Jocuri cu tentă politică la vârful Facultății de Jurnalism din cadrul Universității din București. Reacția universității
0Un scandal cu tentă politică a izbucnit recent la Facultatea de Jurnalism a Universității București, după ce prodecanul Dan Podaru, lector universitar și consilier local PNL, a fost demis pentru că ar fi afectat imaginea facultății ca urmare a încheierii unui contract pentru un nou site.
UPDATE: Purtătorul de Cuvânt al Universității din București, Bogdan Oprea, susține, într- un punct de vedere transmis „Adevărul”, că rectorul universității nu a fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu.
Bogdan Oprea a menționat că prodecanul Dan Podaru a fost acuzat de 14 colegi de instrumentalizarea funcției în context politic. În ceea ce privește rebranduirea site-ului Facultății de Jurnalism, reprezentantul universității a afirmat că pe tot parcursul alocării contractului colegii lui Dan Podaru nu au fost informați și consultați.
Totodată, acționarul principial al agenției a fost angajat la facultate, fapt care nu a fost adus la cunoștința cadrelor didactice.
---
Dan Podaru este lector universitar și consilier local PNL la Sectorul 1, iar până de curând a fost prodecan al Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București. Demiterea a fost făcută la propunerea decanului Antonio Momoc de către rectorul Universității, Marian Preda.
România liberă a publicat adresa decanului transmisă către rectorat privind revocarea din funcție a lui Podaru, în document fiind invocate discuții de pe Facebook declanșate de publicarea unui articol, dar și încheierea unui contract, la propunerea lui Dan Podaru, pentru realizarea unui nou site al Facultății de Jurnalism. Deși realizarea site-ului se făcea gratis, agenția care executa lucrarea, WOPA, aparținea unui liberal, coleg de partid al lui Dan Podaru. Aceste informații ar fi au generat „suspiciuni și o imagine negativă facultății și universității”, se menționa în adresă, conform sursei citate, care arată că rectorul Universităţii Bucureşti ar fi semnat contractul,
Parteneriatul dintre agenția WOPA și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării pentru crearea site-ului a fost unul gratuit, menționează România Liberă, deși facultatea ar fi avut un buget destinat acestui domeniu de peste 25.000 de euro. Trei licitații s-ar fi desfășurat, însă toate ar fi fost anulate.
Pe de altă parte, conform Centrului de Investigații Media, care a publicat articolul despre care se menționează că a generat discuții în social media, în schimbul realizării site-ului, agenția WOPA ar fi primit exclusivitate pe partea de practică obligatorie a studenților de la secțiile de PR și Publicitate, precum și statut de partener oficial al FJSC.
Podaru susține că revocarea are substrat politic
Contactat de „Adevărul”, fostul prodecan al FJSC susține că revocarea din funcție are „cu siguranță” un substrat politic.
„De altfel și documentul emis de decan privitor la revocarea mea și transmis rectorului prevede faptul că unul dintre acționarii firmei care a realizat, în mod legal, site-ul este coleg de partid cu mine. Deci, iată dovadă indubitabilă, stă în ceea ce a scris decanul facultății. Orice demitere pe astfel de considerente reprezintă din punctul meu de vedere o formă de discriminare”, a precizat acesta.
Dan Podaru susține că în regulamentul facultății sau universității nu există un criteriu care să prevadă declararea colegialității sau a persoanelor pe care le cunoști.
„Problema este că au apărut anumite articole și domnul Momoc, sub presiunea rectorului Universității București, a fost obligat să mă revoce pentru că au considerat că se aduce atingere imaginii Universității, lucru care nu poate fi real. Există multiple articole în spațiul online despre diverși alți profesori, prodecani sau prorectori și niciunul dintre ei nu a fost demis. Iată de ce este o acțiune politică”, a explicat acesta.
De altfel, cadrul universitar a anunțat că va contesta decizia în instanță.
Explicațiile decanului FJSC
De cealaltă parte, decanul Facultății de Jurnalism, Antonio Momoc, a declarat, pentru Adevărul, că revocarea lui Dan Podaru nu reprezintă „o vendetă politică”.
„Este un articol în Carte care zice că în clipa în care apar discuții în spațiul public care într-un fel sau altul periclitează imaginea Universității sau a Facultății decanul poate revoca, poate face propunerea către rector și rectorul ia decizia. (..) În urma acelor articole în care au apărut acele suspiciuni de legătură cu domnul Podaru și cu acționarul de la WOPA, au apărut discuții în social-media, au apărut acel articol și pe fondul acestui scandal am făcut această propunere de revocare”, a explicat Antonio Momoc.
Decanul a adăugat că în motivarea sa a fost prezentată și o „stare de tensiune și nemulțumire” din partea departamentului de jurnalism care dorea să fie o reprezentare legală a celor două posturi de prodecan.
Întrebat de ce verificările de legătură nu au fost făcute anterior semnării parteneriatului, decanul a menționat că „nimeni nu verifică dacă cineva din facultate se cunoaște cu cineva din zona politică”.
„Problema nu este că cineva era în politică, problema este că cineva se cunoștea în politică anterior și de aici au apărut discuțiile și suspiciunile, de ce s-a acordat acel proiect acelei agenții având în vedere că ei se cunoșteau politic”, a subliniat Antonio Momoc.
Decanul FJSC a punctat că demiterea nu a fost urmare a unei probleme natură legală: „Discuțiile din social media sunt de natură să creeze suspiciuni și aceste suspiciuni au generat niște probleme de imagine facultății pentru că s-au pus niște semne de întrebare”.
„Problema nu este că cineva este într-un partid, orice profesor sau cadru didactic poate să facă parte din organizații, fundații sau partide politice. Repet, problema nu este că Dan Podaru este într-un partid politic, problema este că suspiciunile au apărut în momentul în care un contract a fost câștigat de o agenție al cărui acționar era membru de partid în același partid cu prodecanul care făcea propunerea de parteneriat”, a adăugat decanul, catalogând parteneriatul gratuit cu agenția WOPA drept „un lucru lăudabil”.
Reacția rectorului
Contactat de “Adevărul”, Marian Preda, rectorul Universităţii, a refuzat să dea declaraţii pe această temă, indicându-I pentru detalii pe cei implicaţi, respective decanul FJSC şi prodecanul demis.
Preda s-a limitat la a precizat, printr-un mesaj, că „decanul numește, decanul demite”.
Marian Preda a fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu, iar ulterior a lansat Fundaţia Mişcarea Populară, ONG înfiinţată în martie 2013, care a devenit apoi partid politic (PMP). A demisionat în iunie 2014.
În legătură cu acest subiect, decanul Facultăţii de Jurnalism, Antonio Momoc, a precizat că Marian Preda „nu a fost membru de partid”.