Opoziţia critică guvernarea PSD-PNL-UDMR la 6 luni de mandat. Care sunt nemulţumirile AUR şi USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă, şedinta de Guvern FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă, şedinta de Guvern FOTO gov.ro

În timp ce PNL şi PSD prezintă realizările Guvernului la 6 luni de la formarea Coaliţiei, partidele parlamentare de opoziţie, AUR şi USR, critică anumite măsuri şi lipsa de acţiune în unele domenii, cum ar fi finanţele, energia, dar şi poltica de creştere accelerată a aparatului bugetar.

Principalele critici aduse de USR sunt: creşterea inflaţiei, creşterea indicelui ROBOR la trei luni, creşterea preţului la combustibili şi faptul că datoria publică a depăşit pragul de 50% PIB. 

Membrii USR au mai punctat faptul că sectorul public a acumulat cel puţin încă 15.000 de angajaţi, iar blocarea angajărilor la stat întârzie să apară, deşi Guvernul a anunţat că va suspenda angajările din sectorul public. 

Un alt punct la care au făcut referire membrii Opoziţiei din USR este dobânda la care se împrumută actualul Guvern, dar şi gradul de absorbţie al fondurilor europene. „Daca vorbim de contraperformanţele acestui Guvern şi de cifre, o să vă mai dau câteva cifre care sunt chiar din date oficiale: pe primele patru luni ale anului, au scazut investiţiile faţă de anul trecut cu 7%. Sunt cifrele publicate de Ministerul Finantelor si citez din surse oficiale. Deci investiţiile au scăzut cu 7% în condiţiile în care suntem pe final de program european 2022”, a precizat Cătălin Drulă

USR mai acuză actuala coaliţie de reînfiinţarea SIIJ şi că nu înţelege reformele din PNRR, afirmând că are probleme în ceea ce privelte planul de redresare.

Ce au reproşat membrii AUR

Nemulţumirile AUR au fost că în guvernarea PSD-PNL preţurile s-au dublat, lipsesc investiţiile, gazele au fost vândute „pe nimic”, iar administraţia a fost „înţesată” cu membri de partid. În plus, AUR a mai reproşat membrilor PSD şi PNL că nu au „retezat atitudinile iredentiste ale partenerilor de la UDMR”. 

Potrivit declaraţiilor preşedintelui formaţiunii, George Simion, AUR consideră, de asemenea, că „votarea pe repede înainte a Legii offshore e similară cu cedarea Petrom” şi reproşează conducerii că nu a „deblocat Portul Constanţa, privând exportatorii şi importatorii români de un punct strategic”. 

Membrii AUR s-au mai revoltat privind prezenţa produselor de import „de calitate dubioasă„ de pe piaţa românească, acuzând că actualii lideri „au lipsit mediul rural şi agricultura de şanse de dezvoltare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite