Partidele rămân cu destui bani de tocat şi în 2020. Cum s-a ajuns aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, premier şi preşedinte al PNL FOTO Mediafax
Ludovic Orban, premier şi preşedinte al PNL FOTO Mediafax

Guvernul va tăia aproape o treime din banii destinaţi partidelor, însă acestea vor primi în continuare sume mari, din cauza unei prevederi impusă de PSD în 2017. Revenirea la situaţia din trecut ar fi posibilă doar prin schimbarea legii, însă acest lucru nu e pe agenda Parlamentului.

Bugetul pentru finanţarea partidelor politice în 2020 va scădea de la 256 de milioane lei la aproximativ 181 de milioane de lei, potrivit unor surse politice. Aşadar, lunar în conturile partidelor din România vor intra în jur de 15 milioane de lei, banii fiind împărţiţi în funcţie de performanţa electorală de la ultimele alegeri locale şi parlamentare. Diminuarea nu e prea mare, dacă ţinem cont de faptul că până în urmă cu câţiva ani sumele erau de zece ori mai mici. De exemplu, pentru întreg anul 2016, banii destinaţi partidelor politice au fost 14,5 milioane lei. Or, în prezent, cel mai mare partid parlamentar, PSD, încasează lunar circa 12 milioane de lei.

Cum s-a ajuns la aceste sume pentru partide? Până la începutul anului 2018, în funcţie de scorul electoral obţinut la alegerile locale şi parlamentare, partidele primeau o sumă cuprinsă între 0,01% şi 0,04% din „veniturile prevăzute în bugetul de stat“. La mijlocul anului 2017, PSD a calculat că banii primiţi de la stat sunt prea puţini. Astfel, în luna mai 2017, deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a propus modificarea legii, astfel încât suma minimă primită de partide să nu coboare sub pragul de 0,02% din veniturile colectate de stat.

Cuvintele care au schimbat totul

În luna noiembrie 2017, în Comisia Juridică a Senatului, senatorul PSD Marian Pavel a operat o modificare care iniţial a fost trecută cu vederea, dar care acum se dovedeşte că umple conturile partidelor. Concret, Pavel a propus ca pragul minim să coboare din nou la 0,01%, însă nu din veniturile prevăzute la bugetul de stat, ci din Produsul Intern Brut (PIB), o sumă de 3-4 ori mai mare faţă de încasările totale ale statului. Practic, înlocuind „venituri“ cu „PIB“, Pavel a permis creşterea gradului de finanţare al partidelor. Parlamentul a adoptat legea, iar prin noua formă a Legii a finanţării partidelor politice, formaţiunile din Parlament se pot bucura de mai mulţi bani.

În condiţiile în care PIB-ul e estimat la 1.129 miliarde lei, Guvernul va stabili ca partidele să primească în 2020 între 0,01 şi 0,04 din PIB, pentru a respecta Legea finanţării partidelor politice. Practic, suma minimă care va intra în vistieria partidelor din România poate fi între 112,9 milioane lei (adică 23,66 milioane euro) şi 451,6 milioane lei (echivalentul a 94,67 milioane euro). Ori, la acest moment Guvernul e decis să lase suma la aproximativ 180 de milioane de lei, fiind posibile eventuale schimbări, adică să mai fie redusă, însă nesemnificativ. În cazul în care ar fi aplicată legea înainte de modificările aduse de PSD, sumele între care ar trebui să se încadreze finanţarea partidelor ar fi între 37 de milioane de lei şi 150 de milioane de lei.

Calculele PNL

Prin suma propusă de Guvern, liberali vor să împace aproape toate partidele, dar şi să arate societăţii civile că fac un pas în faţă în ceea ce priveşte diminuarea banilor pentru formaţiuni parlamentare. „Dragnea voia anul trecut să dea 400 de milioane de lei pentru partide. A mai scăzut 140 de milioane după ce a trecut amendamentul lui Robert Sighiartău privind creşterea alocaţiilor. Cred că prin coborârea sub 200 de milioane de lei a subvenţiilor, arătăm că facem eforturi să ducem situaţia spre normalitate. Poate în 2020 vom schimba Legea finanţării partidelor politice şi să avem un cadru legal pentru încă o diminuare. Acum PSD şi alte formaţiuni cred că s-ar opune unei schimbări a legii pe ultima sută de metri”, au declarat pentru „Adevărul” surse politice din conducerea PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite