Demisia lui George Maior zguduie Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Maior a demisionat din fruntea SRI după opt ani de activitate FOTO David Muntean
George Maior a demisionat din fruntea SRI după opt ani de activitate FOTO David Muntean

Demisie George Maior. Prin demisia subită a lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI), premierul Victor Ponta şi-a pierdut sprijinul naşului său de cununie, care ar putea chiar să-i urmeze la Palatul Victoria.

George Maior a renunţat ieri la şefia SRI, după o perioadă de opt ani în care a condus servicul de contraspionaj. „Directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George Maior, şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI Preşedintelui României, marţi, 27 ianuarie. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Demisia lui Maior este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în urmă cu câteva zile, fostul director al SRI părea că s-a înţeles cu preşedintele Klaus Iohannis pentru a-şi continua mandatul. „V-aţi prezentat mandatul preşedintelui Klaus Iohannis aşa cum aţi spus?“, a fost întrebat George Maior, sâmbătă, în emisiunea „Lumini şi umbre“, la B1TV. Iar Maior a răspuns: „Încă din afirmaţia mea făcută în perioada alegerilor, mandatul meu a fost prezentat. Este o afirmaţie publică“, a spus Maior, cu trimitere la faptul că imediat după al doilea tur de scrutin a anunţat că îşi va depune demisia, urmând ca noul preşedinte să decidă dacă o acceptă sau nu. „Iar domnul preşedinte, din câte reţin, a afirmat că aceasta (n.r.- demisia) este o temă artificială, SRI funcţionează bine şi postul acesta este ocupat“, a continuat George Maior în interviul de sâmbătă.

Declaraţia la care făcea referire Maior a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis chiar în emisiunea Adevărul Live. „Cred că este o discuţie puţin artificială, postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni. Nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Nu simt nevoia de a face din asta o temă“, a spus Iohannis.

Ce a zis Klaus Iohannis despre şeful SRI George Maior, pe 7 ianuarie

Demisie George Maior. Ponta, în corzi

Plecarea lui George Maior din fruntea SRI conturează două mari scenarii, ambele în defavoarea lui Victor Ponta. Primul: Maior a renunţat la şefia SRI, tocmai pentru a-şi netezi drumul spre Palatul Victoria. Astfel, Maior ar putrea conduce un guvern de uniune naţională, format din PNL, UNPR, UDMR şi o parte din PSD, ostilă lui Victor Ponta.

„Dacă Maior va fi propus premier, se formează imediat o majoritate, asta deja nu mai este o problemă. Dacă Ponta pierde Guvernul, va fi silit să demisioneze şi din partid, aşă că puteţi spune că PSD rămâne la guvernare, dar cu un alt premier. Să ştiţi că Maior de mult îşi doreşte să fie premier“, au declarat surse din PSD pentru „Adevărul“. Un parlamentar cu greutate al PSD, tot sub protecţia anonimatului, a spus, expresiv: „Mi-e greu să vorbesc despre premierul actual, şeful partidului meu, şi, în acelaşi timp, mi-e greu să vorbesc şi despre viitorul premier, probabil şi viitorul şef al partidului“.

Şi liberalii simt vântul schimbării. „Demisia lui Maior va urgenta căderea Guvernului Ponta. Noi ne pregăteam pentru luna martie, însă cred că în prima decadă a lui februarie vom avea un nou premier“, au spus surse din PNL pentru „Adevărul“. Liberalii au o mare problemă: i-au promis Palatul Victoria lui Cătălin Predoiu şi chiar negociau cu Mircea Geoană şi Marian Vanghelie să formeze o nouă majoritate. Însă perspectiva intrării la guvernare i-ar putea face pe liberali să accepte un guvern PNL-PSD, vândut ca o mare alianţă stânga-dreapta, după model german. În plus, cuvântul lui Klaus Iohannis va cântări decisiv în partid.

Mai există şi al doilea scenariu: George Maior nu va fi numit premier, însă şi aşa Victor Ponta este foarte aproape să fie debarcat. George Maior nu numai că îi era naş de cununie, dar a fost omul care l-a susţinut din umbră, discret, dar foarte eficient, pe Victor Ponta. Potrivit unor surse din partid, numai în acest an telefoanele date de Maior în PSD i-au întors pe mulţi parlamentari social-democraţi din drumul către tabără lui Mircea Geoană. Aşadar, zilele lui Ponta ca premier şi ca preşedinte de partid sunt numărate.

De altfel, liderul PSD simte pericolul. „Toată aprecierea pentru reforma adevărată din ultimii opt ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!“, a scris Ponta pe Twitter, la scurt timp după demisia lui Maior. „Cred că avem de-a face cu o decizie greşită a Preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe. Să sperăm că va continua principiul instituit de Traian Băsescu de a pune în funcţie pe cineva de la opoziţie pentru a nu acapara toată puterea“, a scris şi Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.

Demisie George Maior. Pe când un nou director

Pentru a numi un nou director al SRI, preşedintele Iohannis are nevoie de o majoritate favorabilă în Parlament. „Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţa comuna, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fata celor doua Camere ale Parlamentului“, se arată în legea de funcţionare a SRI.

Deocamdată, SRI va fi condus de prim-adjunctul Florian Coldea, însă în luna februarie, odată cu formarea unei noi majorităţi, am putea avea deja un nou şef al contraspionajului. În acest moment, şi postul de la SIE este vacant, după demisia lui Teodor Meleşcanu din preajma alegerilor prezidenţiale.

Demisie George Maior. Posibili înlocuitori

Nici bine nu a plecat Maior de la SRI, că au început să curgă pe surse nume de posibili înlocuitori. Variantele vehiculate, dar neconfirmate sunt Vasile Blaga, Teodor Atanasiu, Dan Mihalache, Eduard Hellvig. Toţi sunt oameni foarte apropiaţi preşedintelui Klaus Iohannis.

Demisie George Maior. Război între CCR şi SRI

În ultimele săptămâni, legile Big Brother au devenit obiectul unei dispute între Curtea Constituţională (CCR) şi SRI. În ultimul interviu acordat în calitate de director al SRI, George Maior a lăsat să se înţeleagă că CCR se va face vinovată pentru o eventuală catastrofă care s-ar abate asupra României pentru că judecătorii au respins ca fiind neconstituţionale patru proiecte de lege care vizau siguranţa naţională.

„Eu vreau să avertizez foarte serios că există o răspundere şi morală undeva, în stat, în legătură cu securitatea naţională a cetăţenilor României - nu a statului, nu mai vorbesc de stat - şi că la momentul în care se va întâmpla o catastrofă voi ştii spre cine să arăt cu degetul. Nu mă încălzeşte deloc să arăt cu degetul, dar e datoria mea să spun că cineva se joacă cu lucruri foarte mari pe care fie nu le înţelege, fie, dintr-o rea credinţă, le abordează în acest fel“, a spus George Maior, la B1 TV.

Demisie George Maior. Cine este Maior

George Cristian Maior a devenit cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii, la data de 4 octombrie 2006. În noiembrie 2004 a fost ales senator în Parlamentul României pe listele PSD şi a condus Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională. Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe. În anul 1992 a obţinut titlul de Master în Drept Internaţional si Comparat al Universităţii George Washington, Washington D.C.

Citeşte şi:

George Maior a demisionat de la SRI

Demisie George Maior. Directorul SRI, George Maior, a demisionat astăzi din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. În acest moment, atât postul de director al SRI, cât şi cel de director al SIE sunt vacante.

Demisie George Maior. Ponta: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic. Udrea: Cred că este o decizie greşită a preşedintelui Iohannis

Demisie George Maior. Premierul Victor Ponta îl felicită pe George Maior pentru activitatea din ultimii ani de la SRI şi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, în perspectiva numirii unui nou şef al SRI, că „nu e bine ca SRI să revină sub control politic“. Preşedintele PMP, Elena Udrea, tinde să creadă că plecarea lui George Maior din fruntea SRI este o decizie care aparţine, mai degrabă, preşedintelui Klaus Iohannis şi nu lui George Maior.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite