Iohannis, în conferinţa alături de secretarul general al NATO: „România susţine consolidarea Alianţei“. Ce spune despre „descurajarea“ Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jens Stoltenberg şi Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Jens Stoltenberg şi Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul conferinţei comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, faptul că România susţine consolidarea Alianţei şi că vrea ca NATO să-şi întărească postura de descurajare a Rusiei.

„România, după cum am spus de multe ori, susţine cu fermitate consolidarea Alianţei. Este cea mai puternică alianţă care a existat vreodată, dar ca să rămână aşa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relaţie transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea şi prosperitatea spaţiului euro-atlantic. România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate şi stabilitate în regiune şi, evident, va continua să îşi îndeplinească toate responsabilităţile asumate, dintre care în această perioadă cea mai discutată este ceea ce se numeşte burden sharing, adică cheltuielile alocate pentru apărare. Romania s-a angajat pentru 2% şi ne ţinem de această promisiune. O bună parte din aceşti bani merge, după cum am stabilit în CSAT, în modernizarea armatei şi acest lucru a fost văzut, este văzut ca un exemplu pozitiv în NATO. Noi contribuim activ la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare, atât pe teritoriul propriu, cât şi pe teritoriul altor state şi aici aş da drept exemplu foarte bun prezenţa noastră în Polonia.”, a declarat şeful statului în conferinţa susţinută alături de secretarul general al NATO. 

Preşedintele Iohannis a mai spus că este extrem de important ca NATO să îşi întărească postura de descurajare a Rusiei pe flancul estic, adăugând că România a reuşit să-i determine pe aliaţi să înţeleagă importanţa strategică a regiunii Mării Negre.  

„Procesul de adaptare a NATO la aceste noi realităţi este în desfăşurare şi trebuie să continue. O postură de descurajare şi apărare credibilă şi eficientă este esenţială pentru a răspunde ameninţărilor complexe. Obiectivul este asigurarea implementării depline a măsurilor convenite, prin efort colectiv, sigur, şi de o manieră coerentă şi susţinută. Apărarea pe flancul estic şi în regiunea Mării Negre, care ne interesează extrem de mult, trebuie să rămână o prioritate, cu atât mai mult cu cât situaţia de securitate din zona noastră reprezintă o sursă de preocupare majoră pentru NATO“,  a mai afirmat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite