Ponta în „Washington Post“: Cum a procedat România pentru a rezolva problemele de fiscalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ponta a scris pentru cotidianul american Washington Post FOTO Adevărul
Ponta a scris pentru cotidianul american Washington Post FOTO Adevărul

Într-un editorial pentru „Washington Post“, premierul român Victor Ponta a scris despre impactul negativ pe care măsurile de austeritate l-au avut asupra României şi despre cum „planul mai inteligent“ aplicat de guvernul său a asigurat un echilibru între creşterea economică şi disciplina bugetară.

Pe 6 noiembrie, alegătorii din Statele Unite ale Americii au transmis un mesaj referitor la direcţia economică a ţării. Ţară după ţară, Europa trece acum printr-un proces similar. În România, alegerile legislative vor avea loc duminică, pe 9 decembrie, şi-a început Ponta editorialul din „Washington Post.“

Realegerea preşedintelui Obama a reprezentat o victorie pentru consolidarea fiscală şi pentru creştere economică. Tot mai mulţi europeni îşi exprimă acum dorinţa pentru o politică asemănătoare.

România a fost una dintre ţările puternic afectate de criza economică din Europa. Premierul român a criticat programul de austeritate ales la vremea respectivă, despre care a menţionat că a avut un impact social şi economic devastator: salariile profesorilor şi ale doctorilor au ajuns la un nivel inferior comparativ cu cele ale muncitorilor necalificaţi, iar românii aparţinând clasei de mijloc au plecat peste graniţă.

„Uniunea Social Liberală a ajuns la putere în mai 2012 şi a elaborat un plan de acţiune inteligent, bazat pe un echilibru între disciplina bugetară strictă şi redresarea economică, dar şi între creştere şi dezvoltare socială.

Guvernarea actuală îşi menţine cu fermitate angajamentul pentru a echilibra şi pentru a consolida bugetul. Datoria publică a ţării a scăzut încă din luna mai şi deficitul public a fost redus de la 4,1% din Produsul Intern Brut în 2011, la 2,2% din PIB în 2012.

În acelaşi timp, am adoptat măsuri pentru creşterea economică şi pentru crearea de locuri de muncă. Am reformat rambursările de TVA pentru a ajuta micii afacerişti, am redus evaziunea fiscală şi am început să abordăm unele dintre cele mai bine protejate şi mai întunecate aranjamente financiare ale ţării. Taxele au rămas scăzute şi am planificat noi scutiri de taxe pentru companii, pentru a promova investiţiile şi crearea de locuri de muncă. Am reuşit toate acestea în contextul unui climat economic european care pare să se fi înrăutăţit“, a scris Ponta.

Europa a experimentat o creştere a frustrării în rândul populaţiei, din cauza eşecului măsurilor de austeritate pentru sporirea locurilor de muncă. Alegătorii din Danemarca, Franţa, Olanda, Lituania şi România şi-au pus încrederea în guverne pro-europene, progresive, cu programe economice similare cu cel al României.

Deja tot mai mulţi specialişti au început să avertizeze asupra consecinţelor pe care le va avea prea multă austeritate asupra unei Europe deja într-o situaţie dificilă.

O lecţie importantă pe care o învaţă atât Statele Unite cât şi Europa este că, în faţa unor provocări economice dificile, este imperativ să te asiguri că voinţa populaţiei se află pe primul plan. În România, partidele de centru-stânga şi centru-dreapta au format o coaliţie, lăsând deoparte diferenţele ideologice pentru a construi împreună un proiect pentru România, a adăugat Ponta.

Eu şi partenerii mei de coaliţie aşteptăm cu nerăbdare votul de duminică şi suntem optimişti că poporul român va susţine guvernul nostru şi va continua pe calea reformei. Când vor face acest lucru, una dintre priorităţile noastre va fi să contribuim la o Europă mai integrată şi prosperă, precum şi să întărim parteneriatul strategic cu Statele Unite“ încheie premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite