Ministrul de Externe al Ungariei, vizită la Bucureşti. Bogdan Aurescu i-a cerut omologului maghiar să asigure drepturile românilor din Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. FOTO: mae.ro
Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei împreună cu Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. FOTO: mae.ro

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a avut joi o întrevedere la Bucureşti cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu. Cei doi demnitari au discutat despre cooperarea economică, despre gestionarea pandemiei din cele două state, iar Aurescu i-a cerut omologului magiar să asigure drepturile românilor din Ungaria, inclusiv prin învăţământ de calitate în limba română.

UPDATE Bogdan Aurescu i-a cerut omologului maghiar să asigure drepturile românilor din Ungaria

„În cadrul întrevederii, au fost discutate aspectele de interes prioritar aflate pe agenda bilaterală, precum şi evoluţiile din cele două state legate de gestionarea pandemiei de COVID-19 Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat dorinţa părţii române de a dezvolta şi consolida relaţia cu Ungaria în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI din 2002. La rândul său, ministrul Péter Szijjártó a exprimat deschiderea părţii ungare pentru relansarea relaţiei cu România în toate domeniile, prin realizarea de proiecte de interes reciproc.” arată un comunicat MAE.

Astfel, ambii demnitari au discutat despre cooperea economică, inclusiv despre investiţii reciproce şi schimburi comerciale. Cei doi miniştri au discutat despre organizarea unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, la Budapesta şi au susţinut necesitatea creării, cât mai curând posibil, a unei Camere de Comerţ româno-ungare la Budapesta. Nu în ultimul rând, cei doi demnitari au salutat şi cooperarea dintre cele două state în domeniul transporturilor, „fiind evocată inaugurarea, de către cei doi miniştri, în septembrie 2020, a conexiunii de autostradă A3-M4, precum şi interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) şi Mátészalka – Csenger (Ungaria). A fost de asemenea abordat în cadrul discuţiilor proiectul căii ferate de mare viteză Bucureşti-Budapesta.” arată sursa citată. 

Cei doi miniştri au convenit, de asemenea, impulsionarea finalizării altor două proiecte aflate încă în discuţie, astfel încât să fie posibilă semnarea, în cel mai scurt timp, a Protocolului celei de-a 8-a sesiuni a Comitetului de Specialitate Româno-Ungar de Colaborare în Problemele Minorităţilor Naţionale şi finalizarea negocierilor referitoare la înfiinţarea a două puncte de trecere a frontierei la Variaşu Mic – Dombegyhaza şi Grăniceri – Elek.

În ceea ce priveşte „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit angajamentul comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internaţional care să stabilească parametrii în baza cărora acest program finanţat de la bugetul statului ungar şi alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.

Nu în ultimul rând, Bogdan Aurescu a pus şi problema implicării autorităţilor ungare în asigurarea drepturilor identitare ale minorităţii române din Ungaria, fiind abordată în discuţii inclusiv necesitatea unui învăţământ de calitate în limba română, printr-o finanţare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată şi promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparţinând minorităţii române.


„Un guvern nou la Bucureşti, noi speranţe pentru relaţiile româno-ungare. Plec la Bucureşti”, a scris Szijjártó pe Facebook în această dimineaţă.

De asemenea, ministrul maghiar de Externe se va întâlni şi cu vicepremierul Kelemen Hunor, arată G4Media.ro.

La ultima vizită a ministrului de Externe al Ungariei la Bucureşti, ministrul Aurescu a cerut stoparea programului economic derulat de guvernul de la Budapesta în Transilvania până la un acord formal al României. Programul economic al guvernului Viktor Orban a continuat însă, în ciuda cererilor Bucureştiului.

În plus, Szijjártó a anunţat public la începutul acestei luni că obiectivul său este ca serviciile de informaţii civile maghiare să fie cele mai puternice din Europa Centrală. Serviciul maghiar de informaţii externe este în subordinea lui Peter Szijjártó.

Citeşte şi:

Bogdan Aurescu: MAE a întreprins demersuri pentru a asigura soluţii care să permită fluidizarea traficului la frontiera cu Germania

Senatul a votat desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române, condus de Ion Iliescu. Persoanele erau numite pe viaţă, iar 70% din buget se ducea pe salarii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite