Klaus Iohannis a promulgat legea privind decontarea serviciilor stomatologice pentru persoanele cu autism

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările legii nr. 151/2010, privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Noile modificări includ introducerea decontărilor serviciilor medicale stomatologice.

Iohannis promulgă modificările legii nr. 151/2010 Foto: Gov.ro
Iohannis promulgă modificările legii nr. 151/2010 Foto: Gov.ro

Noua lege include modificări în articolul 2, alineatul (1), la articolul 3, alineatul (1) și articolul 9. Legea presupune introducerea decontării serviciilor medicale stomatologice şi tratamentelor dentare persoanelor diagnosticate cu autism, în cadrul serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale, de care acestea pot beneficia.

Legea nr. 151/2010 prevede servicii specializate integrate de sănătate, educație și sociale precum: „depistare activă precoce, diagnostic clinic psihiatric și evaluare clinică psihologică, tratament psihofarmacologic, intervenții specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentală, consiliere psihologică a părinților și a familiei, fizioterapie, servicii de medicină dentară și tratamente stomatologice, alte intervenții specializate, precum și servicii educaționale pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”, potrivit noilor modificări aduse în lege, în articolul 2.

Potrivit articolului 3, alineat (1): „Furnizarea serviciilor specializate integrate pentru persoane cu tulburări din spectrul autist se realizează de o echipă multidisciplinară formată, după caz, din: medici de familie, medici specialiști, asistenți sociali, psihologi acreditați în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, logopezi, analiști comportamentali, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți, profesori de cultură fizică medicală, stomatologi, psihopedagogi speciali, terapeuți ocupaționali, psihologi atestați în terapii bazate pe evidențe științifice care și-au dovedit eficacitatea în evaluarea și intervențiile în TSA, consilieri psihologici, psihopedagogi, cadre didactice, manager de caz, alți specialiști cu atribuții în domeniul intervenției specializate în tulburări din spectrul autist.”

Normele metolodolice privind serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale adresate persoanelor care sunt diagnosticate cu autism, vor fi modificate în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite