Iohannis, la 150 de ani de învățământ de marină: Subliniez necesitatea adaptării activității la noile cerințe din plan operațional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României a transmis un mesaj cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de învățământ de marină. Iohannis a subliniat necesitatea adaptării activității didactice și practice la noile cerințe determinate de evoluțiile în plan operațional.

Mesajul lui Iohannis la 150 de ani de învățământ de marină Foto: Presidency
Mesajul lui Iohannis la 150 de ani de învățământ de marină Foto: Presidency

„Sărbătorim astăzi 150 de ani de învățământ de marină în România. Academia Navală „Mircea cel Bătrân” continuă bogatele tradiții ale învățământului militar și civil de marină începute odată cu înființarea, la 17 noiembrie 1872, la Galați, a Școlii Flotilei și, ulterior, a Școlii Navale și Institutului de Marină, la Constanța. De-a lungul celor 150 de ani de existență, Academia, caracterizată de rigoare, responsabilitate și dorință de a performa, a pregătit numeroase generații de ofițeri care și-au desfășurat activitatea în cadrul marinei militare și a celei comerciale. Nu puțini dintre aceștia au făcut sacrificiul suprem, la datorie, în numele patriei. Le vom fi mereu recunoscători pentru jertfa lor”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” este astăzi o instituție de învățământ superior și de cercetare științifică modernă, care oferă garanția unei pregătiri profesionale și personale de excepție, iar profesorii oferă posibilitatea unei evoluții continue pe plan didactic și în cariera militară.

„A fi un bun ofițer de marină presupune o mare responsabilitate, competență și dăruire de sine, iar la îndeplinirea cu succes de către personalul militar și civil naval a misiunilor și exercițiilor militare sub egida NATO și a Uniunii Europene sau în activitatea desfășurată la bordul navelor comerciale contribuie și calitatea ridicată a învățământului românesc de marină. Infrastructura modernă de care Academia dispune în acest moment, dublată de experiența și motivația cadrelor didactice, precum și accesul pe care corpul profesoral îl are la programe și proiecte internaționale constituie garanția unei bune pregătiri și în viitor a absolvenților”, indică sursa citată.

Klaus Iohannis a încurajat studenții să profite de toate facilitățile și să devină profesori la bordul navelor militare și comerciale pe care vor activa. De asemenea, acesta a accentuat că traversăm o perioadă dificilă având în vedere că în proximitatea României este în plină desfășurare o criză de securitate majoră determinată de invadarea militară a Ucrainei de către Rusia.

„În cazul unei deteriorări a situației de securitate pe mare, Forțelor Navale și Gărzii de Coastă le revine misiunea de a interveni prompt pentru a apăra interesele naționale ale României. În acest context, subliniez necesitatea adaptării activității didactice teoretice și practice noilor cerințe determinate de evoluțiile în plan operațional, dar și tehnic, pentru ca absolvenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” să fie pregătiți să acționeze în noile condiții”, a precizat șeful statului.

În final, Iohannis i-a felicitat pe cei care au contribuit la prestigiul Academiei și i-a îndemnat pe profesori și studenți să mențină aceleași standarde ridicate. 

„În final, doresc să felicit pe toți cei care au contribuit la prestigiul Academiei - un reper al învățământului românesc, iar, în semn de prețuire și recunoaștere a rezultatelor remarcabile obținute, am conferit Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari, Drapelului de Luptă al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Calificativul „nivel ridicat de încredere” cu care Academia este evaluată vă onorează și, în același timp, implică noi obligații”, a precizat Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite