Ministrul de Externe al României a cerut Ucrainei să clarifice problema canalului Bîstroe
0Bogdan Aurescu a avut o întâlnire cu colegul ucrainean Dmitry Kuleba la München.
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul său ucrainean Dmitri Kuleba în cadrul unei întâlniri de sâmbătă la München pentru a clarifica poziția Ucrainei cu privire la Canalul Bîstroe. Ministrul Afacerilor Externe a anunțat acest lucru pe Twitter.
„În marginea conferinței de securitate de la München, am vorbit cu colegul meu Dmitri Kuleba și am cerut o clarificare din timp a poziției Ucrainei cu privire la problema adâncirii fundului canalului Bîstroe pe lângă demersurile Ministerului de Externe al României către partea ucraineană”, a scris el.
În controversa asupra lucrărilor de pe canalul Bîstroe, partea ucraineană susține că a informat România, în timp ce partea română neagă acest lucru. „Lucrările actuale de adâncire a canalului maritim de navigație ca urmare a colmatării naturale semnificative se desfășoară în mod continuu de mulți ani în anumite zone agreate în conformitate cu normele legislației ucrainene, acordurilor și convențiilor internaționale”, a declarat Ambasada Ucrainei la București. „În august 2022, partea ucraineană a informat Autoritatea Fluvială [Română] a Dunării de Jos despre lucrările planificate”.
Cu toate acestea, Viorica Bisca, director executiv al Rezervației Biosferei Delta Dunării, a declarat pentru Radio România că administrația ei „nu a primit nicio solicitare din partea Ucrainei pentru aprobarea proiectului de adâncire a canalului de navigație al Canalului Bîstroe”.
Anterior, Ministerul de Externe a declarat că România nu este de acord cu activitatea Ucrainei de adâncire a fundului canalului Bîstroe, precum și cu cererea Ucrainei de a include brațele Dunării Chilia și Bîstroe în rețeaua transeuropeană de transport. Potrivit vicepremierului român Sorin Grindeanu, lucrările de dragare în canalul Bîstroe pot afecta negativ ecosistemul deltei Dunării.