Meserii precum inspector telegrame, eliminate din nomenclatorul ocupaţiilor. Înlocuite de auditor de securitate cibernetică şi barista

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ocupaţii precum destrămător, inspector telegrame, pregătitor gogoşi de mătase, preparator ulei de copite au fost eliminate din nomenclator, fiind înlocuite de noi meserii, precum auditor de securitate cibernetică şi barista, după ce actele normative în acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Camerei Deputaţilor, liberalul George Tuţă s-a implicat  în procesul de modernizare a nomenclatorului „Clasificarea ocupaţiilor din România - COR”, ca o necesitate de adaptare a pieţei muncii la nevoile pe care le au antreprenorii şi angajaţii, vineri fiind publicate în Monitorul Oficial Ordinul pentru aprobarea Procedurii de actualizare a Clasificării Ocupaţiilor din România şi cel cu privire la modificarea şi completarea COR.

Pe lista meseriilor care au fost adăugate în COR se află: auditor de securitate cibernetică, barman preparator de cafea (barista), manager transformare digitală, specialist în reciclarea deşeurilor.

Ocupaţii care nu mai sunt practicate în cadrul economiei naţionale şi au fost eliminate din COR sunt: destrămător, ştanţator filme, operator truka, teletipist, telexist, inspector telegrame, tăietor garnituri de cadre, caşerator şi şlefuitor de celuloid pentru carcase acordeoane, râşnitor smalţ, formator tuburi spectrale, turnător valuri, scuturător, pieptănător, montator de lipit ace, pregătitor gogoşi de mătase (filator), înnodător fire de mătase naturală, pâslitor, preparator ulei de copite. 

„Toate ocupaţiile din România trebuie să se reflecte în nomenclatorul «Clasificarea ocupaţiilor din România - COR». Erau listate sute de ocupaţii, însă multe dintre ele nu mai există pe piaţa muncii. Le mulţumesc colegilor din Guvern care s-au implicat în acest proces de actualizare, dar şi tuturor partenerilor de dialog care şi-au adus contribuţia. Vreau să îi felicit şi pe cei care au reuşit să transforme un demers birocratic într-un proces inovativ, prin care au reuşit să eficientizeze procedura de actualizare a acestor ocupaţii ţinând pasul cu modificările din piaţa muncii. De acum trebuie să ne concentrăm activ pe măsurile pe care le vom lua pentru meseriile viitorului. Este un proces activ, dinamic şi permanent. 80% din meseriile viitorului (2030) nu au fost inventate încă şi trebuie să fim pregătiţi pentru ce urmează”, a declarat George Tuţă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite