Legea de funcţionare a Agerpres, modificată de senatori. Demiterea directorului Agenţiei, la mâna parlamentarilor
0Senatul a votat, luni, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea Agerpres, prin care se propune demiterea directorului general în cazul respingerii de către Parlament a Raportului anual de activitate al instituţiei.
Proiectul de lege a trecut cu 64 de voturi „pentru“, 27 de senatori abţinându-se şi 16 fiind „împotrivă“.
În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorii susţin că directorul general al Agerpres „'se bucură de o imunitate totală în interiorul mandatului său“, adăugând că, dintre „instituţiile publice de cultură aflate sub control parlamentar, Agenţia Naţională de Presă este singura în cazul căreia Parlamentul nu are niciun instrument de acţiune în cazul în care constată un management neperformant“.
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a cerut colegilor din Senat să susţină acest proiect de lege. Şi Guvernul a precizat în punctul său de vedere că susţine adoptarea iniţiativei.
Comisia pentru cultură a Senatului a dat, pe 11 octombrie, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative. „Am mers pe propunerea colegilor din comisie ca şi în cazul Agenţiei Naţionale de Presă să mergem pe criterii care există deja la Televiziunea Română şi la radioul public. Atunci când lucrurile par să nu se îndrepte în direcţia bună acolo, Parlamentul se poate uita pe raport şi poate lua o decizie în privinţa directorului general", a declarat preşedintele comisiei, Radu Cosmin Preda, la finalul şedinţei.
Prezent la lucrările comisiei, directorul general al Agerpres, Alexandru Giboi, a arătat că nu susţine modificarea legislativă propusă. Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorii PSD Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, Gabriela Creţu, Ovidiu-Cristian-Dan Marciu şi Liviu-Lucian Mazilu.