Pe câţi oameni din PSD se bazează Vanghelie şi cum ripostează Dragnea
0Liviu Dragnea va pleca de luni într-un turneu în teritoiru pentru a lua pulsul organizaţiile şi a număra câţi oameni sunt de partea sa şi a lui Victor Ponta, în timp ce Marian Vanghelie şi Mircea Geoană continuă să adune, pe hârtie, tot mai mulţi parlamentari care trec de partea lor. În plus, Cătălin Ivan şi Sebastian Ghiţă îşi fac şi ei calcule de stânga, bazate tot pe activul PSD.
PSD este dominat de patru curente de opinie, care i-au împărţit pe social-democraţi în patru tabere diferite. Pe de-o parte este tandemul Liviu Dragnea - Victor Ponta, care, din dorinţa de a-şi mai asigura încă un mandat la conducerea PSD, a amânat Congresul PSD din martie şi încearcă să-i convingă pe colegii din PSD că Geoană şi Vanghelie nu sunt o alternativă demnă de luat în seamă. În acest scop, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, va pleca săptămâna viitoare într-un turneu prin ţară pentru a se întâlni cu liderii de filiale. Oficial, Dragnea le va explica în ce constă mult-anunţata reformă a partidului, însă, informal, Dragnea vrea să ştie exact pe cine se bazează.
Baronii locali sunt indignaţi de propunerea lui Dragnea de a separa puterea admnistrativă de cea politică, adică de a alege între funcţia de preşedinte de organizaţie şi cea de preşedinte al Consiliului Judeţean.
Vanghelie, aspirator de parlamentari
Pe de altă parte, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi, în prezent din PSD, se laudă că au reuşit să strângă un număr semnificativ de parlamentari PSD nemulţumiţi şi aşteaptă ca şi alţii să-i urmeze. „Apelul meu către colegi este că a se agăţa de Ponta şi Dragnea înseamnă zece ani de Opoziţie. Eu le spun adevăraţilor pesedişti: Să ne luăm partidul înapoi. Dacă nu va fi posibil în PSD, avem posibilitatea să începem un nou proiect politic. Este nevoie de mine PSD şi sunt prezent. Sunt singurul lider care are capacitatea de a construi proiecte ambiţioase“, sună îndemnul lui Mircea Geoană, fostul lider al PSD.
Marian Vanghelie a declarat, joi, pentru „Adevărul“, că se vor baza pe mai mult de 60 de parlamentari PSD, nemulţumiţi de direcţia pe care o are în acest moment PSD. Potrivit unor surse din PSD, lui Vanghelie i-au promis sprijinul în jur de 45 de parlamentari, însă nu toţi sunt de la PSD, printe aceştia numărându-se şi aleşi de la UNPR, PC şi PPDD.
Sociologul Vasile Dâncu nu dă nicio şansă noului PSD în formula Geoană-Vanghelie. „Înţelegeam dacă acest proiect era opera lui Mircea Geoană, care este un teoretician. Dar să te asociezi cu Vanghelie care, mai degrabă face parte din vechiul PSD, nu mi se pare o idee bună“ , ne-a declarat Vasile Dâncu.
Ce spun bătrânii partidului
Analistul politic, Dan Ionescu, atrage atenţia asupra unui aspect important şi anume poziţionarea faţă de noul proiect al liderilor informali şi tradiţionali ai partidului. „Chiar dacă nu trag sfori prin judeţe, au o voce importantă în ansamblu general al mersului lucrurilor în PSD. Ion Iliescu, Adrian Năstase şi alţii din garnitura mai veche vor face lobby pro sau contra unei scindări a PSD. Să nu uităm că Ion Iliescu a mai părăsit o dată un partid la creaţia cărui a participat vital, FSN, şi a format unul nou, care este actualul PSD. Scenariul e oricând posibil. Mircea Geoană are de ales dacă încearcă sau nu să atragă alături de el aceste voci din PSD“, a conchis Dan Ionescu.
Adrian Năstase a ieşit deja public cu o declaraţie privind noul partid şi a precizat că ruperea PSD nu este o variantă inteligentă, iar social-democraţilor care doresc să-i urmeze pe Geoană şi Vanghelie le-a transmis că nu se lase păcăliţi de sunetul „diverselor sirene“. Nici Ion Iliescu nu agreează ideea apariţiei unui nou partid de stânga, care să rupă din PSD. „Asta e neserios. E drept că trebuie să gândim ce să facem ca PSD să îşi consolideze poziţiile şi să se prezinte ca un partid capabil să treacă prin toate. Adică orice partid se află în faţa unor realităţi, poate să câştige, poate să piardă. Nu trebuie să intre în derută când pierde, nici în euforie când câştigă, ci să îşi consolideze şi să-şi îmbogăţească experienţa. Eram în 1996 când am avut prima confruntare aşa mai deschisă“, a declarat Ion Iliescu, joi, la Ateneul Român.
Ghiţă caută nume pentru partid
Cea de-a treia grupare este cea construită în jurul lui Sebastian Ghiţă, demisionar din PSD, care caută nume pentru noua construcţie politică de stânga. Printr-o aplicaţie de Facebook, cei interesaţi au la dispoziţie un chestionar cu o întrebare şi trei variante de răspuns: „Progres România“, „Forţa România“ şi „Hai, România. Sebastian Ghiţă a demisionat din PSD spunând atunci că nu îşi mai găseşte locul în PSD-ul de acum. La scurt timp, a anunţat că din luna ianuarie 2015 va începe să strângă semnături pentru înfiinţarea unui nou partid de stânga, care să cuprindă membrii tineri.
Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan este mai hotărât ca oricând să candideze la şefia PSD, el arătând că îşi menţine ideea anunţată anterior privind promovarea proiectului său de conducere a partidului chiar dacă în martie a fost convocat Consiliu Naţional, nu un congres. Ivan are încredere că va atrage de partea sa colegii mai tineri, care speră într-o schimbare.
Citeşte şi:
Premierul Victor Ponta a acordat un interviu postului B1TV, care a fost difuzat sâmbătă seară, în emisiunea „Lumini şi umbre“. Premierul a susţinut că şi-a scris singur teza de doctorat, a povestit cum a izbucnit conflictul cu Mircea Geoană şi a dezvăluit că Monica Macovei ar fi contestat alegerile prezidenţiale dacă Guvernul, între cele două tururi de scrutin, ar fi deschis noi secţii de vot în diaspora prin ordonanţă de urgenţă.
Ce şanse dau analiştii noului PSD, păstorit de Geoană şi Vanghelie
Mircea Geoană şi Marian Vanghelie, excluşi, în prezent, din PSD, sunt decişi să înfiinţeze un nou partid de stânga, care să fie o alternativă la PSD. Analiştii contactaţi de „Adevărul“ susţin că ceea ce îşi propun cei doi social-democraţi este riscant.