Haosul guvernărilor PSD-ALDE: trei premieri şi zeci de miniştri schimbaţi. Cine e singurul PSD-ist care rezistă din 2017 până în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia PSD-ALDE a schimbat din ianuarie 2017 până în prezent doi premieri şi peste 70 de miniştri, iar numărătoare nu se opeşte aici, Guvernul fiind fără titulari la Interne şi Educaţie.

Guvernarea PSD din ultimii doi ani şi jumătate a fost caracterizată de instabilitate, în condiţiile în care Liviu Dragnea a dat jos Guvernul Grindeanu prin moţiune de cenzură şi a forţat un alt premier PSD (Mihai Tudose) să demisioneze. Apoi, în mai 2019, fostul lider al PSD a fost condamnat la trei ani şi şase ani de închisoare, premierul Viorica Dăncilă s-a impus în partid, dar schimbările guvernamentale continuă. În total: 71 de miniştri şi vicepremieri s-au perindat pe la guvernare.

În primul Guvern format de PSD şi ALDE după câştigarea alegerilor din 2016, Cabinetul Grindeanu, problemele au început odată cu celebra Ordonanţă de Urgenţă 13, care a dus la demisia a doi miniştri. Primul a fost Florin Jianu de la Ministerul pentru IMM-uri, iar al doilea Florin Iordache, ministrul Justiţiei care a elaborat xontroversata  OUG 13. Până la demiterea Guvernului Grindeanu de către PSD şi ALDE, din Cabinet au mai plecat 3 miniştri: Daniel Constantin (Mediu), Mihaela Toader (Fonduri Europene) şi Alexandru Petrescu (Economie). Tot atunci, Graţiela Gavrilescu a trecut de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul la Ministerul Mediului.

Tudose a repetat modelul Grindeanu

A urmat Guvernul condus de Mihai Tudose, în echipa căruia au fost 15 nume noi. Şi în această periodă au existat conflicte între Liviu Dragnea şi şeful Guvernului. Cea mai amplă remaniere a avut loc în octombrie 2017, când vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb şi-au pierdut posturile din cauza acuzaţiilor aduse DNA în Dosarul Belina - abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. La acea vreme, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost dat afară pentru implementarea deficitară a programului de guvernare, dar Dragnea îl va readuce înapoi în Guvernul Dăncilă. În total cinci miniştri au fost înlocuiţi în perioada guvernării Tudose, până când însuşi premierul a demisionat, după un conflict cu Liviu Dragnea şi Carmen Dan.

Ultimul premier împins de Liviu Dragnea la şefia Guvernului a fost Viorica Dăncilă, care a venit cu 15 miniştri noi,  în prima sa formulă. Până la marea remaniere din 19 noiembrie 2018, trei miniştri şi-au pierdut funcţia în mandatul Vioricăi Dăncilă. Ulterior, alţi opt demnitari au fost lăsaţi fără funcţie. Pe lângă miniştri reevaluaţi, au venit şi cinci nume noi.

Curăţenia după Dragnea

În luna aprilie, Viorica Dăncilă l-a demis pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce acesta nu a grăbit ordonanţele de urgenţă pentru modificarea Codurilor Penale. În locul său a venit un alt membru al Guvernului, Ana Birchall, care, deşi anterior ocupase funcţia de ministru pentru Afaceri Europene, a fost trecut acum la Justiţie.

În urma criticilor venite din partea societăţii civile, a Opoziţiei şi a lui Klaus Iohannis, Dăncilă a cerut şi demisiile miniştrilor Carmen Dan de la Interne şi Teodor Meleşcanu de la Externe. Cu Dragnea intratdeja în închisoare, cei doi au renunţat la funcţii, în locul lor fiind puşi Nicolae Moga (Interne) şi Ramona Mănescu (Externe). După şase zile, în contextul scandalului de la Caracal, Moga a demisionat. Nu în ultimul rând, acelaşi caz a dus la demiterea Ecaterinei Andronescu de la Educaţie, ministru care a aflat de la presă că a fost pusă pe liber. Interimari pe cele două funcţii au rămas Mihai Fifor (Interne) şi Daniel Breaz (Educaţie).

Nemuritorul PSD

Din echipa de miniştri care şi-au început activitatea din prima zi a Guvernului Grindeanu au rămas doar doi. Singurul PSD-ist care a rezistat schimbărilor şi nu a fost luat în colimator de niciun premier a fost ministrul Agriculturii, Petre Daea. Susţinut iniţial de Paul Stănnescu pentru un loc în Guvern, Daea a ajuns să fie simpatizat de Liviu Dragnea, iar în prezent lucrurile sunt incerte, odată cu preluarea şefiei partidului de către Viorica Dăncilă.

Vicepremier de cursă lungă

Un al doilea ministru care continuă să reziste e Graţiela Gavrilescu, ministrul din partea ALDE mai întâi pentru Relaţia cu Parlamentul, apoi la Mediu, după ce a fost demis Daniel Constantin. De asemenea, Gavrilescu este şi cel mai longeviv vicepremier al guvernărilor PSD-ALDE, din martie 2017 până în prezent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite