Șeful mercenarilor Wagner: „Trimitem în război deținuți sau pe copiii voștri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul grupării de mercenari Wagner din Rusia a apărat ideea de a trimite deținuți să lupte în războiul din Ucraina și le-a transmis celor care sunt împotriva acestei soluții să-și trimită propriii copii pe front.

Prigojin în mijlocul deținuților FOTO captură video
Prigojin în mijlocul deținuților FOTO captură video

Reacția sa vine la o zi după ce a apărut într-o înregistrare video în care încearcă să recruteze deținuți dintr-o închisoare din Rusia pentru a lupta în Ucraina. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, le-a promis deținuților că vor fi eliberați dacă se vor alătura grupării sale timp de șase luni.

Într-o declarație publicată pe rețelele sociale după ce filmulețul din închisoare a devenit viral, Prigojin, poreclit și „Bucătarul lui Putin”, a spus că, dacă s-ar afla în detenție, ar „fi un vis” să se alăture grupului Wagner pentru „a plăti datoria față de Patria Mamă”, scrie BBC. El le-a transmis un mesaj și celor care nu vor ca pe front să fie trimiși mercenari sau prizonieri: „Fie luptă în companii militare private și deținuți, fie copiii voștri. Voi decideți!”.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că recrutarea deținuților indică faptul că Rusia suferă de o lipsă „critică” de trupe.

Legea rusă nu permite eliberarea deținuților în schimbul serviciului militar sau mercenar, dar Prigojin a dat asigurat că „nimeni nu se întoarce în spatele gratiilor” dacă luptă în gruparea Wagner. „Dacă servești șase luni, ești liber. Dar dacă ajungeți în Ucraina și decideți că nu este pentru voi, vă vom executa”, i-a avertizat Prigojin pe deținuți.

Evgheni Prigojin este un fost puşcăriaş pe vremea Uniunii Sovietice reconvertit în om de afaceri sub regimul Putin. El a fost remarcat iniţial de presa rusă servindu-l la masă pe liderul de la Kremlin, în 2001. Anchetele anti-corupţie desfăşurate ulterior au descoperit că Prigojin a evoluat de la statutul de ospătar la cel de livrator preferat de mâncare pentru instituţii de stat. El ar mai deţine o afacere profitabilă pentru Kremlin, şi anume compania militară privată Wagner, reperată în diferite ţări unde statul rus are interese pe care nu şi le poate face la vedere, cum ar fi Ucraina, Venezuela, Siria, Libia şi în alte ţări din Africa. 

În trecut, aliatul lui Putin a negat o legătură cu grupul Wagner. Însă, în videoclipul din închisoare, oligarhul poate fi auzit spunându-le deținuților că este „reprezentantul unei companii private de război”. „Poate că ați auzit numele - Grupul Wagner”, le-a spus el pușcăriașilor.

 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri