Iohannis, după discuţia cu Guvernul Orban: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Nu vor fi noi restricţii, dar nici noi relaxări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Guvernul va decide prelungirea stării de alertă cu 30 de zile şi că nu este cazul ridicării de restricţii în acest moment. Şeful statului a îndemnat oamenii să se protejeză şi a asigurat că nu vor fi măsuri care să afecteze economia

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa cu premierul Orban şi mai mulţi membri ai Cabinetului:

Am finalizat o discuţie de lucru importantă pe care am avut-o împreună cu Premierul Orban, cu mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am analizat situaţia epidemiologică, măsurile care se impun pentru perioada următoare şi pot să vă comunic câteva lucruri. Situaţia epidemiologică nu este bună. Aţi văzut că am avut şi astăzi peste 600 de persoane care au fost detectate cu COVID-19.

Este mult. Este foarte mult. Şi, în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejaţi-vă, protejaţi-vă şi protejaţi şi pe alţii! Purtatul măştii, păstrarea distanţei sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectaţi normele!

În aceste condiţii, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba creşte iarăşi, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Deci, starea de alertă va fi prelungită. Însă se vor păstra doar restricţiile care sunt acum în vigoare. Deci, nu se prevede acum introducerea de noi restricţii, cum, din păcate, având această evoluţie, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări.

În acest context, totuşi îngrijorător, dorim să continuăm măsurile care vor duce la revigorarea economică. Nu vor fi luate măsuri care inhibă economia. Guvernul are în pregătire – şi o să prezinte la momentul oportun – noi şi noi acte normative şi hotărâri care pun în practică programul de revigorare economică care a fost prezentat. Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut.

Şi tot în legătură cu revigorarea economică este şi discuţia pe care o voi avea vineri şi sâmbătă la Bruxelles, în Consiliul European. Este foarte important ca România să obţină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei. Pentru asta mă voi lupta acolo – împreună cu mine toată echipa României.În concluzie, starea de alertă continuă. Atenţie, protejaţi-vă, protejaţi-i pe ceilalţi!

***

Premierul Ludovic Orban are o întâlnire cu specialiştii de la ora 16, iar de la 17.30 are loc şedinţa în care va fi decisă prleungirea stării de alertă pe tot cuprinsul ţării. 

Situaţia privind cazurile de coronavirus nu s-a îmbunătăţit în ultimele zile, aproape zilnic fiind anunţat peste 500 de cazuri. De asemenea, Guvernul aşteaptă de la Parlament să adopte Legea privind carantina şi izolarea, pentru a avea un cadrul legal clar în ceea ce priveşte folosirea carantinei forţate. 


„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 15 iulie a.c., ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministru, Raluca Turcan, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”,anunţă Administraţia prezidenţială.

Surse politice declarau încă de marţi, că în şedinţa de Guvern de miercuri, Executivul ar urma să decidă prelungirea stării de alertă în condiţiile în care numărul cazurilor de infectare cu coronavirus este în creştere. De altfel, şedinţa Cabinetului este precedată de discuţii în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care ar trebui să stabilească măsurile de principiu din timpul stării de alertă.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat marţi seară că vom avea stare de alertă cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, în condiţiile în care legea pe această temă încă este discutată la Senat, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”.

Şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Guvernul va prelungi, cel mai probabil, starea de alertă, având în vedere evoluţia cazurilor de coronavirus. Popescu a remarcat că ”suntem pe un platou” al cazurilor de COVID-19 şi şi-a exprimat speranţa că urmează o coborâre.

„Probabil că starea de alertă, uitându-ne în ultimele două săptămâni şi la evoluţia cazurilor, va fi prelungită. Este mâine (miercuri - n.r.) convocată atât o şedinţă CNSSU, cât şi o şedinţă de Guvern şi în urma discuţiilor pe care o să le avem în CNSSU vom lua decizii care vor fi apoi aprobate prin hotărâre de Guvern. Eu voi susţine, în continuare, prelungirea stării de alertă pentru că e normal, mă uit în stânga, mă uit în dreapta, mă uit în urmă în ultimele zile, inclusiv astăzi, evoluţia cazurilor nu îmi arată o scădere, în aşa fel încât să zicem că ne ducem spre, cel putin, un număr cu două cifre. Suntem departe de acest lucru şi cred că românii trebuie să înţeleagă să respecte măsurile pe care noi, autorităţile, le impunem pentru că este spre binele nostru, al tuturor, al lor în primul rând şi al comunităţii”, a declarat Virgil Popescu la Digi 24, marţi seara.

Întrebat cine face recomandările, Popescu a spus că un comitet tehnico-ştiinţific, format din medici specialişti.

„Există un Comitet tehnico-ştiinţific care examinează, format din medici specialişti epidemiologi care examinează, fac grafice, ne spun tendinţe, evoluţii şi în funcţie de acest lucru propunem, discutăm, se iau decizii. Graficele le vedem mâine”, a explicat ministrul.

Virgil Popescu a afirmat că ”suntem în vârf”, ”pe un platou” al cazurilor de COVID-19.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite