Ponta îi scrie din nou lui Băsescu: „Promulgaţi Legea Referendumului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul României, Victor Ponta, i-a transmis, pentru a doua oară în această săptămână, o scrisoare oficială preşedintelui ţării, Traian Băsescu.  De această dată, Ponta se referă la promulgarea de urgenţă a Legii Referendumului, pentru ca noile prevederi să intre în vigoare cât mai curând, premierul anunţând că şeful statului nu mai are niciun „subterfugiu legal” în spatele căruia să se ascundă, anunţă Mediafax.

„Stimate domnule Preşedinte, având în vedere decizia nr. 471, din 14 noiembrie 2013 a Curţii Constituţionale, publicată ieri, cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, prin care se resping obiecţiile de neconstituţionalitate pe care le-aţi formulat, vă rog să promulgaţi cu celeritate legea, pentru a intra cât mai rapid în vigoare. În prezent, după această decizie a Curţii Constituţionale, nu mai există niciun motiv şi nu mai aveţi la dispoziţie niciun subterfugiu legal în spatele căruia să vă puteţi ascunde, în intenţia explicită de a bloca aplicarea sa”, îi scrie Victor Ponta preşedintelui Traian Băsescu.

Premierul aminteşte în scrisoare că au trecut 7 luni de când aprobarea Legii Referendumului este tergiversată, în pofida faptului că sesizarile făcute legii la Curtea Constituţională (CC) au fost respinse.

Ponta menţionează că modificările Legii Referendumului au fost adoptate prima dată pe 29 mai de Camera Deputatilor, ulterior fiind transmise completarile CC, care au fost incluse în lege, după ce fusese respinsă prima obiecţie de neconstituţionalitate.

Pe data de 9 septembrie, deputaţii au respins cererea prin care se dorea reexaminarea legii pe aceeaşi temă respinsă de CC, iar pe 20 septembrie, la finalul termenului prin care se putea promulga legea, Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională la rândul său, alegând o „nouă tergiversare”. Pe 14 noiembrie, noile obiecţii sunt şi ele declarate neconstituţionale de către CC.

„Din motivarea publicată ieri, reţin faptul că, în mai multe rânduri (spre exemplu, la paginile 17, 18, 19), se arată ca legea a mai fost supusă controlului de constituţionalitate în raport de critici similare celor formulate în prezenta cauză şi că decizia din iunie a Curţii a respins ca neîntemeiate respectivele critici. Curtea constată explicit faptul că dvs. aţi contestat legea pe o problematică similara celei ce formase obiectul controlului de constituţionalitate în vară. Vă solicit ca, prin această promulgare cât mai rapidă, să demonstraţi că toate aceste şicane puse Guvernului şi majorităţii de 70% a USL din Parlamentul României nu reprezintă doar ambiţia dvs. personală şi calcule politice mărunte, ce ţin de interese de partid sau de familie. 7 luni de amânări şi şicane sunt mult prea multe pentru o lege care a fost deja declarată constituţională în două rânduri”, se mai arată în scrisoarea transmisă de Victor Ponta.

Traian Băsescu a declarat că va promulga Legea Referendumului pe data de 14 decembrie, deoarece a primit motivarea Curţii la cabinetul său pe data de 5 decembrie dimineaţa, aşteptând cele zece zile legale.

„La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului - n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratură. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea”, a menţionat Traian Băsescu, potrivit Mediafax.

Sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu privind cvorumul de participare de 30% a fost declarată ca fiind neîntemeiată de către Curtea Constituţională pe data de 14 noiembrie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe 4 decembrie.

Preşedintele are la dispoziţie 10 zile pentru a promulga legea.

Forma actuală a Legii Referendumului, prin care se reduce pragul de prezenţă de la 50% la 30%, este constituţională în măsura în care prevederile se aplică la plebiscitele organizate după 1 an de zile de la intrarea în vigoare a legii, a decis Curtea Constituţională (CC).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite