Muraru, despre cazul Gheorghe Ursu: Fac apel la instituțiile statului să identifice o cale extraordinară de atac

0
Publicat:

Deputatul PNL Alexandru Muraru, fost consilier onorific al premierului pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, face apel la instituțiile statului să identifice o cale extraordinară de atac în cazul Gheorghe Ursu. 

Alexandru Muraru, deputat PNL FOTO: Facebook
Alexandru Muraru, deputat PNL FOTO: Facebook

„Fac apel la instituțiile statului român, la Ministerul Public, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să identifice cale extraordinară de atac (recurs în casație) și să răstoarne o decizie care aduce o gravă atingere idealului nostru de a crede în dreptate și libertate. Decizia uluitoare a magistraților Curții Supreme în cazul achitării ofițerilor de Securitate care l-au anchetat pe Gheorghe Ursu este de neînțeles și anihilează orice speranță că România mai putea face dreptate în cazul uciderii acestuia”, susține liberalul, într-o postare pe Facebook.

Alexandru Muraru a punctat că hotărârea de achitare a ofițerilor de securitate Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș „este derutantă și totodată înspăimântătoare și reprezintă, fără doar și poate, un eșec instituțional perpetuu, la limita coluziunii cu resemnarea faptică”.

Fostul consilier onorific al premierului Ciucă a subliniat faptul că l-a întâlnit pe fiul lui Gheorghe Ursu în anul 2020, când acesta spera că Înalta Curte de Casație și Justiție va face dreptate în cazul tatălui său.

„Este important să vorbim apăsat despre decizia de astăzi a unor magistrați pentru că uciderea lui Gheorghe Ursu nu este doar un alt dosar din arhivele comunismului care își așteaptă rândul la bară judecății ci reprezintă, dacă vreți, imaginea de ansamblu a justiției românești, a tuturor proceselor Securității începute acum 33 de ani și trimise pe un drum anevoios al amânărilor, blocajelor, și deciziilor de ultimă instanță care au tergiversat adevărul istoric”, a precizat Alexandru Muraru.

Liberalul a făcut apel la instituțiile statului român să identifice o cale extraordinară de atac și să răstoarne decizia „care aduce o gravitate atingere idealului nostru de a crede în dreptate și libertate”.

Achitare definitivă în cadrul celor doi foști securiști

Judecătorii Curţii Supreme i-au achitat joi pe foștii securiști Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Cei doi fuseseră achitați și de Curtea de Apel, în 2019. Potrivit minutei ședinței, instanța a respins, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de fiul lui dizidentului împotriva sentinței pronunțată de Curtea de Apel București.

Procurorii militari au susţinut că foștii ofițeri de securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș au exercitat acţiuni represive şi sistematice (filaj, urmărire informativă, percheziţii, audieri sistematice, acte de violenţă fizică şi psihică) asupra lui Gheorghe Ursu, acţiuni care „au avut ca urmare producerea de suferinţe fizice sau psihice grave şi au fost de natură să îi aducă o atingere gravă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în principal a dreptului la viaţă”. În schimb, cei doi inculpaţi au susţinut în faţa judecătorilor că sunt nevinovaţi. „Eu am îndeplinit comenzi primite. Nu făceam niciun act pe lângă comenzile primite,” a declarat Hodiş. Procesul a mai avut încă doi inculpați, foştii miniştri de interne George Homoştean şi Tudor Postelnicu, care au fost acuzați de complicitate. Aceștia au murit între timp.

Inginerul Gheorghe Ursu este unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite