Iohannis, despre modificarea Codului de Procedură Penală: Iau serios în calcul atacarea la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit, intr-un interviu acordat televiziunii publice germane ARD, despre lupta anticorupţie din România. Iohannis a afirmat că propunerile de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală nu sunt binevenite, iar în cazul în care modificările vor fi adoptate de Parlament, se va adresa Curţii Constituţionale.

„Combaterea corupţiei nu este un hobby de-al meu sau al altora care vor asta neapărat, ci o necesitate în România, dacă vrea să se dezvolte mai departe”, a spus Iohannis. ”Romania se găseşte, în acest moment, într-o fază intensă a combaterii corupţiei. Şi asta nu e uşor nici pentru ţara, nici pentru procurori şi, bineînţeles că nu e uşor nici pentru politicienii care nu vor că unele lucruri să iasă la lumina. De câţiva ani, avem în România o combatere a corupţiei relativ eficienta”, a spus Iohannis în interviul pentru ARD, tradus de hotnews.ro. „Lupta împotrivă corupţiei este una din priorităţile mele, am anunţat asta şi în campania electorală. Drept urmare, intensitatea combaterii corupţiei a crescut. Depinde acum pe cine întrebaţi apropo de luptă împotrivă corupţiei, pentru că politicienii se arată des nemulţumiţi de intensitatea acestor acţiuni. Oamenii însă sunt mulţumiţi că, însfârşit, cineva face acţiuni eficiente pentru combaterea fenomenului pe termen scurt, şi, pe termen mediu şi lung, să îl anihileze”, a adăƒugat Iohannis. 
 
Reporterul televiziunii ARD i-a amintit preşedintelui Iohannis cムa trecut prin Senat o propunere legislativă care ar îngreuna combaterea corupţiei şi care mai degrabă intimidează procurori şi judecători. Dacă legea va trece de Parlament vine la dumneavostră la promulgare. O veţi promulga?, a fost întrebat Iohannis.

„Cred că tentativele de modificare a legilor existene nu sunt deloc binevenite. În această fază nu trebuie umblat la legi. Voi încerca să mă exprim şi public împotrivă acestor iniţiative, ceea ce am şi făcut deja. Dar există şi multe alte instrumente la îndemână preşedintelui pentru a stopa astfel de acţiuni sau, în cel mai rău caz, de a le amâna până când pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisa în Parlament pentru rediscutare, iar dacă acest pas nu funcţionează, am şi posibilitatea de atacare la Curtea Constituţională. Iau în considerare foarte serios această posibilitate pentru că nu vreau că modificarea legilor să aibă loc în această fază intensă a combaterii corupţiei. Peste câţiva ani, când sper că numărul cazurilor de corupţie să se reducă dramatic, atunci se poate disucta despre modificarea legilor, dar doar atunci când practică va arată că o modificare este necesara”, a răspuns Iohannis. 

Două încercări marca PSD

În acest moment, în Parlament se află două proiecte de lege care, în cazul în care vor fi adoptate, ar mutila legislaţia penală. Este vorba despre proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, care prevede ca inculpaţii cercetaţi pentru corupţie să nu mai poarte cătuşe în cazul în care sunt reţinuţi, proiect legislativ adoptat tacit de Senat. Tot Senatul a modificat, în calitate de primă cameră decizională, Codul de Procedură Penală, în sensul în care a îngreunat misiunea judecătorilor de a dispune măsura arestului preventiv. Articolul 202 din Codul de Procedură Penală, care stabileşte condiţiile generale de aplicare a măsurilor preventive, are următoarea formulare: „Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune (…)“. În forma adoptată de senatori, articolul 202 are următoarea formulare: „Măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală (…)“. Practic, s-a eliminat sintagma „suspiciune rezonabilă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite