Premierul Greciei, după întrevederea cu Nicolae Ciucă: Am fost de acord să reactualizăm colaborarea în domeniul energetic

0
0
 Kyriakos Mitsotakis
Foto: Arhiv─â Adev─ârul

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a afirmat, în declaraţia de presă comună susţinută joi împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, că au stabilit de comun acord să reactualizeze colaborarea bilaterală în domeniul energetic.

Oficiaul a amintit de inaugurarea vineri a conductei de gaz de la Alexandropolis care va oferi o independenţă energetică a Europei faţă de gazul natural furnizat din Rusia, transmite News.ro.

ÔÇ×Am fost de comun acord s─â reactualiz─âm colaborarea noastr─â ├«n domeniul energetic. Grecia va deveni un nod de depozitare ┼či transport a gazului natural care va acoperi nu numai nevoile na┼úionale, dar ┼či nevoile din zon─â ┼či bine├«n┼úeles ┼či din Rom├ónia. Vorbim nu numai despre un acord simplu comercial de colaborare, dar este ┼či o dovad─â a solidarit─â┼úii ┼či a responsabilit─â┼úii pe care o avem ├«n zona noastr─â.

M├óine vom inaugura conducta de gaz la Alexandropolis ┼či astfel vom avea o independen┼ú─â a Europei, am putea spune. Deci va fi un pas ├«n fa┼ú─â important pe care ├«l vom face ├«n structurile ┼či infrastructurile noastre at├ót de importante pentru a dob├óndi o independen┼ú─â de gazul natural care vine din Rusia. Dup─â cum a┼úi v─âzut, din p─âcate, Rusia folose┼čte ca un instrument geostrategic gazul natural ┼či acest lucru ne va ajuta s─â avem o independen┼ú─â mult mai rapid─â a necesarului nostru de combustibil ┼či de gaz natural din Rusia.

Deci o s─â avem o independen┼ú─â energetic─â. Leg├ónd aceast─â tactic─â Rusia care s-a folosit ├«n acest fel de acest lucru pentru a face o invazie ├«ntr-o alt─â ┼úar─â, ├«nc─âlc├ónd legisla┼úia interna┼úional─â ┼či av├ónd ni┼čte revendic─âri crudeÔÇŁ, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

El a mai spus c─â a avut discu┼úii cu premierul Nicolae Ciuc─â ┼či despre g─âsirea unor rute alternative de export ┼či transport al produc┼úiei agricole din Ucraina ├«nspre pie┼úele interna┼úionale, cum ar fi prin intermediul M─ârii Negre ┼či M─ârii Mediterane.

ÔÇ×Acestea au fost aspectele pe care noi le-am discutat ├«mpreun─â cu premierul Rom├óniei Nicolae Ciuc─â ┼či ├«ncerc─â s─â g─âsim ├«mpreun─â modalit─â┼úi de a sprijini Ucraina ├«n continuare. Vom ├«ncerca s─â g─âsim posibilit─â┼úi diferite, drumuri ┼či c─âi diferite de export ┼či transport al produc┼úiei agricole din Ucraina ├«nspre pie┼úele interna┼úionale. Dup─â cum am amintit ┼či cu alte ocazii ┼či am analizat ├«n comun cum ar putea de exemplu prin intermediul M─ârii Negre ┼či al Mediteranei s─â ajung─â aceast─â produc┼úie pe pie┼úele interna┼úionale. La toate aceste probleme pe care le-am discutat, am observat c─â avem p─âreri apropiate. Exist─â compasiune ┼či din aceast─â cauz─â am c─âzut de comun acord ca cele dou─â ┼ú─âri s─â aib─â ac┼úiuni commune, at├ót la nivelul NATO, c├ót ┼či ├«n alte foruri interna┼úionaleÔÇŁ, a completat premierul Greciei.

O alt─â tem─â abordat─â a fost integrarea integrarea ├«n Spa┼úiul Schengen a Rom├óniei ┼či Bulgariei ┼či ÔÇ×ne-am referit ┼či la traiectoria pe care o au Balcanii de Vest ├«n integrarea lor ├«n marea familie european─âÔÇŁ.

ÔÇ×Asta va duce la o dezvoltare a economiei ├«n general ├«n toat─â peninsula noastr─â ┼či stabilitate, siguran┼ú─â ├«n zon─âÔÇŁ, a mai precizat oficialul grec.

Premierul Greciei a mai declarat c─â un alt subiect abordat a fost legat de atitudinea Turciei ┼či retorica despre mi┼čc─ârile de atac ale aceste ┼ú─âri care pun la ├«ndoial─â conven┼úiile interna┼úionale.

ÔÇ×├Än final, l-am informat pe domnul premier Nicolae Ciuc─â despre provoc─ârile continue pe care le are Ankara, despre retorica pe care o folose┼čte, despre mi┼čc─ârile, am putea spune de atac, ale Turciei care pun la ├«ndoial─â de multe ori conven┼úiile interna┼úionale ┼či drepturile primordiale pe care le avem noi. Am spus c─â ┼úara noastr─â se va ap─âra ┼či e preg─âtit─â, hot─âr├ót─â oric├ónd, ├«n orice moment pentru a-┼či ap─âra drepturile na┼úionale ┼či interna┼úionale. Bine├«n┼úeles c─â trebuie s─â existe ├«ntotdeauna un dialog benefic al ambelor p─âr┼úi. ├Änt├ólnirea noastr─â de ast─âzi a avut loc ├«ntr-un climat la fel de bun ┼či c─âlduros ca de fiecare dat─â ┼či vreau s─â m─â refer aici c─â a avut loc vernisajul unei expozi┼úii pentru cei 140 de ani a rela┼úiilor diplomatice dintre cele dou─â ┼ú─âri.

Aceast─â expozi┼úie e deschis─â la Muzeul Bizantin ┼či a existat o colaborare extraordinar─â ├«ntre ambasada Rom├óniei la Atena ┼či arhiva diplomatic─â, istoric─â a Ministerului de Externe din Atena. V─â asigur de sprijinul nostru pentru ca Rom├ónia s─â g─âseasc─â resurse regenerabile de energie, s─â g─âseasc─â resurse alternative de energie, pentru c─â este foarte important ├«n a descoperi noi resurse de gaz natural, la Marea Neagr─â sau ├«n general. Exist─â foarte multe posibilit─â┼úi de a discuta mai accentuat ┼či de a avea rela┼úii mai dezvoltate ├«n viitor, ├«n acest domeniuÔÇŁ, a conchis┬á Kyriakos Mitsotakis.

Prim-ministrul Nicolae Ciuc─â a efectuat joi o vizit─â de lucru ├«n Republica Elen─â cu prilejul opera┼úionaliz─ârii interconectorului de gaze Grecia ÔÇô Bulgaria.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite