Iohannis, despre scandalul SIE-DNA: I-am chemat la Cotroceni pe Ungureanu şi pe Kovesi. Problema s-a rezolvat; Augustin Lazăr, numit procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Facebook
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat legea dării în plată şi legea de modificare a finanţării campaniei electorale. Iohannis a semnat decretul de numire în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr. Totodată, şeful statului s-a referit la scandalul SIE-DNA, dar şi la acuzaţiile referitoare la încălcarea Constituţiei.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis:

Astăzi am câteva lucruri importante de comunicat.  Primul se referă la Legea dării în plată sau cum se numeşte cu titlul complet Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Această lege a ajuns iniţial la mine şi am retrimis-o în Parlament cu câteva observaţii.

La momentul respectiv, după părerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborată. Parlamentul a luat în considerare aceste observaţii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzător şi mi-a retrimis legea  în forma nouă.

Am apreciat faptul că Parlamentul a ţinut cont de observaţiile mele şi consider că legea în forma în care a ajuns acum la promulgare este în regulă. În consecinţă am promulgat această lege şi astăzi va fi publicată în Monitorul Oficial.

Al doilea lucru se referă la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 334 din 2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, o lege de modificare deci, care conţine un punct care a fost discutat în spaţiul public destul de mult şi din acest motiv vreau să detaliez un pic despre ce este vorba. O nouă normă, care a fost introdusă prin legea de modificare, este o normă care introduce o aşa-numită afectaţiune specială pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont când evaluăm această nouă normă de cel puţin două lucruri. Primul lucru se referă la faptul că există un fenomen, negativ în esenţă, dar există, numit migraţia politică - politicieni care părăsesc un partid şi trec în alt partid sau politicieni care părăsesc un partid şi înfiinţează alt partid.

Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică o executare silită la contul unui partid, exact în campania electorală.

Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este articolul 8 din Constituţie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic şi putem să citim că partidele politice contribuie la definirea şi exprimarea voinţei politice. Or, dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campania electorală, atunci cu siguranţă apare o situaţie care afectează semnificativ felul în care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea voinţei politice. Ţinând cont de aceste aspecte, am considerat că norma nou introdusă de legiuitor este corectă, drept pentru care am promulgat această lege.

A treia chestiune pe care am ţinut să o comunic astăzi este faptul că am semnat numirea Procurorului General, Augustin Lazăr.

În fine, un lucru care ţine mai mult de mine, cred că este bine să se ştie că mi-am făcut viza de reşedinţă pe Bucureşti, adică voi vota la alegerile locale aici, pentru Primar General, pentru primar de sector la Bucureşti şi, evident, şi pentru Consiliul General şi pentru consiliul de sector. Mi s-a părut că este corect aşa şi, în consecinţă, voi fi şi mai interesat de felul în care se face campanie electorală pentru Bucureşti.

Mai am un punct, pe care îl las pentru sfârşit, dacă aveţi întrebări, două maximum trei întrebări sunt dispus să iau.”

Întrebări din partea reprezentanţilor mass-media:

Jurnalist: „Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a făcut declaraţii grave la adresa lui Mihai Răzvan Ungureanu şi a Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu fiind propus de dumneavoastră, că SIE nu-şi face treaba şi că nu a trimis informări către beneficiari. Aţi avut o discuţie cu  Mihai Răzvan Ungureanu, e necesară o demisie a lui?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Această situaţie care a apărut se datorează unei comunicări, probabil, suboptimale. Pentru a clarifica aceste aspecte i-am invitat în această dimineaţă pe amândoi. Am avut o discuţie la care am avut invitaţi pe doamna procuror şef Kövesi şi pe domnul director Ungureanu. A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile şi în continuare urmează ca ei împreună să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară, să lămurească neînţelegerile între cele două instituţii. Consider că problema s-a rezolvat.”

Jurnalist: „Dumneavoastră v-aţi făcut o părere cine a greşit în acest conflict între instituţii?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Poate are şi altcineva o întrebare. Mulţumesc!”

Jurnalist: „Bună ziua domnule Preşedinte. În problema soluţiilor dezinfectante folosite în spitale, care este punctul dumneavoastră de vedere? Aţi vorbit cu Ministrul Sănătăţii, cu Premierul Dacian Cioloş? Dacă de managerierea acestui subiect extrem de important, de care ţine până la urma viaţa românilor, ţine şi soarta Ministrului Sănătăţii? Mai poate rămâne în funcţie dacă nu manageriază bine această problemă?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Vedeţi, şi aici avem o situaţie unde principiul „lasă că merge şi aşa” este extrem de păgubos. Este clar că aici unii nu şi-au făcut datoria cum trebuie şi, în consecinţă, vom avea o analiză şi vom trage concluziile care se impun.”

Jurnalist: „Ar trebui schimbate şi procedurile în ceea ce priveşte analiza, înţeleg că nu există laboratoare care să facă analize la noi în ţară pentru aceste soluţii?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Cu siguranţă procedurile trebuie îmbunătăţite.”

Jurnalist: „Aţi fost acuzat în ultima perioadă că aţi fi încălcat Constituţia prin faptul că aţi spus că l-aţi sunat pe liderul Partidului Social Democrat şi i-aţi spus direct să-şi dea demisia în urma problemelor pe care le are. Cum răspundeţi acestor acuzaţii?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „Unu la mână, cu siguranţă nu am încălcat Constituţia. Doi la mână, nu am cerut demisia domnului Dragnea fiindcă nici nu am cum să cer demisia domnului Dragnea, eu nu sunt membru PSD şi, ca atare, n-am această cădere. Însă este adevărat că i-am spus domnului Dragnea că, după părerea mea, ar fi bine să renunţe la conducerea partidului. Evident, dacă o va face sau nu, este decizia domniei sale. Eu vă mulţumesc tuturor şi vă doresc tuturor sărbători fericite!”

Jurnalist: „Unde faceţi sărbătorile?”

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: „În esenţă, acasă. Mulţumesc!”

Despre legea de finanţare a campaniilor electorale

Legea finanţării partidelor: Conţine un punct care a fost discutat în spaţiul public destul de mult. Practic, contul de campanie el unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie să ţinem cont de cel puţin două lucruri: există un fenomen care se numeşte migraţia politică. Este foarte uşor de imaginat că un creditor al unui partid migrează el sau migrează simpatia creditorului către un nou partid. Şi atunci putem să ne imaginăm situaţii în care competiţia politică este falsificată dacă se aplică executarea silită pe contul unui partid.

Al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont: rolul unui partid politic. Putem să citim că partidele politice contribuie la exprimarea voinţei politice. Ori dacă contul de campanie al unui partid este blocat exact în campanie, apare o situaţia care blochează în mod semnificativ activitatea partidelor. Am considerat că normna este corectă, drept urmare am promulgat această lege.

Am semnat numirea procurorului general, Augustin Lazăr. Cred că e bine să se ştie că mi-am făcut viza de reşedinţă pe Bucureşti. Adică voi vota aici. Mi s-a părut că este corect aşa, deci voi fi şi mai interesat de felul în care se face campanie în Bucureşti.

Întrebări: Şefa DNA a făcut acuzaţii grave la adresa SIE. Aţi avut o discuţie cu domnul Ungureanu?

Această situaţie se datorează unei comunicări suboptimale. Am avut o discuţie pe care i-am invitat pe amândoi: pe doamna Kovesi şi pe domnul Ungureanu. A fost o discuţie constructivă, s-au lămurit lucrurile. urmează ca ei, împreună, să lămurească neînţelegerile dintre cele două instituţii. Problema s-a rezolvat.

Problema soluţiile dezinfectante din spitale.

Unii nu şi-au făcut datoria cum trebuie. Vom analiza o analiză şi vom trage concluziile care se impun.

Aţi fost acuzat că aţi încălcat Constiuţia pentru că i-aţi spus lui Dragnea să demisioneze. Cum răspundeţi?

Cu siguranţă nu am încălcat Constituţia. Nu am cerut demisia domnului Dragnea, pentru că nu sunt membru PSD şi nu am această cădere. I-am spus domnuluI Dragnea că ar fi bine să renunţe la conducerea partidului. Dacă o va face sau nu, este decizia domniei sale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite