Blocaj al Coaliției în privința comasării alegerilor. Noua rundă de discuții, vineri. Care a fost mărul discordiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL și PSD nu au reușit nici luni să decidă asupra calendarului electoral din 2024, prin stabilirea unor alegeri comasate, marea problemă fiind legată de solicitarea social-democraților de susținere a lui Marcel Ciolacu în cursa pentru prezidențiale, potrivit informațiilor „Adevărul”.

PSD și PNL nu s-au înțeles pe tema comasării alegerilor FOTO Inquam Photos
PSD și PNL nu s-au înțeles pe tema comasării alegerilor FOTO Inquam Photos

Încă de dinainte de runda de discuții de luni după-amiază, liberalii au intrat sceptici la negocieri, în condițiile în care PSD a arătat că e vorbește serios când a zis că vrea susținerea la prezidențiale a candidatului său, în schimbul acceptării comasării europarlamentarelor cu localele. Liberalii nu vor să cedeze candidatura unei persoane din afara formațiunii în niciun caz, potrivit informațiilor „Adevărul”.

De altfel, în PSD a fost transmisă informația că pe social-democrați îi ajută comasarea cu un plus de maxim 2%, în timp ce liberalii ar fi ridicați cu încă vreo 6 procente, prin nirea a două runde de alegeri. Social-democrații au solicitat și un calendar cap-coadă al alegerilor, ca să fie clar când se va merge de fiecare dată la urne. 

Nu a existat consens nici măcar pe tema susținerii de candidaturi comune în orașele cu primari ai USR sau unde sunt independenți, cum e cazul Bucureștiului, deși premisele erau încurajatoare, cel puțin pentru două sau trei localități din țară. 

Dinspre tabăra liberală opinia este că la cum arată lucrurile tot demersul cu comasarea ar putea să cadă. Următoarea rundă de discuții este vineri, când o să fie toți liderii PNL și PSD în țară.

Liberalii, băgați în ședință

Până atunci, PNL se reunește într-o ședință de Birou Politic Național, pentru a prezenta rezultatul discuțiilor și ce va face pe viitor pe tema comasării alegerilor, adică dacă sunt dispuși la compromisuri mai mari.

Săptămâna trecută liderii din Coaliție erau mult mai încrezători în ceea ce privește comasarea, Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, vorbind de peste 90% șanse.

„Inacceptabil” ca PNL să n-aibă candidat la prezidențiale

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a precizat că PNL nici nu se gândește la varianta în care liberalii să nu intre în cursă cu un candidat propriu la următoarele prezidențiale și să accepte un social-democrat.

Evident că ne dorim să avem candidat propriu. PSD, de pe vremea domnului Iliescu nu mai are președinte al României. E limpede că ne dorim să avem din nou, după două mandate ale președintelui Iohannis, un nou președinte. Sigur, că în poziția de președintel al PNL, acum se află Nicolae Ciucă și are prima opțiune în candidatura la președinție. Este inacceptabil ca PNL să cedeze candidatura pentru președinție. Nu știu ce s-a discutat în Coaliție, nu sunt membru, eu vă spun deciziile noastre în forul de conducere al partidului, care a mandatat această coaliție”, a afirmat Gorghiu, într-un interviu la DIGI24.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite