Iohannis, scrisoare către Tăriceanu şi Zgonea: „Luaţi act de demisia lui Maior“. Zgonea: Parlamentul se reuneşte marţi. Care este procedura eliberării din funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisie George Maior. Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, astăzi, o scrisoare celor doi preşedinţi ai Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, în care le cere să ia act de demisia lui George Maior din fruntea SRI. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Parlamentul se va reuni marţi pentru a adopta hotărârea de eliberare din funcţie a lui Geroge Maior.

Redăm mai jos scrisoarea adresată de către preşedintele României:

Stimate Domnule Preşedinte,

În temeiul prevederilor Art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, republicată, şi ale Art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare,

VĂ PROPUN

Să luaţi act de demisia din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii a domnului George Cristian MAIOR şi să declaraţi vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte, în acest sens, o hotărâre în conformitate cu dispoziţiile Art. 76 alin. (2) din Constituţie.

Vă rog să primiţi asigurarea întregii mele consideraţii,

Preşedintele României

Klaus Iohannis

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, ulterior scrisorii trimise de către preşedinte, că Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni marţi în şedinţă comună, pentru a lua act de demisia directorului SRI George Maior şi pentru vacantarea postului. „Vom lua act de demisia domnului George Maior şi vacantăm postul de director al SRI astfel încât preşedintele Klaus Iohannis că poată să facă o nouă propunere", a spus preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Ce spune legea

Potrivit articolului 23 din Legea privind organizarea SRI, „eliberarea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii se face de Parlament, în şedinţă comună a celor doua Camere, la propunerea Preşedintelui României sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor“.

Totodată, articolul 65 din Constituţie, invocat de preşedinte, se stipulează: „Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii“.

Practic, după ce George Maior şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI, preşedintele României propune Parlamentului eliberarea din funcţie a directorului SRI, iar Senatul şi Camera Deputaţilor trebuie să se întrunească în şedinţă comună pentru a adopta o hotărâre. „Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră“, se arată în articolul 76 din Constituţie.

Demisie acceptată de Iohannis

Directorul SRI, George Maior, a demisionat, marţi, din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. În acest moment, atât postul de director al SRI, cât şi cel de director al SIE sunt vacante.

George Maior a anunţat imediat după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României că îşi va depune mandatul. „În momentul in care domnul preşedinte îşi va prelua mandatul, va face o analiză – care va fi facilitată şi de faptul că intrăm în bilanţul SRI, încă de la sfârşitul anului şi începutul anului viitor -, îşi va forma opinia despre felul în care mi-am exercitat mandatul şi va lua, desigur, domnia sa o decizie in conformitate cu ceea ce va vedea”, a declarat George Maior.

Pentru a numi un nou director la SRI şi SIE, preşedintele Iohannis are nevoie de o majoritate favorabilă în Parlament. „Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comună, la propunerea Preşedintelui României “, se arată în legea de funcţionare a SRI. Regula se aplică şi în cazul numirii unui nou şef al SIE. Practic, deşi preşedintele este cel care face propunerile, Parlamentul este cel care hotărăşte. Numai că, deocamdată, majoritatea este de partea PSD.

Demisie George Maior. Coabitare sau amânare?

Va ajunge Klaus Iohannis la un acord cu Victor Ponta în privinţa numirii unor noi şefi de servicii secrete sau preşedintele va aştepta primăvara, atunci când PNL pregăteşte debarcarea Guvernului Ponta? Secretarul general al PNL, Marian Petrache, crede că preşedintele Klaus Iohannis va desmna un om pe care Parlamentul nu-l  va putea refuza. „Cred că în Parlament nu va fi dezbatere pe un subiect aşa de important. Mi se pare absurd să faci o propunere la întâmplare. Preşedintele Iohannis nu va face o propunere care să fie refuzată. Dacă va face o propunere, ea va fi acceptată“, a declarat Marian Petrache, la Adevărul Live.

Citeşte şi:

Demisia lui George Maior zguduie Guvernul Ponta

Demisie George Maior. Prin demisia subită a lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI), premierul Victor Ponta şi-a pierdut sprijinul naşului său de cununie, care ar putea chiar să-i urmeze la Palatul Victoria.

George Maior a demisionat de la SRI

Demisie George Maior. Directorul SRI, George Maior, a demisionat astăzi din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. În acest moment, atât postul de director al SRI, cât şi cel de director al SIE sunt vacante.

Demisie George Maior. Ponta: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic. Udrea: Cred că este o decizie greşită a preşedintelui Iohannis

Demisie George Maior. Premierul Victor Ponta îl felicită pe George Maior pentru activitatea din ultimii ani de la SRI şi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, în perspectiva numirii unui nou şef al SRI, că „nu e bine ca SRI să revină sub control politic“. Preşedintele PMP, Elena Udrea, tinde să creadă că plecarea lui George Maior din fruntea SRI este o decizie care aparţine, mai degrabă, preşedintelui Klaus Iohannis şi nu lui George Maior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite