Lupta pentru cașcavalul Puterii pune cruce comasării alegerilor

0
Publicat:

PSD și PNL nu s-au înțeles pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu localele, principala problemă fiind lipsa unui consens în ceea ce privește un candidat comun dat de social-democrați la prezidențiale, lucru de neacceptat de către liberali, susțin surse din Coaliție pentru „Adevărul“.

PSD și PNL nu au ajuns la un numitor comun privind comasarea FOTO Inquam
PSD și PNL nu au ajuns la un numitor comun privind comasarea FOTO Inquam

Cu comasarea a rămas foarte bine: în acest moment avem alegeri conform legii. Avem patru rânduri de alegeri. Cum am avut şi crize suprapuse, anul acesta vom avea şi alegeri suprapuse, într-un singur an, patru rânduri de alegeri“, a afirmat Marcel Ciolacu. Apoi, din rândurile PSD au început să curgă diferite mesaje privind faptul că partidul nu ține neapărat să comaseze vreun rând de alegeri, ci vrea doar să știe calendarul exact al acestora în 2024. Ceea ce nu spun social-democrații este că în Coaliție au cerut susținerea reprezentantului PSD la prezidențiale, drept candidat unic, pentru a fi de acord cu comasarea. În rest, celelalte lucruri puteau fi negociate mai ușor: candidați comuni în unele orașe, posibilă înțelegere pentru parlamentare și cooperări la nivel local. Însă și PNL e ferm pe poziții: candidat liberal la prezidențiale.

De altfel, potrivit surselor „Adevărul“ din conducerea PNL, liberalii ar fi dispuși să ceară doar șefia unui for din Parlament și candidatul la prezidențiale, iar în schimb n-ar avea pretenții la premier, viitorul primar Capitalei, comisarul european și încă un șef de for legislativ. Liderii liberali nu au încredere în faptul că Marcel Ciolacu sau orice alt viitor președinte al PSD și-ar ține cuvântul și să numească un premier PNL după decembrie 2024. „Ar rupe parlamentari de la noi, ar lua de la AUR și alte partide, apoi ar guverna cu UDMR“, a precizat un lider al PNL pentru „Adevărul“.

O nouă discuție va fi vineri, însă șansele privind o înțelegere au scăzut drastic. Mai mulți social-democrați susțin pentru „Adevărul“ că ei nu au nimic de pierdut dacă alegerile sunt ținute separat, pentru că aportul comasării ar fi de maximum încă 2 procente în cazul PSD, în timp ce pentru PNL ar putea să fie de până la 6 procente.

Scenariile aflate pe masă

În momentul de față, pe masă sunt mai multe scenarii în Coaliție. Primul este cel cu toate alegerile la termen, conform surselor din ambele tabere ale Coaliției, care e şi cel mai probabil. Un al doilea scenariu este cel al comasării europarlamentarelor cu localele și doar câteva înțelegeri de candidaturi comune la unele primării de orașe. Al treilea scenariu, care a dus și la actualele neînțelegeri, e cel în care se stabilesc și prezidențiabilul comun, și o alianță electorală pentru parlamentare, unde să se țină cont de raportul de forțe din Parlament, dar și de numărul de primari ai fiecăruia. Un al patrulea scenariu este cel în care se comasează parlamentarele cu prezidențialele, ceea ce în România s-a mai întâmplat până în 2004.

Coaliția e presată să ia decizia până la finalul săptămânii, pentru că, în caz contrar, nu va mai avea timp să pregătească actele normative necesare pentru comasare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite