Iohannis: O prioritate e necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic / Macron: Aveţi susţinerea noastră dacă România e ameninţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis şi omologul francez, Emmanuel Macron, au făcut declaraţii despre de securitate regională, generată de războiul din Ucraina, relaţiile dintre România şi Franţa, dar şi despre perspectivele aderării României la Schengen.

UPDATE La Summitul B9 Rusia a fost declarat agresor. Cum se poate tratat cu un agresor fără să-l umileşti (întrebare pentru Macron)? Cât de avansate sunt lucrările la infrastructura feroviară (întrebare pentru Iohannis)?

Macron: Întrebarea seamănă cu a colegului. Rusia duce un război de agresiune. Aşa că am condamnat ferm războiul. Dificultatea la ora actuală e că denunţăm situaţia, sancţionăm Rusia, dar să fim lucizi, că noi nu ne lansăm în război. Soluţionarea e fie victoria militară a Ucrainei, fie o discuţie. Sunt frapat că există o formă de escaladare verbală. 

Iohannis: România e hotărâtă să joace un rol pozitiv în această criză. Se lucrează intens la găsirea unor soluţii. Aceste trasee logistice nu există acum. Noi suntem în situaţia de a dezvolta la un nivel redus la un nivel înalt capacităţile de transport. De aceea trebuie să dezvoltăm anumite proiecte de infrastructură. Să înlesnim transportul pe Dunăre. Să creştem capacitatea Portului Constanţa. 

V-aţi înscris aceste vizite într-o campania între două tururi (n.r. - ale legislativelor din Franţa)?  Vă denunţaţi adversarii de pe piste. Melanchon a spus că e o formă de dispreţ?

De ce faptul de a vizita soldaţii noştri e dispreţ faţă de poporul francez. Nu o să mă exprim aici despre poltiica franceză. M-am adresat francezilor de pe sol francez. Sunt preşedinte al Republicii. Francezii m-au ales acum câteva săptămâni. Ne aflăm la câteva zile de încheierea preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. Unii vor să slăbim Frabţa şi UE. Aşa vor unii (...) Ţara noastră are nevoie de claritate şi linişte.

UPDATE Reporter: Domnule Macron, aţi spus că v-aţi deplasa la Kiev. A sosit momentul util? Mergeţi acolo?

Din punct de vedere politic şi logistic consider că suntem într-o situaţie de convergenţă, pentru a avea discuţii noi de cooperare şie chipare. Suntem uîntr-un context înc are trebuie să cotninuăm exportul de cereale. Poporul ucrainean rezistă eroic de mai multe luni. E nevoie ca europenii să rămână uniţi. Trebuie să trimitem un mesaj de susţinere către Ucraina. Trebuie să susţinem şi Moldova, că e destabilizată de milcări politice separatiste şi de numărul mare de refugiaţi. 

UPDATE Reporter: Cum vedeţi relaţia cu Rusia în viitor (întrebare pentru Emmanuel Macron)?

În faţa războiului hotărât de Rusia, poziţia Franţei e clară. Mai întâi să împiedicăm războiul, apoi să sancţionăm clar şi unitar. Am ştiut să menţinem unitatea europenilor şi să decidem primul pachet de sancţiuni. Am luat şase serii de sancţiuni inedite. Vom continua să susţinem Ucraina pentru a o ajuta să se apere, să se lupte. 

UPDATE Emmanuel Macron: Am putut ieri seară să întâlnesc soldaţii francezi. Mulţumesc României că a acceptat ca Franţa să fie naţiune-cadru pe teritoriul său. Ştiu că cei care au venit în luna februarie se vor întoarce. Le mulţumesc lor şi succesorilor lor. Suntem mândri să ne aflăm aici. Suntem de această misiune care a fost îndeplinită în primă fază. Salut toate contingentele naţiunilor care permit securizarea teritoriului României şi al Flancului Estic al NATO. România nu e o ţară ca oricare alta, ci se bazează pe o prietenie de două secole şi de mai multe ori România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei, Azi continuăm tradiţia istorică. Dorim să avansăm pe plan bilateral.Lucrăm la un plan ambiţios la susţinerea trupelor navale. 

De asemenea, împreună cu ceilalţi aliaţi dispozitivul actual va lua amploare, îşi va spori capacităţile. Summitul de la Madrid va confirma această ambiţie. Vizita mea are un sens deosebit, avem o viziune comună când e vorba de abordarea situaţiei din Ucraina, a situaţiei din Balcanii de Vest. Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze şi suntem alături de dumneavoastră. 

Suntem angajaţi în susţinerea Ucrainei aduse sub toată formele. Am condamnat ţara agresoare, cum arată şi sancţiunile. Continuăm eforturile pentru independenţa energetică, dar şi să îmbunătăţim securitatea alimentară. Aveţi susţinerea noastră în cazul în care ţara dvs va fi ameninţată. 

UPDATE Klaus Iohannis: Sunt deosebit de bucuros să îl am astăzi ca oaspete pe Preşedintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Vizita dumneavoastră, domnule Preşedinte, şi consultările substanţiale pe care tocmai le-am încheiat sunt o nouă dovadă a relaţiei bilaterale excelente, de  Parteneriat Strategic autentic, dintre ţările noastre.

Inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut, în ultima perioadă, o intensificare deosebită, şi, pot să spun, foarte bine-venită. Vă mulţumesc - şi cu acest prilej - pentru prezenţa militarilor francezi în România şi pentru asumarea de către Franţa a calităţii de lider al Grupului de luptă NATO din ţara noastră, a cărui operaţionalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang. De altfel, un loc aparte în discuţiile noastre l-a avut pregătirea Summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esenţiale pentru viitorul Alianţei şi pentru securitatea noastră comună. Astfel, am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susţinerea partenerilor Alianţei şi perspectivele aderării Suediei şi Finlandei.

Evident, am discutat cu Preşedintele Macron despre preocuparea noastră faţă de continua deteriorare a situaţiei umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiaţii ucraineni care vin în România, precum şi sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care şi Franţa l-a utilizat în mod intensiv.

O altă temă de interes comun prioritar pentru România şi Franţa, pe care am abordat-o în cadrul discuţiilor, a fost asigurarea securităţii alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această ţară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii. România depune eforturi susţinute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanţa de la Marea Neagră şi prin porturile româneşti de la Dunăre. Autorităţile noastre caută soluţii integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noştri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Preşedinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, am discutat şi despre sprijinul substanţial pe care România şi Franţa îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că, după vizita de acum în România, domnul Preşedinte va ajunge la Chişinău şi, în acest context, am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă faţă multelor provocări cu care se confruntă ca urmare a crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

O importantă iniţiativă în acest scop o reprezintă Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova pe care România, Franţa şi Germania au lansat-o, la Berlin, în aprilie, şi am abordat pregătirile pentru conferinţa de follow-up pe acest subiect pe care România o va găzdui în această vară.

În planul cooperării europene, am salutat rezultatele Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, din acest semestru, într-un context european securitar, economic şi social dificil. Am abordat şi tema securităţii energetice, inclusiv din perspectiva evoluţiilor din Ucraina şi a deciziilor strategice ale Uniunii Europene de eliminare a dependenţelor noastre de Federaţia Rusă. Am subliniat că România este pregătită să-şi asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii şi va depune toate eforturile pentru a asigura rezilienţa sectorului energetic pe termen lung.  Am avut o discuţie cuprinzătoare cu Preşedintele Macron şi cu privire la perspectivele extinderii spaţiului Schengen şi am explicat aşteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi la întărirea competitivităţii Pieţei Unice, în beneficiul cetăţenilor europeni.

Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franţei pentru deblocarea procesului de aderare a ţării noastre la Schengen. În legătură cu recentele cereri de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, am subliniat sprijinul nostru puternic pentru integrarea europeană a acestor state. În viziunea României, cei trei aspiranţi trebuie să beneficieze de cadrul optim de derulare a proceselor de reformă şi de o abordare unitară, în conformitate cu propriile merite şi cu progresele înregistrate în procesele de reformă. Am susţinut importanţa unui semnal politic clar privind hotărârea Uniunii Europene de a se angaja cu partenerii pe un traseu ambiţios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din această lună, din iunie. Cu privire la Balcanii de Vest, am reafirmat sprijinul României pentru adoptarea cât mai curând a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord. În încheiere, doresc să îi mulţumesc domnului Preşedinte pentru vizită şi pentru cadrul deschis în care am discutat. Am convingerea că dialogul nostru dens şi eficient va continua, astfel încât să reuşim, împreună, să contribuim în mod substanţial la gestionarea crizelor multiple cu care ne confruntăm şi să identificăm soluţii menite să protejeze şi să consolideze siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. 

UPDATE Cei doi şefi de stat se pregătesc pentru declaraţiile de presă.

UPDATE Emmanel Macron şi Klaus Iohannis au ajuns la Baza Mihail Kogălniceanu. Acestora li s-a dat onorul.

UPDATE Potrivit informaţiilor venite de la instituţiile statului, la 9.30 are loc sosirea şefului statului, întâlnirea cu militarii e programată pentru ora 10.30, iar în jur de 10.50 sunt aşteptate declaraţii

***

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cei doi preşedinţi vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, a Declaraţiei Politice aferente, ale cărei direcţii de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Alte teme de discuţie vizează aderarea României la Spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene.

O atenţie deosebită va fi acordată coordonării poziţiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum şi a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

De asemenea, ei vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susţinerea acordată Ucrainei şi refugiaţilor ucraineni, precum şi propunerile legate de reconstrucţia acestei ţări.

Cei doi şefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistenţă prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la iniţiativa României, Franţei şi Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, precum şi sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Miercuri, la vizita la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

Emmanuel Macron a ajuns, marţi seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza ”Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii şi armata lor şi pentru a continua negocierile. ”Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenţi”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulţumit Armatei române pentru primire şi cooperare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite