Nicolae Ciucă, vizită în Grecia cu ocazia inaugurării conductei care va aproviziona România cu gaze. Premierul a cerut susţinere şi pentru intrarea în Schengen
0
Premierul Nicolae Ciucă a efectuat o vizită oficială în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului Grecia - Bulgaria, care va aproviziona cu gaze şi ţara noastră. Şeful Executivului a discutat cu omologul Kyriakos Mitsotakis despre securitatea energetică şi cea alimentară, în contextul războiului din Ucraina, dar şi despre aderarea României la Spaţiul Schengen.
„În cadrul delegaţiei de astăzi am avut reprezentanţi de la Ministerele Energiei din Grecia şi România, reprezentanţi ai companiilor, care sunt cei ce pun în practică deciziile politice pe care le luăm, şi pot spune că a fost o întâlnire cât se poate de dinamică şi de practică, ce are obiective pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung, urmând ca la nivelul miniştrilor Energiei să aibă loc semnarea unui memorandum care să asigure proiectele noastre comune.
În cadrul discuţiei de astăzi am abordat impactul războiului din Ucraina şi am analizat problemle care se află astăzi pe agenda oricărui guvern din Europa şi nu numai în ceea ce priveşte securitatea energetică şi alimentară. (...) Astăzi, la Atena, este cât se poate de binevenit să îi mulţumesc prietenului meu Kyriakos pentru efortul pe care l-a depus să avem acest interconector dintre Grecia şi Bulgaria finalizat. Un interconector important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport de gaz către Europa”, a declarat premierul Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu premierul Greciei.
Şeful Executivului a precizat că interconectorul va asigura aprovizionarea cu gaze a României şi Bulgariei. „Desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici, Republica Moldova şi Ucraina, precum şi celelalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a completat Ciucă.
„De asemenea, au fost discutate elementele de interes comun în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor de energie. (...) Toate aceste chestiuni au vizat şi aspectele care sunt şi resimt impactul războiului din Ucraina, atât în ceea ce priveşte criza umanitară, cu toate aspectele legate de cetăţenii ucraineni, care fie tranzitează ţara noastră, fie au rămas în România, cât şi partea privitoare le exportul de produse agricole din Ucraina. Analizând şi identificând soluţii comune pentru a putea să facilităm exportul unei cantităţi cât mai mari pentru cei care au nevoie de produse agricole din Ucraina”, a mai transmis premierul.

Premierul Greciei: „Inaugurarea interconectorului, un pas în faţă pentru independenţa de gazul din Rusia”
La rândul său, premierul Greciei a afirmat că au stabilit de comun acord să reactualizeze colaborarea bilaterală în domeniul energetic. „Grecia va deveni un nod de depozitare şi transport a gazului natural care va acoperi nu numai nevoile naţionale, dar şi nevoile din zonă şi bineînţeles şi din România. Vorbim nu numai despre un acord simplu comercial de colaborare, dar este şi o dovadă a solidarităţii şi a responsabilităţii pe care o avem în zona noastră. Mâine vom inaugura conducta de gaz la Alexandropolis şi astfel vom avea o indendenţă a Europei, am putea spune. Deci va fi un pas în faţă important pe care îl vom face în structurile şi infrastructurile noastre atât de importante pentru a dobândi o independenţă de gazul natural care vine din Rusia”, a declarat Kyriakos Mitsotakis.
Premierul elen a mai spus că a avut discuţii cu premierul Nicolae Ciucă şi despre găsirea unor rute alternative de export şi transport al producţiei agricole din Ucraina înspre pieţele internaţionale, cum ar fi prin intermediul Mării Negre şi Mării Mediterane.
Ciucă: „Aderarea României la Schengen, o răsplată pentru cetăţenii români”
Premierul Ciucă i-a cerut omologului elen să sprijine eforturile României de aderare la Spaţiul Schengen. „În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, l-am rugat pe domnul prim-ministru să ne sprijine în tot ceea ce înseamnă demersul nostru de a fi cât mai curând admişi în Spaţiul Schengen. Este un obiectiv naţional, o recunoaştere faţă de eforturile pe care ţara noastră le-a făcut în acest sens şi care s-au văzut foarte bine în această perioadă de când a început războiul din Ucraina. Am asigurat toate elementele pentru ca tranzitul de bunuri, de persoane, ce cereale dinspre Ucraina şi dinspre Republica Moldova să poată să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. Şi, totodată, este o răsplată faţă de cetăţenii români care aşteaptă de zece ani să dobândim acest statut de ţară membră Schengen”, a explicat Nicolae Ciucă.