Politolog, despre declarația care o poate costa pe Elena Lasconi candidatura: „Comparația nu este atât de deplasată pe cât pare”
0Elena Lasconi ar putea pierde susținerea membrilor USR, cel puțin acesta este unul dintre scenariile care circulă după ce, vineri seara, șefa USR a făcut un comentariu la adresa lui Nicușor Dan care face valuri mari. „Comparația nu este atât de deplasată pe cât pare la prima vedere”, este de părere politologul Cristian Pârvulescu.
![Elena Lasconi a supărat mai mulți membri USR cu declarațiile sale FOTO: Mediafax](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/b9d80767-d322-4c6e-aef0-91cec7d4c9b2/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
În câteva ore de când Elena Lasconi a spus despre Nicușor Dan că „seamănă cu mirajul altui independent care vrea să ne salveze”, cu referire la Călin Georgescu, adăugând că nu știe la ce anume s-a gândit primarul Capitalei atunci când a decis să candideze la alegerile prezidenţiale, din rândul membrilor USR, dar și al foștilor membri, s-au ridicat voci care o critică și, mai mult, anunță că nu o mai susțin. Se vorbește chiar de posibilitatea ca luni, 10 februarie 2025, atunci când conducerea USR se întrunește în cadrul Biroului Național, să se pună în discuție retragerea candidaturii sale pentru alegerile din 4 mai.
Politologul Cristian Pârvulescu este în schimb de părere că partidul nu își poate permite să-și oblige președinta, „care a fost aleasă legitim și care a venit într-un moment dificil”, să renunțe la candidatură din cauza unui candidat independent, fost membru USR, care a părăsit partidul. Mai mult, politologul apreciază că declarația Elenei Lasconi nu este „atât de deplasată” pe cât pare.
„Comparația pe care a făcut-o cu Călin Georgescu nu este atât de deplasată pe cât pare la prima vedere. Ea se referea pe de o parte la statura de independent a lui Nicușor Dan, dar și la intențiile sale. Acum, și doamna Lasconi este ambiguă în ceea ce privește anularea alegerilor, dar domnia sa măcar este constantă. Există o ambiguitate pe care de la început, din motive pe care le putem înțelege, a promovat-o. Domnul Nicușor Dan nu avea dubii în legătură cu justețea. Între timp ,are dubii foarte serioase. Păi, da, e limbajul lui Simion, al lui Călin Georgescu, cei care acuză o lovitură de stat. N-a ajuns până la lovitura de stat Nicușor Dan, dar totuși, pare să abandoneze electoratul liberal pentru electoratul de extremă dreaptă, pentru că consultanții săi electorali i-au spus că românii sunt de extremă dreaptă”, a declarat Pârvulescu, pentru „Adevărul”.
Pentru că misiunea Elenei Lasconi pentru cursa din 4 mai va fi mult mai dificilă decât cea de la alegerile din toamna anului trecut, șefa USR încearcă să se adreseze electoratului liberal din zona USR, uitat în ultima perioadă. Ea a devenit foarte ofensivă cu Nicușor Dan pentru că e principalul contracandidat pe care-l are acum.
„Totuși, Lasconi, în analiza pe care a făcut-o, care a fost destul de coerentă, avea dreptate. Și anume, în momentul de față nu se cunosc toți candidații și, sigur, nimeni nu contestă faptul că Nicușor Dan poate fi un candidat important, poate să fie un candidat care ia din voturile doamnei Lasconi, dar pe de altă parte nu are un partid și nu poate să preia în mod ostil un partid pe care l-a părăsit pur și simplu în 2018, l-a lăsat de izbeliște, pentru că avea diferențe ideologice în legătură cu orientarea liberală a partidului”, a adăugat Pârvulescu.
Declarațiile Elenei Lasconi vin să dea apă la moară acelor colegi din USR care „nu au fost foarte fericiți să o vadă pe doamna Lasconi devenind președintă” și care ar putea să-i dea concursul lui Nicușor Dan, „nu pentru că acesta ar deveni un candidat mai proeminent, ci pentru că vor să-și recupereze pozițiile de putere pe care le cam pierduseră odată cu venirea Elenei Lasconi”, a punctat politologul. Pe cei din USR care îl susțin acum pe primarul Capitalei nu i-ar mâna convingeri legate de candidatura lui Nicușor Dan, „cât mai degrabă interese pe linie de partid”, a mai spus Pârvulescu.
„Sondajele de acum măsoară fum”
În subiectul sensibil al candidaturilor lui Nicușor Dan și Elenei Lasconi pe același culoar politic s-au adus, în ultimele zile, și argumente privind poziționarea în sondaje, iar conform acestor sondaje Nicușor Dan ar fi mai bine plasat. Sondajele nu sunt însă, a spus politologul, foarte relevante în acest moment, ci ar putea fi plasate mai degrabă în zona manipulărilor.
„Sondajele de acum măsoară fum, iar vântul bate și-l risipește repede. (...) Ele pot să măsoare stări de spirit, asta da, dar ... Asta este o formă de manipulare grosieră. E o întreagă bătălie la care asistăm, în care diferitele grupări care vor să influențeze opinia publică ne prezintă diferite sondaje care ne dau diferite valori. Vă duc aminte că niciun sondaj de opinie nu l-a trecut, nu pe locul întâi, nici măcar pe locul doi pe Georgescu, așa că...”, a mai spus Pârvulescu.
În acest moment, a mai punctat politologul, Nicușor Dan este interesat să prezinte sondaje care îi sunt favorabile, însă în același timp sunt prezentate și sondaje care arată că bucureștenii îl doresc primar și nu-l doresc președinte, „ceea ce ne arată că e o întreagă bătălie”. „Eu nu spun că Nicușor Dan nu poate avea o șansă, dar în acest moment nimeni nu poate ști cine are într-adevăr o șansă, care este culoarul care va fi cel mai puternic, pentru că nu știm care sunt candidații, nu știu cum se raportează partidele și așa mai departe”, a explicat Cristian Pârvulescu.
Rămâne în continuare interesant de văzut cum se vor raporta membrii USR la situația creată, dacă vor decide să o abandoneze pe Elena Lasconi și să i se alăture fostului lor lider. La Alegerile Prezidențiale din 4 mai votul util s-ar putea să nu mai funcționeze, mai precizează politologul, iar asta poate fi valabil atât pentru Elena Lasconi cât și pentru Nicușor Dan și în măsură să schimbe radical lucrurile.
„Nicușor Dan poate să obțină voturi de la alegătorii de extremă dreaptă, care au sensibilități, care sunt în zona extremei drepte și care nu vor avea un candidat pe care să îl susțină. Dar nu e sigur că va lua foarte multe voturi din zona respectivă și nu știu cât de mult vrea să se compromită și să-și compromită imaginea intrând în zona respectivă, cultural. Mă rog, orice e posibil”, a conchis politologul.