Klaus Iohannis: România și-a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul Sustainable Innovation Forum 2023, din cadrul COP28, unde a prezentat implicarea României în dezvoltarea inovațillor verzi și tehnologiilor sustenabile.

Klaus Iohannis, prezent la Sustainable Innovation Forum 2023. Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, prezent la Sustainable Innovation Forum 2023. Foto: Presidency.ro

Klaus Iohannis a transmis în cadrul evenimentului Sustainable Innovation Forum 2023 că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, prin tehnologiile inovatoare de care a beneficiat. „Puțini oameni știu că România și-a redus de fapt emisiile de gaze cu efect de seră cu peste două treimi, în ultimele trei decenii, în timp ce și-a multiplicat produsul intern brut. Pornind de la acest bilanț, ne angajăm să ne dezvoltăm economia și să ne reducem în continuare emisiile, în mod simultan. În acest sens, avem nevoie de tehnologii transformatoare și inovatoare la prețuri accesibile”, a transmis Iohannis.

România este printre țările din Uniunea Europeană care inovează „în domeniul materialelor de construcție durabile și al aplicațiilor pentru eficiență energetică”, a transmis preşedintele.

Iohannis a afirmat în cadrul forumului că „peisajul inovației verzi din România este foarte dinamic”, deoarece companiile din statul român susțin progresul tehnologiei pompelor de căldură, care „vor fi esențiale pentru decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii clădirilor din România și din Uniunea Europeană.”

Președintele țării a prezentat implicarea României în inițiativele la nivel mondial privind inovațiile în sistemul de alimentare. „La COP26, la Glasgow, România a fost printre primele țări care s-au alăturat Misiunii de Inovare Agricolă pentru Climă, o inițiativă care urmărește să abordeze schimbările climatice și foametea la nivel mondial prin inovație la nivelul sistemelor alimentare”, a expus Iohannis.

În cadrul forumului, Klaus Iohannis a explicat că demersurile României în dezvoltarea tehnologiilor sustenabile fac parte din eforturile Uniunii Europene în materie de invoare.

„Uniunea Europeană este promotorul celui mai avansat sistem de comercializare a emisiilor din lume. UE este, de asemenea, un inovator în ceea ce privește finanțarea combaterii schimbărilor climatice și stimulentele financiare pentru acțiunea climatică. În același timp, Uniunea Europeană este un lider în cercetarea și dezvoltarea de soluții de stocare a energiei și de captare a carbonului, ambele esențiale pentru a ajunge la zero emisii nete”, a declarat Iohannis.

Pe lângă dezvoltarea tehnologiilor verzi care să contribuie la nivel național, România este interesată să dezvolte, utilizeze și să fabrice inovații sustenabile care să contribuie la interesele internaționale, a transmis șeful statului.

Analizele publicate de Banca Mondială arată competitivitatea României la export în ceea ce privește subcomponentele lanțului valoric eolian, cum ar fi tablourile electrice de control și de distribuție. România este o gazdă din ce în ce mai atractivă pentru manufactura de tehnologii verzi. Prin intermediul Fondului pentru Tranziție Justă, țara mea sprijină în mod activ dezvoltarea producției de baterii în regiunile în care economia locală este în prezent încă dependentă de cărbune”, a spus președintele. 

Președintele Iohannis a transmis că România s-a alăturat anul acesta Hub-ului Digital pentru Dezvoltare, condus de UE, pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare: „Acțiunea globală accelerată în domeniul climei se bazează pe dezvoltarea și transferul de tehnologie, astfel încât țările din întreaga lume să poată pune în aplicare în mod eficient planurile lor naționale privind clima și să livreze în raport cu Acordul de la Paris.”

La finalul discursului, Iohannis a menționat includerea unor măsuri sustenabile în sistemul educațional: „De asemenea, trebuie să inovăm în ceea ce privește programele școlare și practicile de predare. România a făcut pași în acest sens prin includerea, de exemplu, a Săptămânii Verzi în structura anului școlar, începând cu 2023.”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite