Liber la angajări în administrația locală. 1.116 posturi, la un pas de deblocare pentru examene sau concursuri
0Guvernul vrea să dea astăzi undă verde pentru organizarea de concursuri și examene pentru 1.116 posturi din administrația publică locală, adică să permită o nouă derogarea de la OUG-ul privind înghețarea angajărilor la stat.
După ce mai multe instituții centrale au venit fiecare cu propriile pretenții de deblocare de concursuri sau de înființare de noi posturi, acum Ministerul Dezvoltării înaintează doleanțele din teritoriu. Așa că aduce în ședința de Guvern un memorandum prin care solicită deblocarea concursurilor, în primă etapă pentru cele la care autoritățile au depus documentele necesare până la 15 septembrie. Mai precis, sunt 140 de solicitări pentru organizarea de concurs sau examen în vederea ocupării a 1.116 posturi.
Ministerul a explicat faptul că în situația unor cazuri justificate, poate avea loc deblocarea angajărilor prin concurs sau examen. „Totuşi, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi aprobat în şedinţa Guvernului, se pot organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice locale (astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare), numai cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinaţie în bugetul propriu pentru anul 2022. Mai mult, reiterăm faptul că OUG nr. 80/2022, cu completările ulterioare, prezintă şi o excepţie referitoare la ocuparea posturilor unice din cadrul instituţiilor publice locale prin se care asigură funcționarea acestora”.
Ulterior, Ministerul Dezvoltării va veni cu alt memorandum, pentru solicitările depuse între 15 septembrie și 15 noiembrie. Ministerul Dezvoltării subliniază că memorandumul respectă toate regulile privind „justificarea necesităţii ocupării posturilor şi precizarea încadrării în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în bugetul propriu”
Cum s-a ajuns aici
În memorandum guvernanții explică raționamentul înghețării angajărilor la stat, adică probema creșterii deficitului, dar și numărul prea mare de bugetari.
„Pentru aceasta, precum şi pentru asigurarea sursei de finanţare a măsurilor de sprijin al mediului economic şi al protecţiei categoriilor vulnerabile, s-a impus diminuarea unor cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice. În această categorie se regăsesc şi cheltuielile de personal, care în anul 2022 reprezintă 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat, datorită creşterii numărului de posturi ocupate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice cu 27.553 în aprilie 2022, comparativ cu decembrie 2019, indiferent de modul de finanţare şi subordonare”, se arată în „contextul” memorandumului.
Înghețarea angajărilor, o gogoașă politică
„Adevărul” scria săptămâna trecută că suspendarea angajărilor la stat până la sfârșitul anului a ajuns să fie o lege ocolită tot mai des de Guvern și Parlament, fiind date derogări în cascadă pentru reînceperea concursurilor în instituțiile publice.
Ședință de Guvern de săptămâna trecută a adus un nou val de memorandumuri în care sunt cerute derogări pentru a putea să fie organizate concursuri pentru angajări în instituțiile statului, în condițiile în care de la finalul lunii iunie există o ordonanță de urgență prin care fusese impusă înghețarea angajărilor până la 31 decembrie, pentru a nu mai pune presiune pe buget cu noi salarii.
Însă guvernanții și-au respectat regulile doar în teorie, nu și în practică. Miercurea trecută, Executivul a decis să aprobe trei memorandumuri de la instituții diferite pentru a permite noi angajări prin concurs. În primul rând, Ministerul Agriculturii a cerut o derogare pentru deblocarea a nu mai puțin de 477 de posturi, pentru mai multe instituții din subordine, adică pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare.