Iohannis vorbește despre pericolul dronelor rusești: „Rămânem vigilenți”

0
0
Publicat:

De Ziua Armatei, președintele Klaus Iohannis a reafirmat implicarea României în apărarea Ucrainei și a anunțat măsuri pentru combaterea dronelor rusești care survolează teritoriul românesc.

Klaus Iohannis în costum albastru
Klaus Iohannis a suținut discurs la celebrarea Armatei României Foto arhiva

"Traversăm vremuri dificile, marcate de provocări multiple, care sporesc instabilitatea şi impredictibilitatea evoluţiilor de securitate la nivel regional, european şi global, context în care puterea militară capătă o şi mai mare relevanţă, atât ca un mijloc de consolidare şi proiectare a forţei, cât şi ca factor esenţial de descurajare şi apărare. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat arhitectura de securitate pe continentul european şi reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi o provocare la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, care a asigurat pacea şi stabilitatea în lume după cel de-Al Doilea Război Mondial. De aceea, trebuie să rămânem ferm angajaţi în sprijinirea dreptului Ucrainei la autoapărare în faţa agresorului, atât timp cât va fi necesar, împreună cu Aliaţii din NATO şi cu partenerii europeni şi internaţionali”, a afirmat Iohannis în discursul său.

El a afirmat că acțiunile militare ale rușilor fac noi victime, pe zi ce trece, și produc daune și dezastre la nivelul infrastructurii portuare ucrainene, fiind tot mai aproape de frontiera fluvială cu România.

„În faţa acestor provocări, rămânem vigilenţi şi continuăm eforturile naţionale conjugate şi cooperarea strânsă cu Aliaţii pentru a consolida pe mai departe postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre, care reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică. Totodată, suntem în proces de optimizare a cadrului legislativ naţional pentru a fi în măsură să prevenim şi să combatem riscul ca drone eşuate, utilizate de forţele ruse împotriva obiectivelor ucrainene, sau fragmente ale acestora să cadă pe teritoriul naţional”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a caracterizat România de astăzi ca o ţară sigură şi un pilon de stabilitate în Estul Europei. Acesta a subliniat că România beneficiază de cele mai bune măsuri de securitate și a amintit că la Summitul NATO de la Washington din acest an, liderii Aliaţi au subliniat că rămân ferm angajaţi faţă de securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre, fiind o decizie infuențată, în mare măsură, de eforturile politice, diplomatice şi militare ale României ultimul deceniu.

„De altfel, faptele vorbesc de la sine. Găzduim pe teritoriul naţional o serie de structuri şi comandamente NATO importante, iar aproximativ 5.000 de militari aliaţi se instruiesc împreună cu militarii români. Le mulţumesc şi cu acest prilej militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Canada, Grecia, Macedonia de Nord şi Ungaria pentru prezenţa în ţara noastră”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a felicitat armata română pentru progresele din ultimii ani. 

„Încă de la preluarea primului meu mandat de Preşedinte, am susţinut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, conform angajamentului din cadrul NATO. Ulterior, pe fondul cerinţelor operaţionale generate de schimbările din mediul de securitate, am încurajat creşterea alocărilor bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, începând cu anul 2023. Armata României trebuie să beneficieze în continuare de o bază financiară solidă, considerabil peste 2% din PIB, după cum ne-am asumat la nivelul NATO, pentru a implementa, conform planificării, programele majore de înzestrare a forţelor armate, pe termen scurt, mediu şi lung”, a detaliat șeful statului, cu mențiunea cu o parte din investiții trebuie să fie returnată în industria naţională de Apărare, cu cât se dezvoltă acest sector.

Klaus Iohannis a scos în evidență și reputația respectată a Armatei României, chiar la nivel internațional. Aceasta este cunoscută pentru modul în care îşi îndeplineşte misiunile încredinţate, atât pe teritoriul țării, cât şi în cadrul ONU, al NATO şi al Uniunii Europene.

„Prin devotamentul, profesionalismul şi spiritul de sacrificiu de care daţi dovadă în activitatea dumneavoastră, oferiţi un exemplu de putere, hotărâre şi curaj tinerei generaţii. Sunt convins că veţi continua să vă desfăşuraţi activitatea la cele mai înalte standarde, pentru a fi mereu în măsură să răspundeţi prompt şi eficient oricăror provocări. Pentru loialitatea şi onoarea cu care slujiţi ţara, aveţi respectul şi aprecierea noastră! Vă doresc multă sănătate şi succes în îndeplinirea misiunilor care vă revin pentru apărarea ţării! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani, România!”, a încheiat discursul Klaus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite