Parlamentul European: Proiect pentru copiii ucraineni dispăruți în timpul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță finanțarea a trei proiecte pilot, printre care unul pentru crearea unui sistem pentru găsirea și protecția copiilor ucraineni dispăruți în timpul războiului. 

Zeci de mii de copii ucraineni au ajuns în România FOTO Inquam Photos
Zeci de mii de copii ucraineni au ajuns în România FOTO Inquam Photos

Potrivit eurodeputatului, Parlamentul European va acord 1,8 milioane de euro pentru trei proiecte pilot, unul dintre acestea fiind pentru crearea unui „sistem de cooperare transfrontalieră pentru căutarea, găsirea și protecția copiilor ucraineni dispăruți în timpul războiului”.

„Acest subiect este important pentru România care găzduiește în prezent zeci de mii de copii ucraineni”, a transmis europarlamentarul într-un comunicat de presă. 

Platformă pentru tinerii antreprenori

Social-democratul a mai explicat că un alt proiect are în vedere crearea unei platforme pentru tinerii antreprenori. „Vrem să instituim un program de formare, dezvoltare și acces la investiții printr-o platformă dedicată. Într-un context economic dificil este central să îi sprijinim pe antreprenorii la început de drum”, a anunțat eurodeputatul. 

„Cel de-al treilea proiect cuprinde măsuri destinate facilitării egalității de șanse în antreprenoriatul european. Doar prin deschiderea accesului la activități economice putem dezvolta Uniunea Europeană”, a mai transmis eurodeputatul, explicând că Parlamentul European a votat luni seară proiectul de buget pentru anul 2023. 

Suplimentarea bugetului european pentru 2023 cu 300 de milioane de euro

Într-un alt comunicat de presă, eurodeputatul a anunțat că „Parlamentul European solicită 300 de milioane de euro în plus pentru combaterea prețurilor la energie în bugetul european pentru anul viitor și include fonduri pentru aderarea României la spațiul Schengen”. 

De asemenea, europarlamentarul a mai susțunut că „propunerile Parlamentului European la bugetul european includ fonduri suplimentare pentru sănătate și educație, IMM-uri și fermieri, dar și resurse consistente pentru zona de inovație, transporturi și ajutor umanitar”. 

„Am reușit să reiterăm mesajul de sprijin pentru aderarea României la spațiul Schengen, alocând fonduri specifice care să faciliteze integrarea țării noastre în acest spațiu de liberă circulație. În total creșterea propusă este de 25 de milioane de euro”, a mai arătat Negrescu. 

Copiii ucrainenilor, refugiați sau deportați cu forța în Rusia 

În luna august, autoritățile din Ucraina anunțau că războiul a dus la moartea a 377 de copii și la rănirea a cel puțin 733. 

De asemenea, Kievul a acuzat Moscova și că organizează adopţii ilegale în masă de copii ucraineni transferaţi în Rusia din zone ocupate de armata sa în Ucraina. 

Cei mai mulţi copii ucraineni au fugit de pe front şi aproape două treimi au fost strămutaţi, fie în interiorul ţării, fie peste graniţe ca refugiaţi, potrivit UNICEF în luna iunie. În aceeaşi lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat: „Rusia fură copilăria copiilor noştri, vrea să ne distrugă viitorul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite