Ce se întâmplă cu PNL dacă Nicolae Ciucă nu intră în turul II al alegerilor prezidenţiale. „Va fi un adevărat dezastru!”

0
Publicat:

În cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bruxelles între preşedintele Klaus Iohannis şi mai mulţi lideri PNL, s-a discutat despre cum ar fi afectat PNL în eventualitatea în care Nicolae Ciucă nu va ajunge în turul II la alegerile prezindenţiale.

Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă nu se mai bucură de popularitatea de altădată. Foto Mediafax
Klaus Iohannis şi Nicolae Ciucă nu se mai bucură de popularitatea de altădată. Foto Mediafax

„Dacă domnul Nicolae Ciucă nu ajunge în turul II al alegerilor prezidențiale, atunci va fi un adevărat dezastru. Vom lua sub 15% și vom avea doar circa 80 de parlamentari. Dezastru”, au precizat pentru ProTV surse politice care au participat la această întâlnire.

Concret, Partidul Naţional ar putea pierde aproximativ o treime din numărul de parlamentari pe care i-ar avea în situaţia în care candidatul lor ajunge în turul II.

„Dacă domnul președinte (Nicolae Ciucă, n.r.) ajunge în turul II, atunci PNL va lua 25% la alegerile parlamentare și va avea o echipă de 120 de parlamentari”, spun calculele membrilor PNL.

Potrivit aceleiaşi surse, preşedintele Klaus Iohannis şi-a arătat nemulţumirea cu privire la modul în care opinia publică a perceput PNL, dar şi activitatea sa, percepţie materializată la alegerile locale şi europarlamentare din această vară.

În iunie, Partidul Naţional Liberal a obținut 29% din voturi la primării și 29,15% la consiliile județene, iar la alegerile europarlamentare a fost pe listă comună cu PSD, obţinând împreună 48,55%.

Totodată, la alegerile parlamentare din 2020, PNL a obținut circa 25%, la mică distanţă de PSD, care a avut 29%, și cu aproape 10% peste USD PLUS (care a luat 15%).

Cu o lună înainte de alegeri, PNL acuză că, pentru a-l elimina pe Nicolae Ciucă din competiţie, PSD va face „un blat” cu AUR, cedându-i lui George Simion o parte din voturi, pentru ca acesta să ajungă împreună cu Marcel Ciolacu în turul al doilea.

O altă temă abordată în cadrul discuţiilor de la Bruxelles a fost aşa-numita „lege Iohannis”, care a dus şi ea la erodarea imaginii preşedintelui actual, dar şi a Partidului Liberal în ansamblu. Este vorba despre acel amendament care i-ar fi permis liderului de la Cotroceni să candideze pe listele PNL fără a demisiona din funcția de președinte al României.

În acest context, Klaus Iohannis  a declarat public că nu a cerut un astfel de amendament și că nu dorește o astfel de modificare a legii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite