MAE de la Moscova, despre închiderea Centrului Rus: „Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns”

0
Publicat:

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, consideră că Bucureștiul nu avea motive întemeiate pentru a închide Centrul Rus și lansează un avertisment: Kremlinul va răspunde pentru gestul României.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus FOTO Profimedia
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus FOTO Profimedia

Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză”. Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”, a afirmat Zaharova, într-o conferință de presă.

Activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură au fost și rămân orientate în primul rând spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare dintre cele două țări. Centrul găzduiește evenimente culturale, educaționale și sociale – expoziții de artă, prezentări ale regiunilor rusești, forumuri, conferințe, saloane de carte, proiecții de filme, concerte.  Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă”, a completat reprezentanta MAE rus.

MAE rus, nemulțumit de interpretarea de la București

Cu alte cuvinte, este vorba despre cazuri clasice, statutare, de mare interes și popularitate în rândul cetățenilor români. Este ceea ce a făcut acest centru. O muncă deschisă, transparentă (ca să mă exprim într-un mod occidental) atât a centrului, cât și a personalului. O altă sarcină firească a misiunilor noastre diplomatice în străinătate – mai ales acum – este aceea de a oferi publicului străin informații obiective despre viața în Rusia modernă. Dacă citești propria lor presă românească (cea mai mare parte a ei), nu ne recunoaștem. Iată ce citim despre noi înșine – mituri. În România, oamenii sunt interesați de ceea ce se întâmplă în Rusia, de cum stau lucrurile cu adevărat. Poate că vor doar să cunoască punctul nostru de vedere asupra a ceea ce se întâmplă. Avem dreptul la asta”, a mai afirmat Zaharova.

Aș vrea să subliniez că această funcție este prevăzută în mod expres în preambulul și în articolul 4 al Acordului interguvernamental ruso-român privind deschiderea și condițiile de funcționare a Centrului Rus de Știință și Cultură la București și a Institutului Cultural Român de la Moscova din 9 iulie 2013. Având în vedere toate cele de mai sus, considerăm cererea de suspendare a activităților Centrului Rus de Știință și Cultură de la București ca un alt pas care vizează „curățarea” spațiului informațional, privând cetățenii români de accesul la un punct de vedere alternativ care reflectă realitatea și evidențiază absurdul agresiv al propagandei NATO-UE”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a rușilor.

În final, Zaharova lansează un avertisment: „Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”.

Ce acuzații a adus partea română

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat marți pe ambasadorul regimului de la Kremlin la București, Valery Kuzmin, pentru a-l informa că activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România va fi suspendată începând cu luna august. „Secretarul de stat pentru afaceri strategice (n.r. – al părții române, fiind vorba de Iulian Fota) a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”, se arată în comunicatul MAE. Instituția a arătat că în loc să-și vadă de aspectele culturale, Centrul a devenit „instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”. Decizia vine și în contextul situației tensionate legate de relația cu Ucraina din cauza lucrărilor pe Canalul Bîstroe. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite