Mircea Geoană, înainte de lansarea proiectului „România, punte între Est şi Vest“: Ridicăm miza jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană, în timpul lansării proiectului
Mircea Geoană, în timpul lansării proiectului

Înaltul Reprezentant al Guvernului, senatorul PSD Mircea Geoană, lansează astăzi, la Palatul Victoria,  proiectul strategic, de interes naţional, numit "România, punte între Est şi Vest".

Înainte de lansarea propriu-zisă, Mircea Geoană a vorbit despre motivaţia din spatele acestui proiect, care i-ar asigura României o poziţie privilegiată în Europa. "Trebuie să ridicăm miza jocului.Toată lumea o face", a spus senatorul social-democrat.

Proiectul „România – Punte între Est şi Vest, Nord şi Sud (Romania Gateway)“ a fost lansat marţi, 27 mai, la Palatul Victoria. Acesta este un instrument practic, coordonat de către Mircea Geoană, care permite Guvernului României şi sectorului privat să coopereze pentru a atinge obiectivul de a transforma România într-un nod economic, comercial, logistic, industrial, energetic şi de IT. 

„Înfiinţarea Gateway Unit este şi o inovaţie în modul de guvernanţă al Guvernului României, prin care ministere şi reprezentanţi ai sectorul privat şi academic, cu sprijinul Băncii Mondiale, lucrează împreună la un proiect strategic de interes naţional. Proiectul este realizat în parteneriat cu Institutul Aspen România“, a explicat Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Proiecte Economice Strategice şi Diplomaţie Publică. 

Ce spune proiectul

Proiectul lansat astăzi de Mircea Geoană subliniază că România are o poziţie geografică favorabilă şi resurse suficiente pentru a avea o creştere economică sustenabilă. Concret, se doreşte transformarea ţării noastre într-un portal între Asia şi Europa.

Potrivit documentului, România se bucură de o serie de avantaje precum: poziţia centrală pe piaţă, angajaţi competenţi la costuri reduse, dar şi soluţii logistice eficiente. O parte dintre măsurile incluse în proiect se referă la promovarea Portului Constanţa ca punct de legătură între pieţele Europei Centrale şi de Est; facilitarea transportului pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, unificarea porturilor Brăila, Constanţa şi Galaţi; extinderea conductelor de gaze Arad-Szeged, Giurgiu-Ruse, Iaşi-Ungheni.

Ca surse de finanţare, proiectul vorbeşte despre lucrări realizate în parteneriat public-privat, dar şi despre atragerea de fonduri europene. Ca prim pas, Geoană propune înfiinţarea unui comitet interministerial şi crearea unei echipe strategice aflate în subordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite