Noua armă politică: imaginea de ţară.  Antonescu şi Băsescu aruncă responsabilitatea de la unul la celălalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu a acuzat o acţiune organizată de distrugere a imaginii României FOTO: Mediafax
Crin Antonescu a acuzat o acţiune organizată de distrugere a imaginii României FOTO: Mediafax

Războiul politic pornit înainte de referendumul pentru suspendarea preşedintelui continuă la nivel declarativ. După ce Traian Băsescu a spus sâmbătă la prânz că acţiunile Guvernului decredibilizează România, Crin Antonescu a acuzat sâmbătă distrugerea imaginii ţării printr-o acţiune organizată.

În cadrul unei emisuni la postul de ştiri Antena 3, preşedintele interimar Crin Antonescu a spus că trebuie văzut ce se poate face cu imaginea şi relaţiile României în afară. „Pe mine mă interesează ca aceste instituţii să lucreze la Cotroceni nu ca să lucreze pentru mine, să-mi spună mie cu cine se întâlneşte domnul Băsescu.Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată.Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a spus Crin Antonescu, acuzând voalat o acţiune de manipulare în prea străină.

De asemenea, preşedintele interimar s-a mai întrebat la televiziunea de casă a USL cum se poate ca imaginea ţării să fie afectată atât de rapid, evitând orice menţiune asupra procesului politic din ultima perioadă, comparat de simpatizanţii PDL cu o lovitură de stat.

Imaginea României, piesă pe tabla de şah a luptei politice

"Cum se întâmplă? De ce există această vulnerabilitate din partea acestei ţări din UE, o ţară în legătură cu regimul politic al căreia nu existau dubii? Cum se poate ca imaginea unei ţări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică,şi în multe cancelarii, să izbucnească aşa ceva?“, a întrebat retoric Antonescu.

Retorica lui Crin Antonescu vine la doar câteva ore după ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul său de campanie că imaginea României a fost afectată grav. „Nu ameninţ, doar avertizez. Sunt oameni care spun că ameninţ, eu doar atenţionez. De opt ani construiesc la credibilitatea României în ochii Uniunii Europene. Victor Ponta şi Ioan Rus nu fac decât să penibilizeze România. Îmi permit să-i recomand lui Rus că s-a mers prea departe, iar efectele economice sunt deja dramatice. Trebuie stopată această cavalcadă a nerespectării legilor, Constituţiei şi valorilor europene”, a spus Traian Băsescu.

El a mai făcut un apel către politicienii USL. „Ei au făcut ce nu a făcut nimeni în Europa de la Al Doilea Război Mondial. Ei au încercat să ajusteze cifrele încât să le iasă la socoteală”, a încheiat preşedintele suspendat.

Leul s-ar fi devalorizat oricum: dacă nu era referendumul, erau violenţe sociale în toamnă

Pentru Antonescu, devalorizarea leului nu a fost neapărat influenţată de referendum, iar dacă acesta nu ar fi fost organizat, din toamnă ar fi existat tensiuni sociale care ar fi dus oricum la căderea monedei naţionale.

"Şi celor care azi pun în cârca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului dacă, Doamne fereşte!, în toamnă asistam la reizcbucnirea unor tensiuni sociale cu altă intensitate, cu altă violenţă decât au fost ele în ianuarie?"

"Sute de mii de oameni, în fiecare seară şi aproape în fiecare localitate însemnată, în ianuarie-februarie, au dat aceste semne că soluţia era, atunci, alegeri anticipate şi parlamentare şi prezidenţiale. Nu am fi ajuns aici.Acum, dacă acest referendum nu avea loc, dacă această suspendare nu avea loc, din toamnă riscam să avem chiar violenţe sociale", a mai spus preşedintele interimar despre această teorie a violenţelor sociale din toamnă, în situaţia absenţei unui referendum.

Despre schimbare procurorului general

Antonescu a vorbit la Antena 3 şi despre posibilitatea schimbării procurorului general al României.
"În ce-l priveşte pe procurorul general, şi pe şeful DNA despre care s-a făcut vorbire expresis verbis în comunicate internaţionale, încă o dată aş vrea să precizez:procurorul general e numit la propunerea ministrului Justiţiei cu acordul cu eveluarea CSM şi apoi, la capătul acestui circuit, numit sau nu de către preşedinte.Deci nu preşedintele iniţiază un asemenea proces, nu preşedintele găseşte persoane, ca să spun aşa, preşedintele are ultimul cuvânt, doar aşa, cum are şi la promulgarea legilor, aici putând să respingă propunerea respectivă", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

Preşedintele interimar a spus că ministrul Justiţiei poate să se orienteze asupra unei personalităţi din lumea Justiţiei pe care să o propună ca procuror general, având în vedere că "scadenţa" este în luna septembrie şi să facă această propunere, el dând asigurări că nu va obstrucţiona această numire.

"Eu cred că, atunci când vin scadenţele - cum la DNA a venit, stăm din amânare în amânare, amânâre legală - şi cum va veni undeva spre mijlocul lunii septembrie şi la Parchetul General, eu cred că ministrul Justiţiei poate foarte bine să se orienteze asupra unei personalităţi din lumea Justiţiei - că e vorba de un procuror, dar nu e neapărat nevoie, poate să fie un judecător, poate să fie un magistrat cu o carieră solidă în spate care să fie, ca să spun aşa, de notorietate independent, fără vreo legătură clară cunoscută cu vreun partid politic - şi să-l propună mai departe", a mai spus Antonescu.

Întrebat dacă ar fi dispus să analizeze propunerea minsitrului Justiţiei şi "să-i dea drumul", dacă acesta iniţiază procedura acum, Antonescu a răspuns: "Categoric da. Sigur că da. Eu am spus că nu schimb eu pe cineva. Dacă acest proces porneşte de la ministerul Justiţiei, evident că nu-l voi obstrucţiona eu"

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite