Noul proiect pentru modificarea Legii avertizorilor, adoptat la foc automat de Senat

0
Publicat:

Noul proiecct de lege depus în Parlament pentru modificarea Legii avertizorilor a fost adoptat de Senat, în calitate de prim for sesizat. Inițiativa a fost depusă în aceeași zi de liderii PSD și PNL ai Coaliției de guvernare.

Senatorii au votat la foc automat noua modificare a Legii FOTO Inquam Photos / George Călin
Senatorii au votat la foc automat noua modificare a Legii FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de lege a fost adoptat la foc automat, la numai căteva ore după ce a fost depus în Parlament și consultat de comsiile de specialitate pentru formularea raportului. 

Senatorii au votat actuala modificare a Legii cu 80 de voturi „pentru” şi 13 abţineri, nefiind înregistrate voturi împotriva proiectului de lege.

 Biroul Permanent al Senatului a aprobat marți, 14 martie, procedura de urgență a proiectului de lege, fiind trimis la comisiile de specialitate. Deși inițial Comisia juridică era la ora 14.00, aceasta a fost convocată pentru ora 10.00, fiind ca prim punct inițiativa legată de Legea avertizorilor de integritate. 

De altfel, Alina Gorghiu a precizat pentru „Adevărul”, înainte de plenul Senatului, că dacă vine raportul astăzi, proiectul de lege va fi pe ordinea de zi a plenului. 

Proiect nou cu un singur amendament

Proiectul de modificare a Legii avertizorilor de integritate a fost depusă luni la Parlament, fiind semnată de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Alfred Simonis. Are loc modificarea unui singur alineat. 

Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii”, este amendamentul modificat. Mai precis are loc modificarea sintangmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii”. 

Criticile Comisiei Europene

  „Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sesnul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcotor”, arată expunerea de motive.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite