Adevărul Live. Liviu Avram, despre cum a reuşit să convingă instanţa să trimită la CCR Legea alegerilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul „Adevărul“ Liviu Avram a povestit, în emisiunea Adevărul Live, cum a reuşit să convingă instanţa - fiind propriul său avocat - să accepte o a doua sesizare de neconstituţionalitate la două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel referitor la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. CCR va decide miercurea viitoare în câte tururi ne vom alege primarii.

Am mers pe calea contenciosului admnistrativ. În primul demers, cel cu candidatura, nu puteam să atac direct articolul cu un singur tur de scrutin. Am atacat articolul care cerea 18.000 de semnături şi am cerut să fie extins controlul. Acest demes era riscat pentru că nu ştiam dacă acceptă această extindere. Dacă Curtea este seisizată pe un articol direct şi îl declaraă neconstituţional atunci poate să extindă controlul. Dacă respince excepţia articolului atacat direct, nu mai are poate extinde controlul asupra celorlalte articole.

PNL, în paralel cu mine, au atacat hotărârrea de guvern care stabilea data alegerilor. Deşi au avut, sper, bune intenţii, şi-au îndreptat greşit acţiunea pentru că nu este nicio legătură între data alegerilor şi două tururi de scurtin. Eu am atacat calendarul alegerilor. Am începtu procedura prealabilă. Primul pas este schimbuld e adrese cu Guvernul.Avantajul cel mare a fost că am putut să atac simultan ambele articole, cu forţă egală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite