PSD se răzbună pe liberali cu propriile lor arme: Un proiect PNL de scădere a TVA, aprobat de social-democraţi. Fiscalist: Explodează bombele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVA ar putea scădea de la 19% la 16%, anul viitor, iar cota TVA pentru alimente ar putea fi redusă, arată un proiect al PNL pe care liberalii nu îl mai susţin, dar care a primit vot favorabil de la social-democraţi. Preşedintele Klaus Iohannis susţine că reducerea „de pe azi pe mâine” nu este o idee bună, iar bugetul „nu îşi permite”, iar fiscalistul Gabriel Biriş este de părere că astfel explodează o bombă în buzunarul Guvernului liberal.

UPDATE Premierul Ludovic Orban a declarat marţi că PNL nu susţine proiectul privind reducerea TVA, aflat în dezbatere parlamentară, precizând că proiectul, chiar dacă a fost iniţiat de un liberal, nu a primit susţinere în Biroul Executiv al partidului.


Taxa pe valoarea adăugată mai are un singur pas pentru a fi redusă de la nivelul de 19% la cel de 16%, de anul viitor, laolaltă cu reducerea cotei TVA pentru alimente de la 9% la 5%. Proiectul a fost iniţiat de cinci parlamentari liberali, printre care Florin Roman, în timp ce guvernarea era social-democrată. Între timp, proiectul nu a mai fost susţinut de liberalii veniţi la guvernare, care se confruntă oricum cu un buget încordat.

Marţi, însă, proiectul a primit raport de adoptare de la comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, fiind votat în principal de deputaţii PSD, care au majoritate. Au fost 13 voturi pentru reducerea TVA, două voturi împotrivă – Dan Vîlceanu (PNL) şi Cosette Chichirău (USR). PSD s-a opus acestei reduceri cât a fost la guvernare, iar acum PSD a votat în favoarea sa.

Proiectul va fi trimis plenului Camerei Deputaţilor pentru adoptare, în şedinţa de miercuri. Dacă va fi promulgat, el va intra în vigoare.

În proiectul iniţiat de liberali există şi o estimare a impactului asupra bugetului - peste opt miliarde de lei pe 11 luni de încasare în ceea ce priveşte reducerea TVA la 16% şi peste trei miliarde de lei în ceea ce priveşte reducerea TVA pentru produsele alimentare.

Iohannis: „Bugetul nu îşi permite”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că bugetul României nu îşi permite reducerea cotei TVA acum.

„De ce să împovărezi un buget? În acest moment bugetul României nu îşi permite o reducere pe TVA În anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună”, a afirmat preşedintele.

Biriş: „Bomba asta a fost pusă chiar de PNL”

Fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, fiscalistul Gabriel Biriş, este de părere că reducerea TVA este o „bombă” care va exploda în buzunarul Guvernului Orban, ironic fiind că este o bombă pusă chiar de liberali.

„Şi uite cum explodează bombele în buzunarul guvernului Orban... Ironia sorţii face ca bomba asta să fie pusă chiar de PNL, pe vremea când era în opoziţie, TVA 16% fiind, din câte îmi amintesc, inclusă în programul cu care PNL s-a prezentat în alegerile din 2016. PSD scoate acum de la sertar toate proiectele de lege care au ca impact reduceri de venituri (cu cât mai mari cu atât mai bine!) sau creşteri de cheltuieli, în special în zone sensibile electoral precum alocaţii, pensii, etc. O socoteală simplă ne arată că reducerea cotei standard de la 19% la 16% şi a cotei pe alimente de la 9% la 5% (egală cu cota de TVA la crâşme) creează o gaură de aproximativ 13,7 miliarde de lei (2,9 miliarde de euro), adică 0,7% PIB”, a comentat Biriş. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite