MAE neagă presupusele presiuni ale administrației SUA pentru candidatura lui Călin Georgescu: "Nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții"
0Presa străină a scris că oficialii americani au exercitat presiuni în cadrul unor întâlniri private cu omologii români din ultimele zile, cu privire la candidatura lui Călin Georgescu. MAE neagă existența unor astfel de ingerințe.

Ministerului Afacerilor Externe a reacționat miercuri la înformațiile potrivit cărora administrația președintelui Donald Trump presează autoritățile române să îi permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din luna mai, după cum a precizat Bloomberg.
Într-un comunicat de presă, MAE neagă aceste ingerințe.
”Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România. România și Europa rămân angajate ferm față de democrație și libertatea de exprimare. O UE coerentă, o NATO mai puternică și un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun. România susține nevoia de a ne consolida propriile forțe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni dar și ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include reziliența instituțiilor democratice, libertăților fundamentale și integritatea alegerilor și a spațiului informațional”, a precizat MAE român.
Potrivit Blomberg, presiunile au fost exercitate în ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români. Oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv pe vot, avertizându-i pe oficialii români să nu blocheze candidatura lui Georgescu, un susținător al lui Trump care a criticat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor surse citate de publicație.
Preocuparea administrației Trump cu privire la situația din România a fost anterior evidențiată de discursul vicepreședintelui JD Vance, care a criticat la Conferința de Securitate de la München decizia României din decembrie de a anula alegerile din noiembrie.