Kelemen Hunor: „În coaliţia PNL-PSD-UDMR încrederea între parteneri este mică. Asta nu înseamnă că nu poate creşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Liderul UDMR, Kelemen Hunor susţine că în coaliţia PNL-PSD-UDMR încrederea între parteneri este mică, însă nu este exclus ca aceasta să crească.

Întrebat care este diferenţa dintre negocierile PNL-USR-UDMR si cele dintre PNL-PSD-UDMR ca grad de încredere între parteneri, Kelemen Hunor a a spus că acesta nu diferă.

„Şi acum există acest grad de încredere destul de scăzut, dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate creşte gradul de încredere. Eu sunt un om optimist din fire, reînnoiesc speranţa în fiecare dimineaţă când mă trezesc, şi sper că prin deciziile comune reuşim să creştem această încredere între parteneri”, a declarat liderul UDMR, marţi seara, la Digi24.

Liderul UDMR susţine că deşi noua coaliţie este una dificilă, aceasta ar putea asigura stabilitatea în România:

„Această coaliţie mare, o coaliţie dificilă, fără doar şi poate, poate să asigure stabilitate pentru România, poate să însemne şi o reformă substanţială, dacă ne gândim că totuşi e o coaliţie cu aproape 70% în Parlament. Pentru acest lucru trebuie să ştii că vrei să mergi pe termen lung. Trebuie să faci proiecte pe termen lung, inclusiv anumite reforme constituţionale şi ale statului”, a conchis Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „MCV trebuie să dispară. De Schengen nici nu vreau să vorbesc, că mă enervez singur”

Coaliţia PNL-PSD-UDMR trebuie să facă în aşa fel încât Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV) să dispară din viaţa politica a României, a mai spus liderul UDMR, marţi seara, la Digi24. 

„Trebuie să facem în aşa fel încât Mecanismul de Cooperare şi Verificare să dispară din viaţa politică a României, fiindcă din punctul meu de vedere nu este corect să ai două mecanisme de verificare”, a spus liderul UDMR.

„De Schengen nici nu vreau să vorbesc, că mă enervez singur de fiecare când mă gândesc, fiindcă România, din punct de vedere tehnic, de foarte mult timp a îndeplinit toate cerinţele. Corespunde criteriilor tehnice. Permanent a fost o chestiune politică, dar e enervant şi umilitor pentru ţară, să ai din când în când nişte pretenţii în plus legate de Schengen. Nu vorbesc de MCV. România de mult ar trebui să fie în Schengen”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar şi de a intensifica lupta împotriva corupţiei. 

MCV se va încheia atunci când toate obiectivele de referinţă vor fi îndeplinite în mod satisfăcător. Viteza acestui proces depinde de cât de repede va reuşi România să transpună recomandările în practică într-un mod durabil, şi anume prin evitarea adoptării unor măsuri negative care ar putea pune sub semnul întrebării progresele realizate până acum. 

Comisia Europeană anunţa în iunie 2021, că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă. Aceasta, în condiţiile în care premierul Florin Cîţu afirma în luna martie că reprezentanţii Comisiei Europene susţin eliminarea MCV la finalul acestui an.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite