Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Limbii Române: Este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate

0
Publicat:

Președintele României a transmis, cu ocazia Zilei Limbii Române, că predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului de educație românesc.

Mesajul președintelui cu ocazia zilei Limbii Române FOTO: Presidency
Mesajul președintelui cu ocazia zilei Limbii Române FOTO: Presidency

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește. Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi” , transmite președintele României, conform comunicatului transmis de Administrația Prezidențială. 

Președintele susține, conform comunicatului, că limba română a fost și continuă să fie un veritabil liant social, care a adus laolaltă și a menținut uniți românii în cele mai dificile momente ale istoriei. 

Klaus Iohannis a transmis „întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din țară și din străinătate, dar și celor dintâi mentori ai oricărui copil - părinții. În țară sau în comunitățile din afara granițelor, aceștia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generațiilor de copii români de pretutindeni”. 

Potrivit comunicatului, în ultimii ani România a găzduit un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română, fiind important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Mai mult decât atât, președintele României susține că predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului de educație românesc.

Președintele Iohannis a precizat că „este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcțional avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății”.

În încheiere, Klaus Iohannis a susținut că limba română este temelia identității poporului român și trebuie să „o prețuim folosind-o corect, cultivând-o și ajutându-i pe alții să primească darul de a o învăța și de a se bucura de bogăția ei”.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Administrația Prezidențială, cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului național, în această seară, începând cu ora 20:30.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite