Legea avertizorilor de integritate, modificată la foc automat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD și PNL au depus un proiect de lege de modificare a Legii avertizorilor de integritate pentru a respecta solicitările Comisiei Europene și pentru a putea debloca plata cererii numărul doi din PNRR. Inițiativa ar urma să fie adoptată într-o procedură rapidă.

Coaliția vrea să treacă repede modificările la Legea avertizorului de integritate FOTO Inquam Photos
Coaliția vrea să treacă repede modificările la Legea avertizorului de integritate FOTO Inquam Photos

Proiectul de modificare a Legii avertizorilor de integritate a fost depusă luni la Parlament, fiind semnată de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Alina Gorghiu și Alfred Simonis. Are loc modificarea unui singur alineat. 

Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii”, este amendamentul modificat. Mai precis are loc modificarea sintangmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii”. 

În Biroul Permanent al Senatului din această dimineață va fi aprobată procedura de urgență a proiectului de lege, fiind trimis la comisiile de specialitate. De altfel, deși inițial Comisia juridică era la ora 14.00, aceasta a fost convocată pentru ora 10.00, fiind ca prim punct inițiativa legată de Legea avertizorilor de integritate. 

Alina Gorghiu a precizat pentru „Adevărul” că dacă vine raportul astăzi, proiectul de lege va fi pe ordinea de zi a plenului. 

Criticile Comisiei Europene

Astfel, în opinia Comisiei sintagma „indicii temeinice” din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sesnul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcotor”, arată expunerea de motive.

Săptămâna trecută președintele PSD susținea că e așteptat-„ok-ul” din partea Comisiei Europene pe această lege. 

„Așteptăm de la Comisia Europeană ok-ul pe ultima text pe avertizori și se deblochează și de la ministrul Energiei ultimele modificări convenite de Ministerul Energiei. Au fost prezentate și se așteptăm de la Comisie ultimul ok, știți că jalonul este îndeplinit atunci când Comisia consideră că aceea legislație se ridică la cele ce ne-am asumat prin PNRR. Eu sunt ferm convins că nu vor fi probleme în ceea ce privește cererea 2 de plată”, a declarat Marcel Ciolacu, în Parlament.

Președintele Camerei Deputaților a precizat că se discuta deja și de cererea de plată numărul 3 din PNRR, astfel încât să nu fie probleme în îndeplinirea acesteia.

„Am discutat și despre cererea numărul 3 și am văzut lista cu prioritățile, astfel încât să nu avem probleme nici cu aceasta. Cu toate că se poate prelungi perioada, eu cred că ne vom încadra”, a adăugat liderul PSD.

Plata numărul trei, legată de reforma pensiilor speciale

Următoarea cerere de plată este cea care conține și reforma legată de revizuirea pensiilor speciale, proiectul de lege fiind încă blocat la nivel de comisii de la Senat. Potrivit lui Rareș Bogdan, Marius Budăi ar trebui să vină cu propunerea de modificare miercuri, dacă respectă discuțiile din Coaliție.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite