă provocărilor actuale.
Preşedintele a exprimat, în discuţia cu ambasadorul Republicii Peru, Gustavo Antonio Otero Zapata, importanţa dezvoltării relaţiilor cu Peru, a creşterii schimburilor comerciale, precum şi a dezvoltării relaţiilor UE-Peru şi cooperarea directă dintre cele două ţări în cadrul procesului de aderare la OCDE.
Ambasadorul Gustavo Antonio Otero Zapata a arătat angajamentul de a contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale prin proiecte concrete, care să apropie cele două ţări.
Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Sultan Mohamed Majed Al Ali, şeful statului a pledat pentru intensificarea schimburilor comerciale şi creşterea nivelului investiţiilor emirateze în România şi a arătat interesul ţării noastre pentru o colaborare mai strânsă în domeniul energiei, precum şi în agricultură, securitate alimentară, educaţie sau afaceri interne.
Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a subliniat interesul Emiratelor Arabe Unite de a creşte investiţiile în România.
Klaus Iohannis a apreciat, în discuţiile cu ambasadorul Regatului Danemarca în România, Uffe A. Balslev, cooperarea excelentă româno-daneză în cadrul UE şi al NATO şi a subliniat interesul comun pentru a dezvolta în continuare relaţiile dintre cele două ţări, în plan politic, economic şi de securitate.
Ambasadorul Uffe Balslev a transmis, la rândul său, obiectivul de dezvoltare a cooperării bilaterale politice şi economice, precum şi în afacerile europene şi politica de securitate, mai precizează comunicatul.