Legile Big Brother se întorc. Când vor fi adoptate de Parlament şi ce concluzii a tras Iohannis după discuţia cu partidele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

La finalul consultărilor cu partidele, preşedintele Iohannis a anunţat că vor exista două pachete de legi pe siguranţă naţională. Primul va fi format din cele trei legi Big Brother: legea împotriva terorismului, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice.Toate trei vor fi trimise de Guvern spre Parlament la începutul lunii mai, iar până la finalul lunii iunie vor fi adoptate. Al doilea pachet va intra în vigoare abia în 2017.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, la finalul consultărilor cu partidele politice:

Am putut să constatăm cu diferite ocazii că foarte multe legi din domeniul securităţii naţionale sunt învechite sau inadecvate sau greu de aplicat la situaţia în care suntem azi. Nu mă refer doar la legi care se referă la combaterea terorismului sau la serviciile secrete, ci şi la legi care se referă la organizare Armatei şi legi care pun în practică startegia naţională de apărare.Toate aceste elegi trebuie actualizate, iar alte legi trebuie create.

Am reuşit să ajungem la câteva concluzii comune cu partidele: în toate discuţiile am subliniat că e nevoie ca toate aceste legi trebuie să fie actualizate, este nevoie de cosnultare cu zona societîăţii civile, e nevoie de o abordare care trebuie să aducă o largă majoritate. E nevoie de profesionalizare în acest domeniu. Legislaţia în domeniul securităţii naţionale poate fi stabilă şi bună doar dacă ea este însuţită de majoritatea politicienilor şi dacă este aprobată de societatea civilă.

Pe de o parte, avem drepturile şi libertăţile civile, care trebuie garantate. Pe de altă parte, avem nevoia de securitate, de securitatea cetăţenaului, pentru că securitatea statului nu e pusă în dificultate. Cetăţeanul trebuie să stea liniştit că statul face tot ce poate pentru a-i garanta securitatea.

Din discuţiile cu premierul şi cu partidele, s-au desprins câteva chestiuni: ne aflăm în situaţia în care putem să vorbim de două pachete legislative. Un prim pachet, format din trei legi, este în procedură avansată în Guvern. Este vroba de legea pt combaterea terorismului, a doua lege este legea care clarifică cartelele prepay şi a treia, legea securităţii informatice. Prim-ministru m-a asigurat că aceste trei legi vor putea fi trimise la finalul lunii mai în Parlament ca şi iniţiative legislative.

E fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. În luna iunie, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului. Al doilea pachet este mult mai mare: conţine legi care nu sunt în faze avansate. Unele au o gândire la bază, iar pentru altele există abia un draft. Pentru acest al doilea pachet, am propus o altă abordare: înfiinţarea unei comisii sepciale la Parlament, care împreună cu specialiştii din Guvern să elaboreze aceste proiecte de legi. În cursul anului 2017, majoritate acestor legi să poată fi actualizate.

Acest demers are câteva avantaje certe, acceptate de toată lumea. În această comisie, partidele vor trimite oamneni care se pricep. Aceşti oameni se vor regăsi pe listele viitorului Parlament, iar în acest fel avem şansă să rezolvăm două lucruri: crearea unei continuităşi de la acest Parlament şi al următorului Parlament şi responsabilizarea parlamentarilor care lucrează al legile naţionale. Securitatea naţională e un domeniu sensibil, cei care se ocupă trebuie să fie foarte buni cunoscători. Ceea ce am discutat nu s-a referit la conţinutul acestor legi. Nu am discutat detalii din legi. Am discutat calendarul şi modul de abordare al întregii legislaţii.

Controlul parlamentar: am pornit discuţia de la comisiile care controlează serviciile secrete. Am reuşit să ajungem la o discuţie foarte serioasă referitoare la controlul parlamentar. Cu toţii ne dorim un Parlament puternic, care elaborează legi clare. Trebuie să existe un control parlamentar puternic. Am speranţa că viitorul Parlament va face exact acest lucru.

UPDATE Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că preşedintele Klaus Iohannis „a sugerat“ că ar trebui să existe o singură comisie care să controleze activitatea serviciilor de informaţii, însă preşedintele Senatului spune că el „preferă“ să existe două comisii.

UPDATEPreşedintele UNPR Valeriu Steriu a spus că susţine propunerea PNL privind comasarea celor două comisii parlamentare de control al SRI şi SIE.„Este nevoie de o modernizare la acest nivel. Este probabil nevoie de o singură comisie puternică şi foarte bine pusă la punct, care să poată într-adevăr să asigure transparenţa, aşa cum se face în astfel de situaţii transparenţa serviciilor de informaţii“, a anunţat Valeriu Steriu, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

Steriu a mai spus că UNPR  vrea ca legile siguranţei naţionale şi cele privind SRI şi SIE să fie discutate în cadrul unei comisii parlamentare speciale.

PSD, PNL şi UDMR au mers, marţi, la Palatul Cotroceni, la consultările convocate de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor siguranţei naţionale. Partidele au anunţat că s-a discutat la nivel de principii nefiind dezbătută nicio mare tema care să ţină de supravegherea naţională.

În urma discuţiilor cu PSD, PNL şi UDMR pe legile siguranţei naţionale, preşedintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook câteva concluzii ale primei zi de consultări:

„Am avut astăzi prima rundă de consultări cu partidele pe tema legislaţiei din domeniul securităţii naţionale. Este nevoie de un cadru legal actualizat şi coerent şi am constatat că liderii formaţiunilor politice cu care m-am întâlnit împărtăşesc aceeaşi opinie. În procesul de îmbunătăţire a legislaţiei este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor.“, a spus preşedintele.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a subliniat că partidul său vrea că pe viitor să existe un control mai puternic asupra serviciilor, exercitat de o singură comisie a Parlamentului. 

„Nu am discutat despre fondul problemei. Am discutat de principii. Am discutat de un calendar, de un control mult mai serios şi profesionist asupra serviciului“ a declarat cel de-al doilea copreşedinte PNL, Vasile Blaga. Acesta a punctat faptul că PNL va susţine aprobarea într-o perioada de timp cât mai scurtă a unui pachet de trei legi privind securitatea naţională.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a fost informat că Executivul lucrează la un pachet de legi pe tema securităţii cibernetice, a terorismului şi a cartelelor preplătite, social-democraţii propunând ca partidele să se implice în acest proces.

„Domnul preşedinte ne-a transmis că prim-ministrul l-a informat că aceste trei legi sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită în dezbatere. (...) Vrem să fim proactivi. Doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste legi importante", a spus Dragnea.

„S-a propus să se constituie un grup de lucru. Este o idee pe care noi o susţinem. Din partea tuturor partidelor şi a structurilor şi instituţiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze, stabilind şi un deadline pentru asta“ a adăugat social-democratul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite