Preşedintele comisiei de apărare din Senat: Nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării se referă la un stagiu militar voluntar șși prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, au precizat șefii comisilor de apărare din Parlament. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„Nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată”, a subliniat președintele Comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc. 

Senatoarea a precizat însă că se discută asupra unui „proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbeşte, într-adevăr, despre un stagiu militar voluntar sau pregătire militară voluntară”, arătând că „termenii, condiţiile le vom vedea cu toţii în momentul în care acest proiect de lege primeşte toate avizele instituţionale”. 

Șeful comisie de apărare de la Camera Deputaților a explicat că proiectul Statutului militarului voluntar privește femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani, iar perioada propusă este de 4 luni, cu anumite recompense, privind cazarea gratuită, salarizarea şi nişte stimulente.

„S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar - n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (...) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Laurențiu Leoreanu. 

Membrii Comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avut, marţi, o întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a transmis că s-a convenit ca proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite