Klaus Iohannis şi-a ales purtătorul de cuvânt: scriitoarea Tatiana Niculescu Bran, fost jurnalist BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalista şi scriitoarea Tatiana Niculescu Bran a anunţat, luni, că acceptă propunerea preşedintelui ales Klaus Iohannis, de a prelua postul de purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE Potrivit site-ului jurnalistan.ro,  preşedintele Iohannis a confirmat informaţia potrivit căreia scriitoarea Tatiana Niculescu Bran va fi purtătoarea sa de cuvânt şi va deţine, concomitent, funcţia de consilier pe probleme de comunicare.

„O ştire despre mine (sper să fie o veste bună). Preşedintele ales al României, dl. Klaus Iohannis, mi-a propus să-i fiu purtător de cuvânt şi consilier de comunicare. Sunt onorată că s-a gândit la mine. Las deoparte cartea pe care mă apucasem s-o scriu, şi devin, aşadar, din purtătoare de cuvinte, purtătoare de cuvânt”, a scris ea pe Facebook.

Ulterior, ea a publicat şi un mesaj de mulţumire adresat celor care o susţin. 

„Mulţumesc tuturor prietenilor reali şi virtuali pentru gândurile bune şi pentru încredere! Mesajele voastre îmi dau curaj şi speranţă că voi face faţă cu bine acestei noi, pentru mine, meserii", a arătat Tatiana Niculescu Bran.

Scriitoarea i-a acordat un scurt interviu jurnalistului Teodor Tiţă, pe blogul incentru.ro,  în care a vorbit despre propunerea venită din partea preşedintelui ales. „A fost pentru prima dată în viaţa mea când m-am implicat într-o campanie electorală şi m-am implicat în mod cu totul independent pentru că am crezut şi cred că alegerea lui Iohannis în funcţia de Preşedinte e o şansă istorică pentru noi toţi. Implicarea mea a constat în scrierea de articole de opinie pe fb şi în presă. După 16 noiembrie, am crezut că mă pot întoarce liniştită la proiectele mele literare“, a arătat scriitoarea.

Tatiana Niculescu Bran a povestit că prima sa întâlnire cu Iohannis a avut loc chiar în momentul în care acesta a chemat-o la sediul PNL, pentru a-i propune postul de purtător de cuvânt.

„L-am cunoscut pe Preşedinte acum o săptămână, când m-a chemat la sediul PNL, să-mi propună să-i devin purtător de cuvânt.Este un om în care am avut încredere de la început, pe care îl admir şi, când mi-a dat termen de gândire o săptămână, îndoielile mele erau legate de mine, nu de el“, a mai spus ea. Într-un alt interviu acordat presei, fosta jurnalistă BBC a arătat că preşedintele Iohannis i-a dat termen de gândire până la revenirea sa din Statele Unite. "Dacă mă hotăram, trebuia să fac publică ştirea", a arătat ea.

Postările publicate pe contul său de Facebook arată că, în timpul campaniei, dar şi ulterior, Tatiana Niculescu Bran l-a susţinut pe Klaus Iohannis.

Totodată, ea şi-a exprimat în mai multe rânduri opinia referitoare la premierul Victor Ponta, după ce acesta a pierdut alegerile.

„Dacă Tony Blair, şef de partid laburist, ar fi pierdut alegerile pe 16 noiembrie, şi-ar fi dat demisia din fruntea partidului. Dacă Tony Blair, premier, ar fi împiedicat, într-un fel sau altul, un britanic să voteze, şi-ar fi dat demisia din fruntea executivului. Citesc cu stupoare tot felul de comentarii care-i plâng de milă lui Victor Ponta fiindcă ar fi, chipurile, supus unor presiuni uriaşe şi conspirative să demisioneze. În ciuda democraţiei noastre original întemeiate de Ion Iliescu, politica are totuşi nişte reguli. Când un partid sau şeful lui decid, de capul lor, să le suspende, recurg la conspiraţionisme planetare doar ca să mai tragă de timp", a scris ea, recent.

Scriitoarea Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. A fost redactor la Radio BBC World Service, în perioada 1995-2004 şi, ulterior, a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

În 2006 a publicat „Spovedanie la Tanacu”, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor”. Acelasi volum a inspirat de asemenea filmul „După dealuri” („Beyond the Hills”), în regia lui Cristian Mungiu, film dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012.

Scriitoarea a acordat, în iulie 2012, un interviu pentru „Weekend Adevărul".

Întrebată, în cursul interviului, cum a ajutat-o formarea jurnalistică, Tatiana Niculescu Bran a răspuns că profesia sa a ajutat-o în cariera de scriitoare, dar „depinde unde şi cum te-ai format ca jurnalist“.

„Sunt situaţii în care, privind ce mai face şi desface presa de la noi, ajungi să-ţi fie ruşine că ai practicat vreodată această meserie. Eu am avut şansa să învăţ jurnalism la BBC, la Londra, unde am locuit 8 ani, deci nu numai că nu mi-a dăunat, dar mi-a fost foarte de folos să cultiv rigoarea şi impersonalitatea ca premise ulterioare ale îndeletnicirii de a scrie literatură“, a explicat ea, la acea dată.

Totodată, a atras atenţia că trăieşte „din/prin cuvinte”, după ce a fost întrebată ce este „cuvântul” pentru ea. „Ca absolventă de Litere, ca scriitoare, trăiesc din/prin cuvinte. Ca toată lumea, de altfel, dar şi din bucuria pe care ţi-o dă o frază bine găsită - o alăturare de cuvinte spumoasă, o transcriere fericită a unui gând. Când scrii, cuvântul îţi e instrument şi stăpân în acelaşi timp”, afirma Tatiana Niculesc Bran în iulie 2012.

Scandalul cu Mungiu

În preajma premierei româneşti a filmului regizat de Cristian Mungiu, „După dealuri", scriitoarea l-a acuzat pe acesta că trece sub tăcere faptul că s-a inspirat din cărţile sale.

Mai mult, ea a susţinut că între ea şi regizor ar fi existat un acord pe care Mungiu nu l-a respectat.

„În octombrie 2011, după câteva discuţii preliminare, Cristian Mungiu îmi propunea un scenariu de film inspirat de/din romanele despre cazul Tanacu. Am citit scenariul, mi-a plăcut, am făcut unele observaţii şi sugestii şi am fost de acord, fără să mă consult cu vreun avocat, să semnăm un aşa-numit Acord prin care eu îi recunoşteam paternitatea scenariului, iar el se angaja să menţioneze în toate acţiunile de promoare a filmului, în ţară şi în străinătate, sursa de inspiraţie. În document, declaram că nu am şi nu voi avea pretenţii de natură financiară. Respectivul Acord nu prevedea niciun fel de eventuale sancţiuni în cazul în care una dintre părţi nu şi-ar fi respectat angajamentele", a povestit scriitoarea.

În cele din urmă, cei doi şi-au angajat avocaţi pentru a tranşa conflictul pe cale legală, dar au ajuns la o înţelegere amiabilă.

„Regizorul şi-a amintit, în interviuri şi conferinţe de presă, să menţioneze şi chiar să insiste asupra sursei de inspiraţie a filmului.", a spus ea, ulterior.

Apelul intelectualilor

Mai multe nume ale posibililor colaboratori ai lui Klaus Iohannis au fost difuzate în presă, recent, dar nu au fost confirmate oficial. Recent, un grup de intelectuali printre care se numără Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu i-au adresat preşedintelui ales o scrisoare deschisă în care i-au transmis că victoria sa a reprezentat „o cauză pentru societatea civilă din România" şi s-au declarat uimiţi după ce au aflat unele dintre numele persoanelor care ar putea face parte din echipa prezidenţială.

Iohannis le-a răspuns la scrisoare, pe contul său de Facebook, şi a arătat că "rămâne credincios promisiunilor" făcute românilor. „Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inculsiv în privinţa echipei de consilieri", a adăugat el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite